با ابداع کشت زعفران در گلخانه این امکان به وجود آمد تا در هر منطقه و آب و هوایی بتوان این گیاه با ارزش را پرورش داد. کشت زعفران به روش هیدروپونیک یکی از روش های کاشت زعفران گلخانه ای است و در این مطلب شما را با نحوه ی انجام آن آشنا میکنیم.
انواع روش های کاشت زعفران
زعفران امروزه با دو روش مختلف کاشته میشود. کاشت سنتی و خاکی و کاشت به روش نوین گلخانه ای. در گذشته کشاورزان تنها با روش سنتی به پرورش زعفران مشغول بودند. در سال های اخیر کشورهای مختلفی اقدام به کاشت زعفران با روش های جدید کرده اند. کاشت گلخانه ای زعفران هم ابتدا در کشور چین انجام شد و امروزه در همه جای دنیا به کار گرفته میشود.
هر کدام از این روش ها مزیت ها و اشکالاتی دارند و کشاورزان و پرورش دهندگان زعفران باید با دانش کامل در مورد این روش ها یکی از آن ها را انتخاب کنند و به کار بگیرند.
بیشتر بخوانید: کشت زعفران گلخانه ای
کاشت زعفران در گلخانه به چند روش انجام میشود؟
در گلخانه ها برای کاشت زعفران از خاک استفاده نمیشود و زعفران را با دو روش هیدروپونیک و آیروپونیک پرورش میدهند. کاشت گلخانه ای نسبت به کاشت سنتی برتری هایی دارد مثل کاهش هزینه ها در بخش های مختلف کاشت و نگهداری گیاه و همچنین در مناطقی که با بحران آب و کم آبی مواجه هستند بهترین روش کاشت و پرورش زعفران است. میزان برداشت هم در این روش بیشتر از کاشت سنتی است. با این حال فضای گلخانه بهدطور کامل شبیه به آب و هوای مناطق نیمه گرمسیر نیست در نتیجه کیفیت زعفران گلخانه ای با زعفران حاصل از کشت سنتی متفاوت است.
مراحل کشت زعفران به روش هیدروپونیک
اولین اقدام برای آغاز کاشت زعفران گلخانه ای تهیه ی پیاز زعفران است. پیاز مناسب برای این نوع کشت، حدود ۱۵ گرم وزن دارد؛ پیازهایی با وزن کمتر روی کیفیت و کمیت زعفران برداشتی اثر منفی دارد. زمان تهیه پیازها در خرداد ماه است. این زمان پایان خواب زمستانی پیازها است. پیازهای زعفران قبل از کاشت باید مدتی در محیط مناسب با دمای ۱۳ درجه نگهداری شوند.
پیازهای زعفران بعد از گذراندن این مرحله، آماده برای کاشت هستند. قبل از انتقال پیازها به گلخانه باید شرایط محیطی گلخانه مثل نور و دمای مناسب و رطوبت کافی تامین شده باشد. نکته مهم دیگر بهداشت محیطی گلخانه است؛ چون پیازهای زعفران به راحتی توسط قارچ و یا آفت آلوده میشوند. سالن گلخانه همچنین باید سیستم تهویه ی مناسبی نیز داشته باشد و نور ودما در آن کنترل شود.
در کشت هیدروپونیک، به جای خاک از آب استفاده میشود. در این روش پیازهای زعفران را داخل موادی قرار میدهند که به یک مخزن متصل است و به صورت مستمر جریان دارد. این مواد شامل عناصر مغذی و آب است که نیازهای غذایی گیاه را تامین میکنند و تا زمانی که گیاه به گلدهی برسد پیازها در این محلول قرار دارند.
وجود عناصری مثل پتاسیم و فسفر برای پیازها ضروری است و نیتروژن هم به مقدار کم موردنیاز است. مقدار دقیق این عناصر را متخصصان بر اساس نیازهای گیاه، تعیین و برای گیاه فراهم میکنند. نکته ی دیگر حائز اهمیت در کشت هیدروپونیک تنظیم دقیق دما است. این دما در روز باید به میزان دمای تابستان گرم و خشک باشد تا گیاه سریع تر رشد کند و در طول شب دمای پایین در جریان باشد تا گلدهی سریع اتفاق بیافتد. مقدار مناسب نور هم تقریبا ۱۶ ساعت در روز است و برای رشد گیاه تاثیر زیادی دارد. بعد از گلدهی مقدار نور را کاهش میدهند و ۱۰ ساعت نور در طول روزکافی است.
زمانی که باید کشت زعفران با این روش را آغاز کرد از اواخر فصل بهار تا ابتدای پاییز است.
مزایا و معایب کشت هیدروپونیک
در روش هیدروپونیک رشد گیاه در حدود ۳۰ درصد بیشتر است به دلیل این که مواد مغذی در طول دوره رشد به طور کامل در دسترس گیاه است. این مواد مغذی به شکل کاملا کنترل شده به گیاه میرسد و در نتیجه از بروز بیماری و قارچ در پیازها جلوگیری میشود.
به دلیل استفاده کامل از فضای گلخانه، میزان برداشت زعفران بیشتر است. استفاده از روش هایی مثل برج یا ستون هیدروپونیک باعث میشود فضای حداکثری تحت کشت قرار بگیرد. در این روش پیازها را داخل باکس هایی مخصوص به صورت عمودی قرار میدهند.
بیشتر بخوانید: کود کامل شوک ده ایکس برای انواع مرکبات
- در هیدروپونیک از خاک استفاده نمیشود و نگرانی درمورد آفت ها و حشرات مضر خاک نیست.
- به خاطر رشد سریع میتوان سریع تر برداشت را انجام داد.
- کیفیت طعم و عطر زعفران کشت هیدروپونیک بسیار بهتر است.
- در این روش از سموم و آفت کش ها استفاده چندانی نمیشود.
- بعد از گذست سال اول، هزینه هایی که برای احداث گلخانه شده است به کشاورز برمیگردد.
- هزینه های بالا و سرمایه زیاد و همچنین تخصص در این زمینه از مهم ترین نقاط ضعف کاشت هیدروپونیک هستند. همچنین در این نوع کاشت به سیستم های اتوماتیک برای تنظیم میزان دما و نور و همچنین رطوبت، نیاز است.
- کاشت زعفران به روش هیدروپونیک راه خوبی برای درآمدزایی و اشتغالزایی است و باعث شده علاقمندان زیادی به آن روی بیاورند.
بدون دیدگاه