سولفات آمونیوم ( Ammonium sulfate ) یکی از ترکیبات سولفاته (مانند سولفات منیزیم، سولفات روی، سولفات منگنز و…) است و کاربرد های بسیاری به خصوص به عنوان کود در صنعت کشاورزی، به عنوان تنظیم کننده در صنعت خوراکی و … دارد. کود سولفات آمونیوم دارای مزایای زیادی است که در ادامه بیشتر به آن پرداخته ایم.
کاربرد سولفات آمونیوم در کشاورزی
کود سولفات آمونیوم ترکیبی از ۲۱ درصد نیتروژن و ۲۴ درصد سولفور است.این کود برای زمان هایی که خاک گیاه، نیتروژن کافی ندارد مورد استفاده قرار می گیرد. همه کود های نیتروژنی مورد استفاده، نیتروژن را به شکل آمونیاک مثبت NH4+ وارد خاک می کنند از جمله دیگر کود های مورد استفاده برای جبران کمبود نیتروژن، می توان اوره CO(NH2)2 با ۴۶ درصد N، آمونیاک بدون آب NH3 با ۸۲ درصد N، آمونیاک آبی و یا هیدروکسید آمونیاک NH4OH با ۲۰ تا ۴۱ درصد نیتروژن را معرفی کرد.
استفاده کردن از این ترکیب اقتصادی نیست، زیرا جایگزین های دیگری با درصد نیتروژن بالاتر برای این کار وجود دارد. با این وجود کود سولفات آمونیوم یک منبع غنی برای عنصر گوگرد (S) به شمار می رود و علاوه بر نیتروژن، کمبود سولفور را که وظیفه ی مهم سنتز پروتئین ها را بر عهده دارد، جبران می کند. مقداری از کود سولفات آمونیوم به مواد از بین برنده ی علف های هرز افزوده می شود تا اثر بخشی آنها را بالاتر ببرد.
بیشتر بخوانید : کاشت درخت پسته
انجام این کار به خصوص زمانی که آب مورد استفاده دارای ترکیبات کلسیم، منیزیم و سدیم باشد می تواند تاثیر گذارتر باشد. کود سولفات آمونیوم را به طور جداگانه یا ترکیبی با سایر کود ها می توان استفاده کرد. انحلال پذیری بالای این کود در آب باعث شده تا به صورت محلول پاشی نیز از آن برای گیاهان استفاده شود.
مقایسه کود سولفات آمونیوم با سایر کود های نیتروژن دار
- سولفات آمونیوم این ماده ی ارزشمند که کمبود هر دو عنصر N و S را همزمان بر طرف می نماید می تواند از نظر هزینه بسیار مقرون به صرفه باشد. در آب های سنگین و آب های دارای مقادیر بالا از سدیم، کلسیم و منیزیم، ترکیب آن با علف کش ها موجب جلوگیری از مسدود شدن سر مخزن علف کش می شود واثر بخشی علف کش ها را بیشتر می کند.
- سولفات آمونیوم باعث افزایش جذب مواد مغذی ای مثل فسفر، آهن، روی و منگنز می شود زیرا هنگام تغییر pH، برای ریشه جذب مواد مغذی سخت می شود. در نتیجه این ترکیب با کنترل PH، کارکرد کلی و تغذیه ی گیاه را بهبود می بخشد.
- در مقایسه با سایر کودهای نیتروژن دار، کودهای سولفات آمونیوم به شکل بهتری می توانند اسیدیته ی خاک را کنترل کنند.
- سولفات آمونیوم حساسیت نسبتا کمی به از دست دادن نیتروژن دارد .
- این کود محلول در آب است .
به یاد داشته باشید مصرف این ترکیب در خاک های خنثی موجب برهم خوردن pH خاک شده و به از بین رفتن گیاه ختم می شود. همچنین گیاه را در برابر آفات آسیب پذیر می کند.
عوارض کود سولفات آمونیوم
- کود سولفات آمونیوم می تواند غلظت بالایی از نمک در خاک ایجاد کند و در نهایت منجر به مرگ گیاه شود.
- این کود می تواند اثر سمی داشته باشد. در مزارعی که کمبود آب دارند زمانی که گرانول های کود سولفات آمونیوم به دانه تازه جوانه زده نزدیک شده و به آمونیاک تبدیل می شود، این اثر سمی می تواند باعث از بین رفتن گیاهان جوان بشود.
- این کود با محیط زیست سازگار نبوده و می تواند به محیط زیست آسیب وارد کند.
- کود سولفات آمونیوم در سیستم خاک، بهبودی ایجاد نمی کند و صرفا برای رشد گیاه مفید است.
- این کود ممکن است PH خاک را تغییر دهد.
- این کود می تواند باعث تغییر عملکرد مواد مغذی محصولات کشت شده در طول فصل شود. در صورت استفاده بیش از اندازه کشاورزان از کودهای حاوی نیتروژن، این کودها می تواند مواد مغذی گیاهان را دچار تغییر کنند.
بیشتر بخوانید : گوگرد برای درخت زرد آلو
تاثیر این ماده شیمیایی بر سلامتی انسان
نکته مهم: مانند سایر مواد شیمیایی، خوردن سهوی مقادیر زیادی از این ماده می تواند باعث تحریک شدن سیستم گوارشی و بروز علائمی مثل تهوع، درد شکم، استفراغ و اسهال شود و به دلیل سمی نبودن، خوردن مقادیر کم آن خطر جدی برای سلامتی انسان ندارد. این ماده در صورت تماس داشتن با پوست و چشم باعث حساسیت، خارش، تورم و قرمزی پوست می شود.
بدون دیدگاه