پسته از مغزیجات معروف و پرطرفدار در جهان است. کشور ایران به نوعی مهم ترین تولید کنندهی این محصول است. طرز کاشت پسته بسیار پر اهمیت است و شرایط و نکاتی دارد که باید رعایت شود. در این مطلب شما با این موضوع آشنا میشوید.
ویژگی های درخت پسته
درختان پسته درختانی با ارتفاع کم و در حدود ۳ تا ۱۰ متر هستند و در مناطق خشک و معتدل رشد میکنند. میوهی درخت پسته سرشار از مواد مغذی است به همین دلیل قیمت بالایی دارد. عمر این درختان به صد سال وگاهی بیشتر تا حدود ۲۵۰ سال هم میرسد. از ویژگی های خاص و منحصر به فرد درخت پسته مدت زمان باردهی طولانی آن است. از زمان کاشت درخت پسته به طور متوسط ۵ سال طول میکشد تا به باردهی برسد و بعد از گذشت حدود ۲۰ سال درخت بیشترین باردهی را در طول دوره زندگی خود دارد. درخت پسته برای گذراندن مراحل رشد به تابستان گرم و زمستان سرد نیازدارد. این درخت در مناطق مرطوب و سرد مقاومت خوبی ندارد و نمیتواند رشد کند.
شرایط کاشت درخت پسته
برای کاشت درخت پسته نکات و شرایطی باید رعایت شود تا به محصول با کیفیت و فراوان برسد.
دمای مناسبی که پسته در آن میتواند خوب رشد کند تابستان گرم و در حدود ۳۵ درجه است. به طور کل این گیاه مقاومت خوبی در گرما دارد. با این حال شروع گرمای ناگهانی در بهار باعث از بین رفتن گل ها شود و یا گرمای زیاد زمان تشکیل مغزپسته باعث آسیب به میوه میشود.
بیشتر بخوانید: عمر درخت پسته
درخت پسته تحمل رطوبت بالا را ندارد و اگر موقع گرده افشانی رطوبت از حد مشخصی بیشتر شود باعث کم شدن گرده افشانی و در نتیجه کم شدن تولید محصول میشود. همچنین هنگام رسیدن میوه ها رطوبت زیاد باعث بیماری مثل بیماری های قارچی میشود.
درخت پسته هم مثل دیگر گیاهان برای رشد و تولید محصول به عناصر مغذی اعم از ریز و درشت مغذی نیاز دارد. تنظیم برنامهی کوددهی اصولی و مناسب برای درخت پسته از مهمات پرورش این محصول است. کودهای گوناگون حاوی عناصری مثل پتاسیم, فسفر, منگنز, کلسیم, روی و آهن؛ تاثیرات خیلی مثبتی در رشد درخت پسته دارند. بهترین زمان کوددهی هم فصل بهار است به این دلیل که سرعت رشد گیاه این موقع بیشتر و سریع تر است.
آبیاری: درختان پسته هم نقش مهمی در میزان محصول برداشتی دارد. انتخاب روش آبیاری هم اهمیت دارد و از قرار گرفتن درخت در تنش های خشکی جلوگیری میکند. تامین منبع پایداری ازآب برای باغ های پسته باید از اولویت های کشاورزان و باغداران پسته باشد. سیستم آبیاری قطره ای انتخاب خوبی برای آبیاری درختان پسته است. مقدار و دفعات آبیاری هم به سن درخت و شرایط آب و هوا و خاک بستگی دارد.
هرس: کردن درختان هم بخشی از برنامه ی مراقبتی از درخت است. هرس کردن باعث رشد بیشتر شاخه ها و برگ ها شده و به درختان فرم و شکل میدهد و با حذف شاخه های اضافه از رشد بیش از حد آن ها جلوگیری میکند.
گرده افشانی در درختان پسته
درخت پسته به وسیله ی گرده افشانی تکثیر میشود. به همین دلیل در باغ پسته درختان نر و ماده در کنارهم کاشته میشوند. برای رسیدن به نتیجهی مطلوب لازم است در کنار هر۸ درخت ماده حداقل یک درخت نر کاشته شود. اگر بیشتر هم باشد بهتر است چرا که تشخیص درختان نر و ماده در این سن مشکل است. گرده افشانی با کمک باد انجام میشود. طوفان و بارش باران مانع گرده افشانی درست میشوند و تشکیل میوه و گل را با مشکل روبرو میکند.
نحوه کاشت پسته
برای کاشت پسته دو روش مختلف به کار برده میشود: اول به شکل مستقیم و در زمین اصلی که نباید خاک آن شور باشد, انجام میگیرد. در این روش پوست پسته ها را باید با دست جدا کرد و چند ساعت در آب قرار داد. بعد از ان روی پارچه ای قرار میدهید و صبر میکنید تا کمی جوانه بزند. حدودا یک هفته طول میکشد. سپس به زمین اصلی منتقل کرده و آن را بکارید.
روش کاشت در گلدان روش دوم است. و انجام آن به این صورت است که بذر خوب و با کیفیت را پس از جوانه زدن به گلدان منتقل میکنند و پس از گذشت مدت زمانی که ریشه ها رشد کردند و بزرگ شدند, در گلدان بزرگ تر کاشته میشود. به این صورت نهال پسته چند سال در گلدان رشد میکند. در این مدت باید به آن رسیدگی شود و مواد مغذی برای آن تامین شود. بعد از آن آمادهی کاشت در زمین باغ است. کاشتن در خاک همه به این ترتیب است: گودالی با عمق و ارتفاع متناسب با ریشهی نهال حفر کنید و نهال را در آن قرار دهید سپس اطرافش را با خاکی مناسب و با کیفیت پر کنید. بعد ازاین مرحله آبیاری انجام دهید با این کار منافذ خالی باقیمانده با آب پر میشود و از پوسیدگی ریشه ها جلوگیری میشود.
بیشتر بخوانید: کود سولفات آمونیوم
برداشت پسته
همان طور که گفته شد درخت پسته چند سال بعد از کاشت شروع به باردهی میکند. درسال اول مقدار محصول کم و به اندازهی ۱ تا ۲ کیلوگرم است. با بیشتر شدن سن درخت مقدار محصول هم افزایش پیدا میکند وبه حدود ۳۵ کیلوگرم میرسد.
بدون دیدگاه