پسته جز درختانی است که از لحاظ صادرات می تواند سود بسیار خوبی به باغداران برساند. اما کاشت این درخت و پرورش آن برای محصول دهی مناسب بسیار حائز اهمیت است. از این رو اغلب کشاورزانی که روی صادرات و فروش این محصول تمرکز می کنند قبل از هرچیز باید با نحوه و زمان کاشت پسته آشنایی داشته باشند و تمام شرایط مناسب برای کاشتن این درخت را سنجیده باشند. اگر شما می خواهید با شرایط کاشت این محصول پرسود آشنا باشید در این مقاله با ما همراه باشید.
تهیه دانه پسته
از قبیل نکاتی که باید در حین خرید دانه پسته به آن توجه شود این است که به هیچ عنوان افراد دانه بو داده را خریداری نکنند چرا که این دانه ها و همچنین نوع نمک زده آن ها هیچ گونه رشدی نخواهد داشت و حتما باید دانه خام را تهیه کنید. از آن جایی که در پرورش درخت پسته به هر دو نوع نر و ماده آن نیاز است و تا قبل از جوانه زنی این موضوع مشخص نمی شود، افراد باید دانه ها زیادی بکارند تا هر دو نوع نر و ماده وجود داشته باشد.
کسانی که از نهال استفاده می کنند کار برایشان راحت تر است چرا که از روی نهال های پیوندی به راحتی جنسی را از روی درخت اصلی می توان فهمید. در مورد جوانه زنی دانه ها باید ابتدا یک حوله و یا پارچه نازک را مرطوب کرده و سپس در یک ظرف قرار داد. پس از آن دانه های بذر را درون پارچه گذاشته و سطح آن ها را با پارچه مرطوب پوشاند. همچنین می توانید پارچه ها را درون کیسه های پلاستیکی نیز بگذارید و به ازای هر پلاستیک، ۵ دانه پسته را درون آن قرار دهید. جوانه زنی پروسه طولانی نیست و تنها به ۷ روز زمان نیاز دارد.
بیشتر بخوانید: ارتفاع درخت پسته
کشت جوانه ها
پس از آنکه دانه ها جوانه زدند می توانید آن ها را به گلدان های کوچک و یا لیوان های پلاستیکی انتقال دهید. توجه شود که حتما در پایین لیوان های پلاستیکی چند سوراخ ایجاد شود تا آب های اضافه خارج شود تا جوانه به علت غرقابی شدن از بین نرود. پس از کمی رشد جوانه ها در این لیوان ها می توانید آن ها را به گلدان های بزرگ تر انتقال دهید. در گلدان های بزرگ جوانه ها تا زمان تبدیل شدن به نهال باقی می مانند. لازم به ذکر است که در صورت حاصلخیز بودن زمین، می توانید جوانه ها را به زمین منتقل کنید. اما در صورت بی کیفیت بودن زمین، جوانه ها باید در گلدان ها باقی بمانند تا تبدیل به نهال شوند و مقاومت لازم در برابر خاک آن زمین را داشته باشند.
در زمان انتقال نهال به زمین باید چاله ها با قطر بزرگ و عمق مناسب ایجاد شوند تا ریشه پسته به خوبی در بستر خود تکثیر یابد. همچنین قبل از کشت نهال ها از آب و هوای منطقه خود مطمئن شوید تا زحمات شما از بین نرود. در زمان خارج کردن نهال از خاک گلدان باید دقت عمل بسیاری صورت گیرد تا به هیچ عنوان ریشه ی نهال کنده نشود. همچنین ریشه های نازک ریشه بسیار مهم هستند و نباید ذره ای از آن ها جدا شود.
زمان کاشت نهال پسته
پاییز:
به دلیل معتدل بودن دمای هوا در پاییز، کشت نهال پسته بهترین زمان ممکن است. افراد در این فصل فرصت دارند که نهال پسته را تا نیمه اول پاییز به کشت رسانند. همچنین در این فصل بارندگی رخ می دهد که رشد نهال ها را مطلوب می سازد و نهال ها تا زمان به خواب رفتن، رشد خوبی خواهند داشت و تا آن زمان ریشه به خوبی در زمین رشد خواهد کرد. رشد ریشه در زمان خواب نهال ها نیز انجام می شود و نهال مواد مغذی خود را از طریق ریشه خود دریافت می کند.
نیمه دوم زمستان:
افراد می توانند کاشت نهال را در نیمه دوم زمستان و تا اواخر آن موکول کنند. در این زمان ریشه طی ۳ ماه در زمین شکل می گیرد و رشد نهال نیز از نیمه دوم بهار شروع خواهد شد. توقف رشد نهال با فرا رسیدن تابستان صورت می گیرد و فرصت رشد تنها تا پایان فصل بهار است. توجه شود که زمانی نهال رشد نمی کند که هم آب و هم خاک مناسب نباشند که در این شرایط نهال پسته بدون تغییر خواهد ماند.
نیمه اول بهار:
در این زمان رشد ریشه نهال بسیار کند صورت می گیرد و زمانی برای رشد ریشه نیست. این زمان مختص مناطقی با آب و هوای مناسب و معتدل است. بنابراین با کشت نهال در این زمان، نهال هیچ رشدی را رقم نخواهد زد و تا پایان فصل ثابت خواهد ماند. به طور کلی افراد برای یافتن بهترین زمان کاشت نهال، باید به نوع پسته توجه کنند. پسته های فندقی معمولا در فصل پاییز به کشت می رسند اما پسته اکبری و احمد آقایی در اواخر اسفند ماه کشت می شوند.
بیشتر بخوانید: کاشت پسته در گلدان
کوددهی پسته
افراد در چند جهت می توانند از کود برای نهال های پسته استفاده کنند. اول آن که برای این که نهال بتواند رشد خوبی را رقم بزتد باید بستر و خاک آن غنی باشد. به همین جهت اگر خاک دچار شوری زیاد و یا دچار کمبود مواد مغذی است باید از کود برای آن خاک استفاده کرد. علاوه بر کود های شیمیایی می توان از کودهای دامی پوسیده هم استفاده کرد. دوم آن که کود به سبب رفع آفات درخت و حفاظت از آن در برابر بیماری ها بکار گرفته می شود. کاربرد آخر کود برای درختان پسته، افزایش گل دهی و باردهی است که توسط کود عمل گرده افشانی افزایش یافته و در نهایت بر میزان محصول افزوده خواهد شد.
بدون دیدگاه