سیب زمینی یکی از محصولات مهم کشاورزی است. در این مطلب با کاشت سیب زمینی و شرایط موردنیاز برای پرورش آن آشنا میشوید.
سیب زمینی چه ویژگی هایی دارد؟
سیب زمینی بعد از گندم، ذرت و برنج از مهم ترین محصولات کشاورزی است. سیب زمینی در برنامه غذایی مردم جایگاه ویژه ای داشته و طرفدار زیادی دارد. سیب زمینی از گیاهان غده ای و سرشار از کربوهیدرات است. داشتن مقدار زیادی کربوهیدرات باعث شهرت سیب زمینی شده است. ارزش غذایی این گیاه بالاست و علاوه بر کربوهیدرات، اسیدآمینه های مهم و ویتامین های مختلف آ و ب نیز در ترکیبات آن وجود دارد. این خاصیت ها در سیب زمینی موجب شده تا بعد از تخم مرغ دومین منبع غذایی ساده در جهان محسوب شود.
سیب زمینی از گیاهان دو لپه ای دو ساله است. آب و هوای مناسب برای رشد آن هوای سرد و خنک است و به همین دلیل اغلب در بهار کاشته میشود. تحمل دمایی سیب زمینی دمایی بین ۱۲ تا ۲۳ درجه سانتی گراد است. در دماهای بالا گیاه دچار پوسیدگی میشود. این گیاه معمولا به آبیاری زیادی نیاز ندارد اما در مراحل مهم رشد از جمله غده سازی و گلدهی گیاه نباید دچار خشکی و کم آبی شود.
بیشتر بخوانید: کود هیومیک اسید چیست؟
مراحل رشد سیب زمینی
دوره رشد سیب زمینی به طور خلاصه شامل پنج مرحله است:
رشد جوانه ها اولین مرحله است. جوانه زنی سیب زمینی و رشد جوانه ها از چشم غده ها آغاز میشود و سپس به سطح خاک میرسد. زمان این مرحله بر اساس نوع سیب زمینی و شرایط خاک متغیر است.
دومین مرحله رشد سیب زمینی رشد علفی نام دارد. در این مرحله اندام ها و قسمت های مختلف گیاه رشد میکنند.
غده زایی مرحله ای است که بخش اصلی گیاه که همان غده ها هستند شروع به رشد میکنند. غده مرکز تجمع کربوهیدرات و دیگر مواد مغذی سیب زمینی است.
حجیم شدن غده ها مرحله مهمی است و در آن سیب زمینی ها کم کم برای برداشت آماده میشوند.
مرحله بلوغ گیاه برای برداشت آخربن مرحله از رشد سیب زمینی است. در این مرحله برگ های گیاه کاملا زرد شده و فتوسنتز متوقف میشود. اما پوست غده ها ضخیم میشوند.
شرایط کاشت سیب زمینی
قبل از کاشت سیب زمینی باید شرایط مناسب برای پرورش و کاشت این گیاه فراهم شود.
اولین موردی که برای رشد سیب زمینی اهمیت زیادی دارد، خاک مناسب است. سیب زمینی در اغلب خاک ها قادر به رشد است. اما بهترین خاکی که میتوان در آن سیب زمینی کاشت، خاکی است که مواد آلی زیادی داشته باشد. همچنین بافت سبک و زهکشی خوبی داشته باشد. برداشت محصول از خاک های سبک راحت تر انجام میشود و توانایی این نوع خاک ها در حفظ آب کمتر است. خاک های لومی شنی برای کاشت سیب زمینی بهترین گزینه است.
میزان اسیدیته یا قلیایی بودن خاک تحت کشت سیب زمینی هم موضوع مهمی است. در خاک هایی که پی اچ آن ها کمتر از ۵/۴ باشد رشد سیب زمینی به شدت کاهش پیدا میکند. در خاک هایی که قلیایی هستند هم سیب زمینی ها از نظر ظاهری کیفیت چندانی نخواهند داشت. بهترین میزان پی اچ خاک برای این گیاه بین ۵/۵ تا ۵/۷ است.
شوری خاک برای سیب زمینی آسیب زا است و مانع رشد آن میشود. این گیاه همچنین به کلر موجود در آب نیز حساس بوده و نمیتواند به خوبی رشد کند، زیر کلر مانع تولید نشاسته در گیاه میشود.
سیب زمینی گیاهی است که به نور علاقه زیادی دارد. اگر این گیاه به میزان کافی نور خورشید دریافت کند حجم غده ها بیشتر شده و رشد آن ها افزایش مییابد. روزانه ۶ ساعت نور برای این گیاه باید تامین شود.
بهترین زمان برای آغاز کاشت سیب زمینی در مناطق گرم و خشک، فصل بهار است و در مناطق معتدل اوایل زمستان برای کشت این گیاه مناسب میباشد. در مناطقی که سردسیر هستند هم کاشت سیب زمینی از ابتدای اردیبهشت تا تیر ماه انجام میشود.
آماده سازی زمین برای کاشت سیب زمینی
گیاه سیب زمینی معمولا ریشه های کم عمق و ضعیفی دارد. به همین دلیل زمین و خاک باید به شکلی فراهم شود که بستر مناسبی برای تهویه ریشه و رشد آن باشد. به این کار خاک ورزی گفته میشود که راه خوبی برای کنترل انواع بیماری ها نیز میباشد.
آماذه سازی زمین برای کاشت سیب زمینی به دو روش انجام میشود:
در روش اول با انجام شخم زنی مقاومت فیزیکی خاک شکسته شده و برای پذیرش بذر و جوانه زنی آن آماده میشود. بعد ازاین کار خاک به اصطلاح پوک میشود و با موادی که گیاه به ان نیاز دارد مخلوط میشود. در مرحله اخر هم خاک را مسطح میکنند.
روش دوم برای آماده سازی خاک برای جلوگیری از فشرده شدن خاک و حفظ بقایای موجود در آن انجام میشود. همچنین کمک میکند تا ظرفیت خاک برای حفظ رطوبت افزایش یابد.
کاشت سیب زمینی
بعد از آماده شدن زمین غده های سیب زمینی را به مدت ۲ تا ۴ هفته در فضای آزاد قرار میدهند تا جوانه بزنند. بعد از جوانه زنی غده ها، در خاک شیارهایی ایجاد میکنند و این غده ها را در خاک قرار میدهند. در این روش کشت که کشت ردیفی نام دارد، فاصله بین ردیف ها باید بین ۴۰ تا ۷۰ سانتی متر در نظر گرفته شود.
همچنین فاصله بین بوته های سیب زمینی هم باید حدود ۲۵ تا ۳۰ سانتی متر باشد.
بیشتر بخوانید: سیلیکات پتاسیم ۷۰ درصد شوک برای گردو
پس از رشد بوته های سیب زمینی تا ارتفاع حدودی ۱۵ سانتی متر، باید خاک دهی انجام شود. این کار باعث افزایش رشد غده و ریشه آن میشود. همچنین خاک دهی مانع رشد علف های هرز شده و مقاومت گیاه را نیز افزایش میدهد.
زمانی که برگ ها و ساقه های بوته ها کاملا زرد و خشک شود، زمان برداشت سیب زمینی ها فرا رسیده است. گاهی سیب زمینی ها را مدتی در خاک نگه میدارند تا پوستشان ضخیم تر شده و تقویت شوند.
بدون دیدگاه