کود مخصوص رنگ گیری میوه

مدیریت رنگ بخش بسیار مهمی از فرآیند تولید میوه هاست. رنگ پوست میوه، پذیرش بازار و میزان بهای آن را تعیین می کند بنابراین کشاورزان برای بدست آوردن بازار بهتر باید میزان بازارپسندی محصول خود را افزایش دهند و برتری رنگ در استانداردهای درجه بندی بسیاری از انواع میوه گنجانده شده است. به طور کلی، انواع میوه های خوش رنگ توسط مصرف کنندگانی که به صورت ناگهانی خرید می کنند و رنگ پوست را با میزان رسیدگی میوه مرتبط می کنند، ترجیح داده می شوند. بنابراین، رشد نامناسب و ضعیف رنگ میوه زیان‌های اقتصادی جدی را به باغداران وارد می‌کند. بنابراین، به عنوان پرورش دهندگان، بسیار مهم است که میوه آنها تا آنجا که ممکن است رنگ داشته باشد. در این مقاله با موضوع کود مخصوص رنگ گیری میوه با شما همراه هستیم.

عناصر مهم برای کودهای مخصوص رنگ دهی میوه

غلظت آنتوسیانین عامل مهمی در تعیین رنگ میوه است.

تجمع آنتوسیانین در میوه می تواند تحت تأثیر عوامل محیطی، تغذیه ای و مدیریت باغ و مرحله بلوغ میوه  قرار گیرد.

پتاسیم:

از عناصر دیگر مهم در تعیین رنگ میوه عنصر پتاسیم است پتاسیم علاوه بر اینکه میزان باردهی و میوه دهی گیاه را افزایش می دهد سبب رنگ گیری بهتر میوه ها خواهد شد.

کود مخصوص رنگ گیری میوه

کوددهی پتاسیم با جبران برخی از اثرات منفی نرخ بالای نیتروژن بر روی رنگ سیب باعث افزایش تجمع آنتوسیانین و رنگ قرمز سیب می شود.

بیشتر بخوانید: بهترین زمان هرس درخت کیوی

کلسیم:

کلسیم عنصری مهم برای بهبود تقسیم سلولی و افزایش حجم میوه هاست و با اینکه بطور مستقیم در رنگ دهی میوه نقش ندارد اما باعث می شود میوه ها در هنگام رشد و قبل از رنگ گیری ترک نخورند بنابراین استفاده آن پیش از پتاسیم توصیه می شود.

نیتروژن:

میزان بالای نیتروژن با افزایش شاخ و برگ و در نتیجه کاهش نفوذ نور به داخل تاج، رنگ پذیری را کاهش می دهد. اگرچه درصد میوه های خوش رنگ ممکن است در نرخ های لقاح نیتروژن بالا کمتر باشد، عملکرد کل میوه های خوش رنگ ممکن است در واقع بیشتر باشد. همچنین ممکن است از نیتروژن اضافی برای مهار تولید آنتوسیانین در ارقام مختلف میوه ها  نامطلوب است.

در درختان دارای سن باروری، زمانی که سطح نیتروژن خیلی زیاد باشد، رشد رنگ میوه به تعویق می افتد. در صورت مساوی بودن سایر عوامل، درصد رنگ قرمز به ازای هر ۰.۱ درصد افزایش نیتروژن برگ حدود ۵ درصد کاهش می یابد.

فسفر:

فسفر با ایجاد آنتوسیانین سبب افزایش رنگ در میوه ها می شود. از کود حاوی فسفر می توان در زمان تشکیل میوه تا زمان رسیدن و برداشت آن استفاده کرد.

کود مخصوص رنگ گیری میوه

بور:

– به نظر می رسد تجمع آنتوسیانین نسبت به غلظت بالای بور در میوه نسبتاً غیر حساس باشد.

علاوه بر اینها ترکیبات شیمیایی دیگری چون کلروفیل ، کاروتنوئیدها و فلاونول ها در بهبود رنگ گیری میوه ها موثرند.

همچنین عوامل محیطی و شرایط نگهداری خاص نیز نیاز است تا به موثرتر کردن عمل کوددهی کمک کند.

نور:

بیوسنتز آنتوسیانین ها به شدت وابسته به نور است. برخی از اقدامات قبل از برداشت مانند هرس، مالچ های بازتابنده و استفاده از بازدارنده های رشد شاخساره باعث بهبود رنگ پوست میوه می شود.

درجه حرارت:

رنگ آمیزی میوه با دمای پایین مانند دمایی که در شب های سرد مشاهده می شود، به ویژه در مناطقی که در معرض نور ضعیف قرار دارند، افزایش می یابد. اگر دمای هوای خنک شبانه با دمای بیش از حد (بیش از ۳۰ درجه سانتیگراد) در روز همراه شود، اثرات مثبت بر سنتز آنتوسیانین نفی خواهد شد. دوره حساس رنگ آمیزی، از نظر دما، دو تا سه هفته قبل از برداشت است. دمای بهینه برای تشکیل رنگ قرمز در بین ارقام متفاوت است، اما به طور کلی بین ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتیگراد است.

مدیریت سایبان:

– مدیریت سایبان مهمترین عامل در بهبود رنگ است.

سایه زدن میوه ها از نور خورشید، مانند تاج درخت، می تواند رشد رنگ را کاهش دهد. مشخص شده است که میوه ها اگر بیش از ۷۰ درصد نور کامل خورشید را دریافت کنند، بهترین رنگ را دارند و اگر کمتر از ۴۰ درصد نور کامل خورشید را دریافت کنند، رنگ خوبی ندارند. هنگام هرس، باید مصالحه ای صورت گیرد تا چوب کافی برای رسیدن به سطوح نور بالا بدون کاهش عملکرد بیش از حد حذف شود.

هرس ریشه می تواند تجمع آنتوسیانین را افزایش دهد اما همچنین ممکن است عملکرد کل را کاهش دهد.

آبیاری تنظیم شده:

کم آبیاری تنظیم شده تکنیکی است که نشان داده شده است شدت رنگ قرمز را در سیب افزایش می دهد. این شامل تامین آب کمتر از مقدار مورد نیاز گیاه برای حداکثر تعرق و رشد است و در نتیجه باعث ایجاد سطح پایین تنش آبی می شود. رشد رویشی درخت کاهش می یابد و اجازه می دهد نور بیشتری به تاج پوشش نفوذ کند و میوه را رنگ کند.

زمان مصرف کود رنگ دهی

با شروع دوره میوه دهی و رشد میوه درختان میوه، ۳ یا ۴ بار در ماه یک بار کود دهی برای رشد درخت کافی است.

برای استفاده از کود مایع به همراه آبیاری از روی خاک مقدار ۳ لیتر توصیه می شود.

اما برای محلول پاشی کود، مقدار ۳۰۰ میلی لیتر برای ۱۰۰ لیتر آب کافی است.

کود مخصوص رنگ گیری میوه

انواع کودهای مخصوص رنگ گیری

امروزه انواع مختلفی از کودهای مخصوص رنگ گیری در بازار وجود دارد که برخی از آنها عبارتند از:

آمینوکلات آهن پودری، آمینوکلات آهن مایع، کود مایع اسید هیومیک، کود هیومیک اسید پودری و ..‌.

بیشتر بخوانید: مقدار مصرف کود کبوتر برای درخت پسته؟

کلام آخر

همانطور که در مطلب اشاره کردیم برای مصرف کنندگان رنگ میوه یکی از نشانه های کیفیت داشتن محصول است در نتیجه استفاده از کودهای مخصوص رنگ گیری میوه از نیازهای تولیدکنندگان و کشاورزان است.

۱ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *