پتاسیم (K) در واقع یکی نوع فلز قلیایی است که به شکل های مختلف در طبیعت یافت می شود. وجود این عنصر، برای گیاهان، انسان ها و همه موجودات روی زمین لازم است. پتاسیم مورد استفاده برای رشد و نمو گیاهان، به صورت طبیعی در خاک وجود دارد.اما در صورتی که خاکی دارای کمبود پتاسیم باشد باید این کمبود را رفع نمود. در این مقاله با ما همراه باشید تا بدانید که کود پتاس بالا برای درخت نارنج چگونه عمل می کند.
اهمیت استفاده از کود پتاس بالا
مقدار پتاسیم موجود در خاک های معدنی بین ۰.۴ تا ۳ درصد است. در صورتی که مقدار پتاسیم در خاک های آلی بین ۰.۰۲ تا ۰.۰۳ درصد است. به یاد داشته باشید که پتاسیم را باید به صورت محلول برای رشد گیاهان استفاده کنید.
در اصل پتاسیم مورد نیاز گیاهان، یک نوع نمک سرشار از پتاسیم است که از منابع زیر زمینی به دست آمده است. در اکثر مواقع به دلیل ناتوانی خاک در رفع نیاز گیاهان به این عنصر، از کود های پتاس بالا برای رشد بهتر گیاه استفاده می شود. در ادامه مقاله اهمیت و تاثیر کودهای پتاس بالا برای درخت نارنج، برنامه زمانی کوددهی و شیوه مصرف آن را برایتان توضیح خواهیم داد.
بیشتر بخوانید: کود ۱۰-۵۲-۱۰
مزایا کود پتاس بالا برای درخت نارنج
رشد گیاهان و درختان به غیر از شرایط محیطی مثل آب و هوا، نور خورشید و… به وجود عناصر بسیار زیادی وابسته است. در صورت تامین نشدن هر یک از عناصر مورد نیاز برای رشد گیاه، مشکلات متعددی برای گیاه به وجود می آید. از جمله این عناصر پتاس یا پتاسیم است. این عنصر عملیات فتوسنتز را در گیاه تقویت می کند و باعث رسیدن بهتر مواد غذایی به گیاهان می شود. از مزایای استفاده از کودهای پتاس بالا برای درخت نارنج می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- جلوگیری از پژمردگی گیاه
- تقویت کردن ساقه و ریشه گیاه
- حفاظت از گیاه در برابر گرما و حرارت زیاد و جلوگیری از سوختگی برگ و میوه ها
- افزایش مقاومت درخت نارنج در برابر حشرات و آفت های گیاهی
- فعال سازی آنزیم های گیاهان برای جذب بهتر آب
- افزایش مقاومت درخت نارنج در شرایط خشکسالی و خشکی هوا
- افزایش مقدار نشاسته و پروتئین در گیاه و انتقال بهتر آن به سایر قسمت ها
استفاده از کود پتاس بالا برای درخت نارنج
لازمه انتخاب بهترین کود برای درختان، بهتر است ابتدا آزمایش خاک را انجام داده و از میزان عناصر موجود در آن آگاه شویم و متناسب با نوع خاک و نوع محصول، کود پتاس بالا برای درخت نارنج را انتخاب کنیم.
از جمله معروف ترین نوع کودهای پتاس بالا عبارت اند از:
- پتاسیم کلرید: یک نوع کود متشکل از ترکیبات طبیعی و معدنی
- پتاسیم سولفات: پر مصرف ترین کود پتاسیم و حاوی ترکیبات شیمیایی
- پتاسیم نیترات: کودی حاوی پتاسیم و نیتروژن
- پتاسیم فسفات: ترکیبی از عنصر پتاسیم و فسفر با قابلیت ترکیب شدن با انواع کودهای نیتروژن دار
- پتاسیم منیزیم: کودی حاوی پتاسیم و منیزیم بدون تغییر دادن پی اچ خاک
کوددهی درخت نارنج
درخت نارنج مانند سایر مرکبات برای رشد بهینه به عناصری همچون نیتروژن، پتاسیم و فسفر نیاز دارد که می توانید در کنار آن عناصر دیگری همچون مگنز، مس، منیزیم و … مصرف کنید تا گیاه به بهترین شکل، رشد رویشی داشته باشد. لازم به ذکر است که گیاه تا ۵ سالگی جوان به حساب می آید و پس از آن بالغ می شود به همین دلیل درختان جوان به کود دهی سبکتری در مقایسه با درختان بالغ نیاز دارند.
برنامه کوددهی درخت نارنج
پتاسیم از جمله عناصر موردنیاز برای رشد حداکثری مرکبات، تولید محصولات درشت و با کیفیت بیشتر، افزایش مقاومت گیاه به آفات و بیماری ها، پیشگیری از تولید محصولات با ظاهر ترک خورده و پوست ضخیم، استفاده می شود. برای مقاوم شدن درخت نارنج در برابر سرما پیشنهاد می شود از کود پتاس بالا برای درخت نارنج در اواخر فصل زمستان و قبل از گلدهی درخت استفاده شود. باغداران درخت نارنج باید توجه داشته باشند که مصرف بیش از اندازه کود پتاسیم، میوه را درشت تر می کند ولی باعث کمرنگ شدن آن خواهد شد. بنابراین با توجه به نیاز درختان نارنج مصرف این کود را تنظیم کنید.
بازه زمانی مصرف کود پتاس بالا و شیوه مصرف آن
تاثیرات پتاسیم روی رشد گیاهان ثابت شده است. بنابراین بهترین زمان استفاده از پتاسیم، زمانی است که شروع به رشد می کنند تا گیاهان بتواند بهتر پرورش یابند. بنابراین بهترین زمان استفاده از کود پتاس بالا برای درخت نارنج، چه محلول در آب و چه جامد، اوایل بهار و در آغاز فصل رشد گیاهان است. در ارتباط با گیاهانی که اوایل پاییز کاشته می شوند، باید در ابتدای کاشت و جوانه زنی از کودهای پتاس بالا استفاده کرد.
بیشتر بخوانید: کود جلبک دریایی
دقت داشته باشید که این کودها با دانه تماس داشته نداشته باشند، بهترین شیوه استفاده این است که شکل جامد آن ها را بعد از کاشت دانه، روی خاک بپاشید. روش دیگر برای استفاده از این کودها، پاشیدن کود روی زمین و سپس کاشت دانه و گیاه است که بعد از این مراحل می توان زمین را شخم زد. به صورت کلی بعد از انجام آزمایش خاک و آگاهی از عناصر مورد نیاز خاک، در صورتی که زمین کشاورزی شما پتاس کافی دارد، برای هر ۱۰ متر مربع خاک حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ گرم پتاسیم کفایت می کند.
بدون دیدگاه