کاشت نهال پسته بهتر است یا بذر

هر کدام از روش های کاشت درختان میوه مزایا و معایبی دارد. در مورد درخت پسته هم این موضوع صدق می‌کند و این سوال پیش می آید که کاشت نهال پسته بهتر است یا بذر؟

کاشت درخت پسته

درخت پسته از جمله درختان مقاومی است که در شرایط و اقلیم های مختلف و خاک های گوناگون قابل کشت است و رشد می‌کند. آب و هوای مطلوب این درخت هوای گرم و خشک و یا معتدل است. هرچند در مناطق سردسیر هم کشت می‌شود اما در مناطق کوهستانی به علت ارتفاع زیاد و نوع سخت زمین پرورش پسته کار آسانی نخواهد بود. اولین کاری که باغدار در جهت احداث باغ پسته انجام می‌دهد فراهم کردن زمین و خاک مناسب است. خاک مناسب برای کاشت پسته خاکی نیمه سبک مثل خاک لومی شنی است.

کاشت نهال پسته بهتر است یا بذر

نفوذپذیری مناسب این نوع خاک موجب می‌شود آب و مواد مغذی به اندازه‌ی کافی به ریشه های عمیق درخت پسته برسد. عمق خاک باید به اندازه‌ی سه متر باشد. همچنین قبل از شروع به کاشت درخت, خاک را آزمایش می‌کنند تا از میزان عناصر موجود در آن اطلاعات کاملی به دست بیاورند.

بیشتر بخوانید: کاشت پسته در مناطق کوهستانی

اقدام بعدی در نظر گرفتن یک منبع آبی پایدار برای آبیاری است. آبیاری از مراحل مهم پرورش پسته است و روی کیفیت و کمیت محصول برداشتی نهایی تاثیر زیادی دارد.

مراقبت های بعد از کاشت درخت مثل کوددهی هم دارای اهمیت است. درختان بعد از کاشت و برای گذراندن مراحل رشد به عناصر مختلف نیاز دارند. نیتروژن, فسفر, پتاسیم, کلسیم و روی از حمله درشت مغذی هایی هستند که به رشد رویشی و زایشی درختان پسته کمک فراوانی می‌کنند.

تنظیم برنامه ی کوددهی با نظر کارشناسان این حوزه انجام می‌شود و باید در زمان درست و‌به مقدار مناسب استفاده شود. هرس درختان هم به منظور حذف شاخه های اضافی و رشد منظم درخت انجام می‌شود. خطر آفت ها و بیماری های مختلف برای درخت نیز با استفاده از سموم‌ شیمیایی مناسب از بین می‌رود.

روش های کاشت پسته

درخت پسته با دو روش کشت می‌شود. کاشت به روش کاشت بذر و کاشت گلدانی

روش اول کشت بذر در خاک به طور مستقیم است. یعنی بذر پسته از ابتدا در زمین اصلی کاشته می‌شود. اگر خاک شور نباشد و از آب شیرین  برای آبیاری استفاده کنند محصول تولید شده با کمک این روش بسیار با کیفیت می‌شود. برای این کار پوست پسته را  با دست جدا کنید و بعد از آن ها را بشویید. سپس در آب بگذارید. بعد از یک شبانه روز بذرها را از آب خارج کرده و در میان دستمالی مرطوب قرار دهید و صبر کنید تا زمانی که بذرها جوانه بزنند. رطوبت دستمال و بذرها در طی این مدت باید حفظ شود. بعد از اینکه جوانه ها در حدود نیم سانتی متر رشد کردند, آن ها را به زمین اصلی منتقل کرده و بکارید.

کاشت نهال پسته بهتر است یا بذر

پس از کاشتن بذرها اگر احتمال می دهید که ممکن است جوانه ها به نحوی توسط عوامل بیرونی آسیب ببینند, روی آن ها را با چیزی بپوشانید تا محفوظ بمانند. آبیاری هم پس از پایان کار انجام می‌شود و هر ده روز باید تکرار کنید.

روش بعدی که برای کاشت درخت پسته استفاده می‌شود کاشت بذر در گلدان است. در روش گلدانی بذرها در اواخر فصل زمستان در گلدان های مناسب کاشته می‌شوند. بذرهای انتخابی باید در ابتدا شسته ‌شوند و با مواد مخصوصی ضدعفونی شوند. سپس در گلدان مناسبی که عمق و ارتفاع ۳۰ و ۴۰؛سانتی متری دارد‌ کاشته می‌شوند.

این گلدان باید زهکش مناسب داشته باشد. بذرها را در عمق ۳ سانتی متری خاک می‌کارند. بعد از آن روی بذرها را با ماسه و خاک می‌پوشانند و در آخر آبیاری می‌کنند. با رشد ریشه ها  نهال ها به گلدان بزرگ تری منتقل می‌شوند.  نهال ها به مدت دو یا سه سال در گلدان ها به رشد خود ادامه می‌دهند و پس از این زمان آن ها را در باغ می‌کارند.

از مزیت های این روش صرفه جویی در مصرف آب است. همچنین قابلیت جابه جایی گلدان ها امکان بیشتری برای فراهم کردن امکانات مطلوب مثل نور خورشید و آب و هوای مناسب را فراهم می‌کند. نکات دیگری  که در زمان کاشت نهال ها  اهمیت دارد  فاصله کاشت است. یعنی بین نهال ها باید فاصله معینی از همدیگر کاشته شوند تا پس از بالغ شدن و بیشتر شدن شاخ و برگ ها در رشدشان خللی ایجاد نشود. این فاصله در حدود سه یا چهار متر است.

کاشت نهال پسته بهتر است یا بذر

کاشت نهال پسته بهتر است یا بذر؟

با مطالبی که گفته شد می توانیم به این سوال پاسخ دهیم که کاشت نهال پسته بهتر است یا بذر؟

بیشتر بخوانید: تکثیر و قلمه زدن حسن یوسف

هر کدام از روش ها مزیت ها و مشکلاتی دارند. در نهایت نوع اقلیم و نوع خاک و زمین در انتخاب روش کاربردی نقش دارند. در روش کاشت بذراز نوع بذر انتخابی و کیفیت آن مطمئن هستیم و محصول قابل قبولی تولید می‌شود‌. در کاشت نهال ممکن است نهال ها کیفیت کافی نداشته باشد و شاید آلوده به بیماری هایی باشد. البته نهال های با اصالت و با کیفیت هم کم نیستند و باید در انتخاب آن ها نهایت دقت را به کار ببرید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *