کوددهی درخت پسته در بهار چگونه است؟

بهار، فصل رشد بیشتر درختان میوه از جمله درخت پسته است. مراقبت از درختان در این فصل به منظور آماده سازی برای به ثمر رسیدن میوه های مرغوب و با کیفیت بسیار حائز اهمیت است. یکی از راههای مراقبت و رسیدگی به درختان، کوددهی مناسب و به موقع است. این مقاله به موضوع کوددهی درخت پسته در بهار چگونه است، می پردازد.

در میان فصول سال، فصل بهار به دلیل شروع رشد درختان پسته اهمیت ویژه ای دارد. به همین دلیل باید مواد غذایی و عناصر مورد نیاز درختان، در دسترسشان‌ باشد تا رشد کافی داشته و برای باغدار بارآوری مناسبی به ارمغان بیاورند.

کود مناسب برای درخت پسته در فصل بهار

در فصل بهار درختان پسته نیاز شدیدی به ازت دارند. بنابراین قبل از هر چیز باید از کودی استفاده کرد که غنی از ازت باشد. اولین مرحله استفاده از کود ازت در اواخر اسفند ماه است که تا اواخر فروردین ماه نیز باید ادامه یابد. نکته مهم آن است که در فصل بهار نباید از کود دامی برای پسته استفاده کرد. یکی از دلایل مهم عدم استفاده از کودهای دامی در فصل بهار این است که کودهای حیوانی در باغات پسته باید به صورت چالکود باشد، اما در فصل بهار درختان در حال تشکیل ریشه هستند و نمی توان از روش چالکود استفاده کرد. همچنین مصرف کودهای دامی برای درختان پسته در فصل گرما تشنگی درختان را زیاد کرده و باعث پژمردگی و خشک شدن آن‌ها می‌شود.

کوددهی درخت پسته در بهار چگونه است؟

باید دقت داشت که کوددهی درختان پسته باید با احتیاط بسیار زیادی انجام شود زیرا کوچک‌ترین اشتباه در هنگام عملیات کوددهی موجب از دست رفتن محصولات و ریشه درخت خواهد شد. قبل‌ از انجام کوددهی درخت پسته، باید خاک باغ مورد آزمایش قرار گیرد تا نیازهای خاک  بهتر مشخص شوند و بتوان با توجه به آن‌ها، کود مفیدی را انتخاب کرد.

بیشتر بخوانید: بهترین کود مخصوص پسته

کوددهی درختان پسته در فصول مختلف

در اسفند ماه کوددهی اصلی برای باردهی درختان پسته، با دادن کودهای فسفر به منظور بالا بردن توان درخت برای افزایش میزان جوانه زنی آغاز می شود. در فروردین ماه باید با دادن کودهای هیومیک اسید و ازته مواد مغذی مورد نیاز درختان تامین شود. برنامه کوددهی و تغذیه درخت پسته در بهار و در ماه های اردیبهشت و خرداد باید بر پایه نیتروژن، پتاسیم، کلسیم، آهن و بور باشد. کودهای مخصوص برای پر شدن مغز پسته بهترین گزینه هستند. ماه های تیر و مرداد زمانی است که باید به رشد میوه و دانه پسته بیشتر دقت شود. بنابراین بیشترین نیاز درختان به پتاسیم، بور، روی و کودهای حاوی هیومیک اسید است.

پس از اینکه در ماه شهریور محصول برداشت شد باید با دادن کودهایی که کمبودهای خاک را بر طرف می کنند، بافت آن را برای خواب زمستانی، تحمل بیشتر سرما و جلوگیری از بیماری ها آماده کرد.

کوددهی درخت پسته در بهار چگونه است؟

کود برای آب استارت ( اولین کود پسته در اسفند )

آب استارت اصطلاحی بین باغداران است که به اولین آبیاری ابتدای فصل برای فعال شدن درخت گفته می‌شود. این آبیاری در باغ پسته در اسفند ماه انجام می‌شود. بسیاری از باغداران در این مرحله به اشتباه از کودهایی استفاده می‌کنند که حتی می‌تواند اثرات منفی برای تشکیل میوه به همراه داشته باشد. باید دقت داشت که در این آبیاری ریشه‌های درخت با توجه به نزدیکی به فصل خواب و عدم وجود برگ روی درخت، جذب موثری ندارند و نباید از کودهای محلول به مقدار زیاد استفاده کرد چرا که شستشو شده و از دسترس ریشه خارج می‌شود.

کودهایی که در این آبیاری استفاده می‌شود باید قابلیت ماندگاری مناسبی در خاک داشته باشند. کود سولفات آمونیوم به مقدار کم برای تأمین نیتروژن، کود نیترات کلسیم به مقدار کم برای جلوگیری از کمبودهای کلسیمی می توانند موثر باشند. علاوه بر این کودهای میکروبی (کودهای زیستی حاوی باکتری) بهترین پیشنهاد برای آبیاری استارت در باغ پسته هستند. کودهای میکروبی به همراه آب آبیاری وارد زمین می‌شوند و در اطراف ریشه مستقر خواهند شد. کودهای میکروبی شستشو نمی‌شوند و در اطراف ریشه شروع به حلالیت عناصر غذایی کرده و حتی باعث تنظیم pH خاک نیز می‌شوند. کودهای میکروبی حاوی باکتری هستند که این باکتری‌ها داخل خاک تکثیر شده و تا آخر فصل در اطراف ریشه فعال هستند.

کوددهی درخت پسته در بهار چگونه است؟

استفاده از فروت ست برای درخت پسته

استفاده از فروت ست پسته در زمان تورم جوانه‌ها نیز بسیار مفید است. در فروت ست بهار که در زمان تورم جوانه ها انجام می‌شود جذب فقط از سطح جوانه ها اتفاق افتاده و برای همین جذب زیادی نخواهیم داشت. با این وجود محلول پاشی فروت ست در این مرحله بهتر از عدم محلول پاشی است. مهمترین کود مورد نیاز محلول پاشی فروت ست در زمان تورم جوانه ها در بهار، کودهای کلسیمی است.

درخت پسته در مرحله ارزنی شدن به شدت به فعالیت برگی نیاز دارد. چرا که در این مرحله اندامی جدید یعنی میوه به درخت اضافه شده و نیاز به عناصر غذایی بیشتری دارد. در این زمان، برگ و ریشه باید نیاز غذایی میوه‌های تازه تشکیل شده را تأمین کنند.

بیشتر بخوانید: کاشت درخت انبه در گلدان

نکته بسیار مهم این است که ظرفیت سازی برای رشد میوه یعنی فروت ست نوبت سوم  نیز در این مرحله باید انجام شود.  به این معنی که در این مرحله، مشخص می شود که میوه درخت یعنی پسته تا چه اندازه رشد می کند. این ضرورت مصرف کود پسته بعد از ارزنی شدن را مشخص می کند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *