بهترین روش استفاده از هیومیک اسید
استفاده از کودهای کشاورزی در حال حاضر در دنیا یک کار کاملا عادی و متداول شده است. به صورتی که بدون استفاده از کود، تامین خوراک مورد نیاز جامعه بشری با کمبود رو به رو خواهد شد. در واقع استفاده از کود در کشاورزی به یک ضرورت تبدیل شده است. از طرفی روش استفاده از کودها نیز برای رسیدن به بیشترین کارایی آنها مهم است. در حال حاضر هیومیک اسید یکی از پرکاربردترین نهادههای کشاورزی است و بهترین روش استفاده از هیومیک اسید برای رسیدن به بهترین نتیجه یکی از دغدغه های کشاورزان است.
برای رسیدن به پاسخ این سوال ابتدا باید نسبت به عملکرد و هدف استفاده از این ماده آگاهی داشته باشیم.
هیومیک اسید یک ماده آلی با منشاء مواد طبیعی است که مهمترین هدف استفاده از آن اصلاح ساختار خاک و میزان P H آن است. اما از طرف دیگر بهبود میزان جذب مواد غذایی و مغذی توسط گیاهان و بهبود فرایند ریشه زنی و توسعه سیستمم ریشه نیز از مزایای استفاده از هیومیک اسید است.
با توجه به مطالبی که گفته شد استفاده از هیومیک اسید می تواند در مقاطع و مراحل مختلف رشد گیاه تاثیر چشمگیری بگذارد در صورتی که در زمان مناسب و با روش درست استفاده گردد.
بهترین روش استفاده از هیومیک اسید:
همانطور که پیشتر گفته شد استفاده از هیومیک اسید بیشترین تاثیر را در اصلاح بافت خاک و شرایط شیمیایی آن دارد. دلیل این مساله درشت بودن مولوکولهای تشکیل دهنده آن است البته بیشتر مواد و مولکولهای سازنده آن. در واقع هیومیک اسید یک ماده ترکیبی است که دارای طیف متنوع از انواع مختلف مواد است که بیشتر این مواد دارای مولکول های درشتی هستند که قابلیت جذب توسط ریشه و یا منافذ سطح برگ و ساقه گیاهان را ندارند. اما تعدادی از مولوکول های سازنده آن نیز به دلیل ریز بودن ساختارشان می توانند توسط گیاهان جذب شوند. چه از طریق ریشه و چه برگ و ساقه.
برای اطلاع بیشتر از ساختار و نحوه عملکرد هیومیک اسید می توانید به مقاله ای که در همین سایت برای معرفی بهتر هیومیک اسید نوشته شده است مراجعه کنید.
خود ماده هیومیک اسید از نظر میزان P H یک ماده قلیایی با درجه ۸ الی ۸.۵ است که پس از استفاده از آن و حضور در بستر خاک با توجه به شرایط و ترکیبات خاک حالت خاک را به سمت اسیدی بودن سوق داده و P H خاک را کاهش می دهد. این اسیدی شدن محیط مزایای بسیاری دارد. که پیشتر در مقاله ای در همین مورد به توضیح آن پرداختیم.
با توجه به عملکرد هیومیک اسید در کاهش P H و تشکیل یک محیط اسیدی در خاک می توان برای مقاصد خاصی از آن استفاده کرد.
روش های استفاده از هیومیک اسید:
بذر مال:
از آنجا که هیومیک اسید محیط خاک را اسیدی می کند، یکی از بهترین مواد برای استفاده در بذرمال کردن انواع بذرها پیش از کاشت می باشد. اسیدی شدن اطراف بذر چند مزیت دارد.
اولین مزیت آن نازک شدن و سهولت شکافته شدن پوسته بیرونی انواع بذرها است. در نتیجه بذر ها سریعتر جوانه می زنند. ایجاد حالت اسیدی در خاک اطراف بذر این کار را تسریع می کند. با شکافته شدن و رویش ابتدایی بذر در ابتدا جوانه ریشه از بذر خارج میشود، حضور هیومیک اسید در اطراف بذر منجر به تحریک رشد ریشه و همین طور افزایش جذب مواد مغذی در اطراف ریشه خواهد شد.در نهایت گیاه ریشه قوی تر و گسترده تر خواهد داشت و رشد و محصول بهتری نیز دارد.
برای بذر مال کردن می توانید از دو روش استفاده کنید:
در روش اول می توانید بذر ها را بر روی یک پلاستیک ضخیم مانند پلاستیک های گلخانهای پهن نمایید و به وسیله یک سم پاش یا آب پاش هیومیک را با غلظت بالا بر روی بذرها بپاشید و سپس آنها را به خوبی هم بزنید تا به تمام بذرها و به تمام سطوح آنها برسد. پس از آن باید اجازه دهید تا بذر ها به صورت کامل خشک شوند. سپس آنها را جمع آوری کنید یا برای کاشت آماده کنید.
بهترین حالت آن است که در نزدیگ ترین زمان به کاشت این کار را انجام دهید. یکی دیگر از مزایای بذرمال کردن هیومیک هیومیک اسید آن است که می توانید برای بذر مال، آن را با هر نوع کود یا سم دیگری ترکیب کنید. برای مثال می توان هیومیک اسید را با عصاره جلبک دریایی و یا ریز مغذی ها یا انواع سموم و قارچکشها ترکیب کنید و بذر مال را انجام دهید.
اگر می خواهید پس از بذر مال کردن هر نوع کودی، بذرها را نگهداری کنید تا در زمان دیگری بکارید. حتما باید اجازه دهید تا رطوبت بذرها کاملا خشک شود. در غیر این صورت پس از بسته بندی و انبارداری، بذرها دچار کپک زدگی می شوند و از بین خواهند رفت.
در روش دوم می توانید مقدار مشخص از هیومیک اسید را در یک ظرف آب مانند بشکه یا تشت یا حوضچه، حل کنید. بسته به میزان بذری که می خواهید بذر مال کنید. سپس بذرها را را در یک آبکش یا کیسه نخی بریزید (بسته به اندازه بذرها) و سپس آنها را برای چند ثانیه یا چند دقیقه در محلول قرار دهید. پس از آغشته شدن کامل به کود آنها را خارج کنید و اجازه دهید تا کاملا خشک شوند.
از این روش حتی می توانید برای کاشت نهال یا در هنگام انتقال نشا به زمین اصلی کاشت استفاده کنید به این صورت که ریشه ها را پیش از کاشت به محلول هیومیک اسید آغشته کنید و سپس اقدام به کاشت نمایید.
میزان پیشنهادی برای بذرمال کردن هر تن بذر میتواند بین ۵ تا ۱۰ لیتر باشد.
آبیاری:
روش آبیاری اصلی ترین و شایع ترین روش در استفاده از هیومیک اسید است. در واقع بهترین روش استفاده از هیومیک اسید را می توان همین روش گفت
این روش به منظور استفاده از اصلی ترین مزایای هیومیک اسید، که همان اصلاح ساختار، بافت و ویژگی های شیمیایی خاک است.
البته استفاده از هیومیک اسیدبه صورت آبیاری با توجه به نوع گیاهی که کاشته شده است و شرایط خاک، میزان متفاوتی دارد.
برای میزان مصرف هیومیک اسید، مهمترین عامل تعیین کننده شرایط خاک است.
به صورت کلی در باغات که خاک آنها از نظر شرایط فیزیکی و شیمیایی معمولی است در هر هکتار (۱۰/۰۰۰ متر مربع) یک گالن بیست لیتری از هیومیک اسید شوک نیاز است. در صورتی که خاک از نظر شرایط فیزیکی ( سختی، عدم تعادل در ترکیب برای مثال زیاد بودن میزان رس و سایر موارد) و شیمیایی ( P H ،هدایت الکتریکی و …) شرایط نامطلوبی داشته باشد میزان مصرف نیز افزایش می یابد.
به شکل معمول برای آبیاری می توان از روش شیر بشکه یا تزریق در سیستم آبیاری تحت فشار استفاده کرد.
یا حتی می توان خود کود را به صورت مستقیم، بسته به نیاز هر گیاه یا درخت پای هر کدام به صورت مجزا آبیاری کرد. در این روش می توان به صورت مستقیم کود را پای درخت آبیاری کرد، یا در مقداری آب حل نمود و آبیاری کرد. در این روش میزان هیومیک اسید بسته به سن و نوع گیاه متفاوت است.
برای نهال ها و یا بوتهها ۵۰ سی سی در پای هر کدام آبیاری کنید و برای درختان زیر ۱۰ سال بین ۱۰۰تا ۱۵۰ سی سی و برای درختان مثمر و بالای ۱۰ سال می توانید با توجه به شرایط درخت و خاک بین ۲۰۰ تا۳۰۰ سی سی از هیومیک اسید را آبیاری کنید.
البته بهتر است که این شکل استفاده از هیومیک اسید، قبل از مدار آبیاری باشد تا پس از آبیاری کود استفاده شده کاملا در خاک و اطراف ریشه پخش و جذب شود.
در سیستم های آبیاری بارانی که آبیاری از بالا انجام می شود می توانید به ازای آبیاری هر هکتار، ۲۰ لیتر از هیومیک اسید را در سیستم آبیاری تزریق کنید. با این تفاوت که تزریق در ابتدای آبیاری انجام شود تا هیومیک اسید به واسطه ادامه آبیاری به سطح خاک رسیده و جذب آن شود.
مزیت استفاده از هیومیک اسید در سیستمهای آبیاری بارانی این است که همزمان از مزایای آبیاری و محلول پاشی هیومیک اسید استفاده میشود.
محلول پاشی:
با توجه به آنچه که پیشتر گفته شد: درست است که بخشی از مواد و ساختار هیومیک اسید برای گیاهان قابلیت جذب ندارد. اما در ترکیبات این ماده، موادی با مولوکولهای کوچک نیز وجود دارند، که می تواند برای گیاهان قابل جذب حتی به صورت محلول پاشی باشد. بخش بسیار زیادی از مولوکولهای سازنده اسید هیومیک را اسیدهای آلی تشکیل داده اند، و این مواد طیف درشت و ریز مولوکول دارند. بخش ریز مولوکول آن به راحتی برای گیاهان قابل جذب است. ا
ین اسیدهای قابل جذب هرچند مانند آمینو اسید مقدار زیادی نیستند، اما تاثیر بسیار چشمگیر بر رشد گیاهان دارند. به حدی که محلول پاشی هیومیک اسید را به عنوان یک ریز مغذی هم از نظر عملکرد و هم از نظر صرفه اقتصادی توجیه می کند.از طرف دیگر معمولا هیومیک های موجود در بازار با ترکیب پتاسیم هستند،که به آن هیومات پتاسیم نیز گفته میشود.
به همین دلیل محلولپاشی هیومیک اسید میتواند پتاسیم مورد نیاز گیاهان را نیز تامین کند.
برای محلولپاشی باید دو لیتر از هیومیک اسید را در هزار لیتر آب حل کنید و روی گیاهان محلول پاشی کنید.
چال کود:
یکی دیگر از روش های مصرف کودهای کشاورزی چال کود است. هیومیک اسید را نیز میتوان به این صورت استفاده نمود.
اصول کلی چالکود برای همه گیاهان یکسان است. هیومیک اسید نیز به همین صورت قابل استفاده است. به فاصله یک متر از تنه درخت در بخش سایه انداز یک چاله حفر کنید، و متناسب با سن درخت. همانطور که بالا تر در همین مقاله توضیح دادیم. بین ۵۰ تا۳۰۰ سی سی از کود را در چاله ریخته همچنین می توان سایر کود های مخصوص چالکود را با هیومیک اسید ترکیب کنید و در چالکود همراه اسید هیومیک به راحتی استفاده نمایید.
روش دیگری که بهترین شکل جذب عناصر و تاثیر در چالکود را دارد. این است که یک شیار در اطراف درخت به صورت دایری به عمق سی سانتی متر و به فاصله یک تا دو متری از تنه متناسب با سن درخت حفر کنید و کود را در آن ریخته و روی آن را مجدد بپوشانید.
با این ترتیب ریشه گیاه در تمام اطراف رشد میکند. منجر به افزایش و توسعه چشمگیر سیستم ریشه شده و رشد وعملکرد گیاه را به شدت افزایش می دهد.
در واقع تفاوت این روش چالکود، در این است که به جای اینکه تنها یک سمت ریشه در خاک تغذیه شود، مواد غذایی از تمام جهات به ریشه می رسد و ریشه گیاه از همه طرف تغذیه می گردد.
از آنجا که این روش نیز مانند آبیاری هیومیک اسید در خاک استفاده می شود این کار نیز بهترین روش استفاده از هیومیک اسید است.
حال استفاده از هیومیک اسید با این روش منجر به نفوذ هیومک به تمام بخش ها و عمق خاک می شود، و مزایای آن مانند اصلاح بافت و ساختار و P H خاک را تا عمق بیشتری انجام میدهد. در نتیجه ریشه گیاه به راحتی میتواند در عمق بیشتر زمین رشد و از مناطقی که دارای مواد غذایی بیشتر و از نظر ساختار بکر و دست نخورده است تغذیه کند.
آچه گذشت مروری بود بر بهترین روش استفاده از هیومیک اسید برای آشنایی بیشتر شما.
هیومیک اسید به دو صورت عمده در بازار به فروش میرسد:
پودری و مایع در مجموع هر دو شکل این ماده باید ابتدا در آب حل شود و سپس استفاده نمایید.
به همین دلیل بیشتر کشاورزان جهت سهولت در استفاده، تمایل به مصرف فرم مایع آن دارند. از طرف دیگر برخی از شرکتها برای تاثیر بهتر؛ در فرایند تولید هیومیک اسیدِ مایع، برخی ریز مغذیها را نیز در آن اضافه میکنند که تاثیر استفاده از آن را بهتر می نماید. اما از طرف دیگر، هیومیک اسید به صورت پودر از غلظتت بیشتر برخوردار است. مهم ترین نکته که در خرید هیومیک اسید پودری باید به آن توجه کنید اصالت و کیفیت محصولی است که خریداری می نمایید.
مزیت خرید هیومیک از سایت اسید هیومیک، خرید یک کالای بسیار با کیفیت و برند جهانی و اصلی است.
مزیت دیگر بهره گیری از مشاوره تخصصی بهترین کارشناسان کشاورزی و تغذیه گیاهی در ایران است که با دانش روز و تجربه بسیار بالایی که دارند می توانند به بهترین شکل شما را تا رسیدن به نتیجه یاری می کنند.
با ما در تماس باشید.
بدون دیدگاه