پسته از مهم ترین محصولات صادراتی ایران است و سودآوری زیادی دارد. این محصول شرایط کاشت و برداشت خاصی دارد. در این مقاله شما با مراحل برداشت پسته آشنا خواهید شد و خواهید دانست که هر درخت پسته چند کیلو بار میدهد.
ویژگی های درخت پسته
درخت پسته به صورت درخت هایی کم ارتفاع در مناطق معتدل و گرم می روید. متوسط ارتفاع این درخت بین ۵ تا ۱۵ متر است. این درختان مقاومت خوبی در برابر خشکی دارند. میوهی درخت پسته از مغزیجات مهم و آجیل های پرطرفدار و گران قیمت است. دارای بافت گوشتی و طعم خوبی است. درختان پسته به صورت نر وماده هستند و باد گرده افشانی آن ها را انجام میدهد.
برای کاشت درختان پسته و ایجاد باغ پسته باید هر دو درخت در کنار هم کاشته شود. روش های کاشت و تکثیر پسته متفوت است و به چند طریق انجام میشود: کاشت از طریق بذر, نهال, پاجوش و قلمه زدن. رعایت فاصله کاشت بین درختان از موضوعات مهم است. اگر این فاصله کم تر و یا بیشتر از مقدار مناسب باشد باعث آسیب به درختان میشود. این فاصله حدود ۳ یا ۴ متر است و فاصله ی ردیف ها باید حدودا ۶ متر باشد.
بیشتر بخوانید: عمر درخت پسته
شرایط نگهداری از درخت پسته
درخت پسته برای رشد کافی به نور خورشید به میزان ۶ تا ۸ ساعت در روز نیاز دارد. دمای مطبوع این درخت برای رشد بین ۵ تا ۳۰ درجهی سانتی گراد است. این درختان ریشه های عمیقی دارند بنابراین باید در خاک سبک و دارای زهکشی کاشته شوند. خاک رسی و شنی انتخاب مناسبی برای آن ها است. از موارد دیگری که در مراقبت از درخت پسته حائز اهمیت است موضوع آبیاری این درختان است. با توجه به شرایط درخت و مدت زمان باردهی آن لازم است منبع آبیاری مناسبی در نظر گرفته شود تا گیاه دچار تنش خشکی نشود. هر چند درخت پسته در برابر خشکی مقاوم است اما برای باردهی خوب و قابل قبول نیاز به آبیاری منظم دارد.
کوددهی درختان پسته هم پر اهمیت است. تنظیم برنامهی کوددهی مناسب تاثیر زیادی روی رشد و باروری درختان دارد.
درختان پسته هم در معرض حمله ی آفت ها و حشرات زیادی است که ممکن است بیماری های مختلفی هم برای درخت به وجود بیاورند. استفاده ی اصولی از سموم شیمیایی راه خوبی برای حفظ درخت از آسیب ان ها است.
باردهی و برداشت درخت پسته
برای داشتن محصول پر بار و با کیفیت پسته لازم است از ابتدا نهال های سالم و یا بذر مناسب و قوی کاشته شود. درختان پسته حدودا ۵ تا ۶ سال پس از کاشت شروع به باردهی میکنند. در بعضی از گونه ها این زمان کم تر ودر حدود سه سال است. به طور کلی باردهی درخت پسته زمان بر است. میزان باردهی درخت به عوامل مختلفی بستگی دارد و لازم است برای رسیدن به نتیجهی مطلوب شرایطی رعایت شود. از مهم ترین موارد نوع خاک و شرایط آن است. خاک تحت کشت پسته باید از نظر پی اچ خنثی باشد و رطوبت آن مقدار مناسبی باشد. میزان نفوذپذیری خام تاثیر مستقیم روی باردهی درخت دارد چرا که باعث رسیدن بهتر مواد مغذی و آب به ریشه ها میشود.
مورد بعدی که باید به آن توجه کرد کوددهی است. درخت پسته در مراحلی از رشد مثل زمان رشد مغز پسته, به مواد مغذی نیاز زیادی دارد. تامین عناصر مفید برای درخت باعث رشد بیشتر و باردهی خوب آن میشود. در فصل بهار انجام کوددهی مزایای زیادی دارد و باعث رشد رویشی و زایشی درخت میشود.
آبیاری بخش مهمی از پرورش گیاهان است. به خصوص برای درختان پسته این موضوع تاثیر مستقیم روی باردهی دارد. سیستم آبیاری قطره ای بهترین روش آبیاری برای باغات پسته است. قرار گرفتن گیاه در شرایط خشکی و بی آبی باعث کوچک ماندن ورشد نکردن مغز پسته میشود. با این وجود آبیاری بیش ازحد هم آسیب زننده است و باعث از بین رفتن محصولات میشود.
مبارزه با آفت ها و جلوگیری ازبیماری های درخت پسته از عوامل دیگر موثر در باردهی است. استفاده از سموم مناسب در فصل زمستان جلوی این آسیب ها را میگیرد. همچنین از بین بردن علف های هرز که باعث مصرف مواد مغذی خاک میشوند هم مهم است. هرس کردن اصولی هم باعث بهبود باردهی میشود.
هر درخت پسته چند کیلو بار میدهد؟
با رعایت مواردی که گفته شد میتوان به باردهی مطلوبی رسید همان طور که گفته شد درخت پسته در حدود ۵ سال بعد از کاشت شروع به باردهی میکند. میزان محصول درخت در این زمان یک یا دو کیلوگرم است. با افزایش سن درخت کم کم این مقدار افزایش می یابد. سن حدودا ۱۲ سالگی درخت باردهی آن کامل میشود و به چیزی در حدود ۱۵ کیلوگرم میرسد. این مقدار در درختان بالغ ۳۵ کیلوگرم در هر بار برداشت است. بارپهی درخت پسته را براساس برداشت از هر هکتار محاسبه میکنند.
بیشتر بخوانید: خرید اسید هیومیک
در شرایط خوب و مناسب مقدار برداشت از هر هکتار نزدیک به یک تن خواهد بود و این مقدار برای شرایط متفاوت زمین و درختان متغیر است.
بدون دیدگاه