لکه تلخ سیب

امروزه بیشتر کشاورزان شاهد وجود لکه‌‌‌‌‌های تیره بر روی سطوح میوه سیب هستند. این پدیده لکه تلخ سیب شناخته می شود. لکه تلخ سیب سبب می شود تا بازار پسندی آن کم شود و مشتری ترجیح دهد تا این نوع میوه که دارای لکه است را نخرد. این عارضه معمولا بعد از ریزش گلبرگ‌‌‌‌‌ها و گذشتن ۴ الی ۶ هفته از این رویداد اتفاق می افتد. این پدیده به علت کمبود کلسیم در اثر مقدارهای بالای دیگر عناصر رخ می دهد. به بیان دیگر عنصرهای غذایی در درختان سیب، تعادل خود را از دست می دهند و به شکل لکه های تیره بر سطح میوه بروز می کنند. با ما در این مقاله همره باشید تا بیشتر در خصوص این مشکل توضیح بدهیم.

لکه تلخ سیب

نشانه های عارضه لکه تلخ سیب

 لکه تلخ سیب در نواحی ای که گرما و دمای هوا بسیار بالا است بیشتر به جود می آید. این پدیده خود را به صورت لکه‌‌‌‌‌های فرو رفته که سطح میوه را در گیر کرده و پس از مدتی به درون سیب راه می یابد. با گذشت زمان این لکه‌‌‌‌‌ها به رنگ قهوه ای تمایل پیدا می کنند و در آخر، لکه‌‌‌‌‌های خشک در سر تا سر میوه به شکل پراکنده در می آیند.

علت به وجود آمدن لکه تلخ سیب و راه کنترل آن

 دلیل اصلی ایجاد لکه تلخ، کمبود عنصر کلسیم است. میوه در مراحل ابتدایی رشد آن را نشان می دهد که به سبب آن دیواره سلولی میوه نرم می شود و به صورت آبکی دیده می شود. کلسیم از عنصرهای کم تحرک در گیاه است و هنگامی که به دلیل گرمای هوا و کمبود آب این ماده در سطح گیاه به اندازه کافی به گردش در نیاید، میوه‌‌‌‌‌های سر شاخه با کمبود کلسیم مواجه می شوند و این خود می تواند سبب شود تا لکه تلخ بر روی گیاه شروع به ظاهر شدن نماید.

 یکی از مهم ترین راه‌‌‌‌‌های کنترل کردن این مشکل، محلول پاشی کود کلسیم بر روی سطح میوه است که در مراحل اولیه خود را نشان می دهد.

 از علل دیگری که سبب می شود تا لکه تلخ سیب، خود را نشان بدهد، کمبود ریز مغذی عنصر بور است. چون این ماده نقشی بسیار مهم در حرکت کلسیم به سوی دیواره سلولی دارد. بنابراین زمانی که درخت سیب مقدار کافی از این عنصر را نداشته باشد زمینه برای این رویداد فراهم می شود.

 یکی دیگر از علل به وجود آمدن این عارضه این است که کاهش میوه بر روی سطح شاخه درختان کم شود. چون به دلیل مصرف بالای کودهای ازت، رشد شاخه و برگ‌‌‌‌‌ها بیش از میوه رشد می کند و کلسیم نمی تواند به میوه‌‌‌‌‌هایی که در حال رشد هستند برسد.

لکه تلخ سیب

روش‌‌‌‌‌های کنترل

  •  نباید در مصرف کودهای نیتروژن به خصوص به صورت نیترات زیاده روی کرد.
  •  کوددهی را بایستی یه صورت متعادل انجام داد. عکل کوددهی بایستی بر اساس نیاز درخت صورت بگیرد. در غیر این صورت باعث به هم خوردن تعادل مواد غذایی در درختان می شود.
  •  لازم است تا آبیاری به صورت منظم و به اندازه کافی صورت بگیرد. این امر مخصوصا در فصل تابستان و روزهای گرم بهار می تواند از اهمیت بیشتری برخوردار باشد.
  •  لازم است تا باغداران توجه لازم را برای رسیدن بیشتر میوه‌‌‌‌‌ها انجام بدهند. زیرا احتمال تشکیل لکه تلخ سیب در میوه‌‌‌‌‌های نرسیده بسیار بیشتر است.
  •  اگر میوه‌‌‌‌‌هایی که دارای این عارضه هستند لازم است تا فورا بعد از چیده شدن، برای پیشگیری از گسترش لکه‌‌‌‌‌ها فریز شوند.
  • محلول پاشی و تامین به هنگام عناصر مورد نیاز درخت سیب بعد از تولید میوه و در زمان حجم گیری و درشت شدن میوه قبل از برداشت محصول. در محلول پاشی عناصر کلسیم و بور به اندازه کافی بایستی به درختان برسد. لازم است در نظر داشته باشید که با انجام محلول پاشی فروت ست، میزان باردهی درختان رو به افزایش می گذارد و میزان گل دهی به علت رشد میوه‌‌‌‌‌ها بیشتر می شود.
  •  انجام هرس به موقع و اصولی نیز از دیگر راه‌‌‌‌‌های کنترل کردن موثر است که از میزان رشد رویشی درختان می کاهد. هرس کردن سبب می شود تا شاخه‌‌‌‌‌های اضافی و مصرف کننده مواد مغذی از بین بروند. برای پیشگیری از عارضه لکه تلخ سیب، انجام درست و اصولی هرس از اهمیت زیادی برخوردار است. چون با هرس کردن بیشتر از اندازه در فصل گرم تابستان، از تعدا برگ‌‌‌‌‌ها برای ذخیره ساختن غذا تا حد زیادی کاسته می شود و میوه به سبب کمبود عنصرهای غذایی برای این اختلال مستعد می شود.

لکه تلخ سیب

نقش اسید هیومیک در کاهش عارضه لکه تلخ سیب

 در اغلب خاک باغات با وجود این که آزمایش خاک نشان می دهد که میزان کافی از کلسیم در خاک موجود است، اما نشانه‌‌‌‌‌های کمبود کلسیم و اختلال لکه تلخ سیب در پوست و قسمت گوشتی آن بروز می کند. یکی از اصلی ترین علل برای این رویداد این است که ریشه توانایی کافی در جذب عنصر کلسیم ندارد. به خصوص در شرایطی که درختان با کمبود آب در گیر هستند. اسید هیومیک قابلیت نگهداری آب در اطراف ریشه را بالا می برد و از ایجاد استرس و تنش به درختان می کاهد. همچنین جذب کلسیم توسط ریشه را بالا می برد. لذا این عنصر مهم و حیاتی به میزان کافی در اختیار برگ‌‌‌‌‌ها، شاخه و میوه قرار می گیرد. در نتیجه اندام‌‌‌‌‌های مصرفی درخت سیب دیگر لازم نیست تا با یکدیگر بر سر کلسیم به رقابت بپردازند.

بنابراین نتیجه می گیریم استفاده از کودهای مناسب می تواند تا حد زیادی از پیش آمدن این اختلال در  میوه‌‌‌‌‌های سیب جلوگیری کند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *