کاشت سیب زمینی و پرورش آن

سیب زمینی انواع و گونه های مختلفی دارد که در دسته های زودرس، معمولی و اصلی طبقه بندی می شود. قرار گرفتن در هر یک از این دسته ها نشان دهنده این است که سیب زمینی چه زمانی محصول می دهد، نیازمند چه محیط و فضایی است و باید در چه فاصله ای کاشته شود. کاشت سیب زمینی و پرورش آن همانند دیگر محصولات زراعی از جمله صیفی جات مستلزم رعایت اصول خاصی است و انتخاب نوع آن بسته به سایر شرایط، یکی از موارد مهم این زمینه است که در ادامه به آن بیشتر خواهیم پرداخت.

سیب زمینی و پرورش آن

کاشت سیب زمینی نیازمند فضایی بزرگ است اما اگر فضای کمی برای کاشت سیب زمینی دارید بهتر است از نوع زودرس آن استفاده کنید. این گونه به دلیل اینکه زود برداشت می شود از مسئله آفت زدگی نیز در امان خواهد بود. گونه های معمولی سیب زمینی به ۱۶ الی ۱۷ هفته احتیاج دارند تا برسند، برداشت این نوع سیب زمینی از تیرماه تا شروع مرداد ماه می تواند صورت گیرد. سیب زمینی های اصلی به الی ۲۰ هفته زمان برای رسیدن احتیاج دارند و از تیر تا مهر ماه برای برداشت آن اقدام کنید، این گونه از سیب زمینی فضای زیادی می گیرد اما برای انبار کردن مناسب است.

کاشت سیب زمینی و پرورش آن

جوانه زنی سیب زمینی

به تحریک سیب زمینی بذری برای جوانه زدن قبل از کشت  chitting گفته می شود. تقریبا ۶ هفته قبل از نشاء کاری از آخر دی ماه در مناطق گرم تر و از اول بهمن در مناطق سردتر شروع می کنند. هر سیب زمینی بذری، یک سر گرد و ضخیم با چند چشم دارد. قسمت های غده مانند سیب زمینی را به صورتی قرار دهید که قسمت ضخیم آن در بالاترین قسمت سینی یا جعبه تخم مرغ و در برابر نور مستقیم طبیعی قرار گیرد. هنگام رسیدن جوانه ها به ۱/۵ تا ۲/۵ سانتی متر می توان آنها را در بیرون کشت کرد.

بیشتر بخوانید: درخت سنجد

کاشت سیب زمینی

زمانی که خاک شروع به گرم شدن می کند، سیب زمینی های جوانه زده را بکارید. معمولا این کار از اواسط اسفند تا فروردین ماه انجام می شود. برای شروع کار شیاری به عمق ۷/۵  تا ۱۳  سانتی بکنید، با توجه به اینکه عمق این شیار به گونه سیب زمینی وابسته است. پیش از کاشت جوانه سیب زمینی درون خاک،  یک لایه نازک از کود را در شیار ایجاد شده بیفزایید.

کاشت سیب زمینی و پرورش آن

 سیب زمین های زودرس را در فاصله ی حدودا ۳۰ سانتی متری از یکدیگر و با ۴۰ الی ۵۰ سانتی متر فاصله میان ردیف ها بکارید.  در کاشت سیب زمینی های نوع معمولی و اصلی، فاصله ۳۸ سانتی متری و ۷۵ سانتی متر فاصله بین ردیف ها را رعایت کنید.

غده های جوانه زده را با دقت برداشته و درون شیار به طوری که جوانه ها به سمت بیرون باشند، بگذارید. حواستان باشد که جوانه ها آسیب نبینند. سطح رویی سیب زمینی ها را با خاک بپوشانید. بعد از مشاهده جوانه، روی آنها را با کمی خاک بپوشانید و جوانه ها را زیر خاک مدفون کنید. این کار را در فاصله های زمانی معین انجام دهید. به صورتی که در آخر فصل همه گیاهان در اطراف خود، حدود ۱۵ سانتی متر خاک داشته باشند.

سیب زمینی های کاشته شده شما بسته به نوع آن باید از تیر ماه تا  شهریور ماه برای برداشت آماده باشند. گونه های زودرس را هنگام سبز بودن جوانه های روی خاک  و باز شدن گل های آن، می توانید برداشت کنید و به مصرف برسانید. نوع معمولی و اصلی سیب زمینی را می توان مدت بیشتری در خاک نگه داشت و این کار تا شهریور ماه امکان پذیر است. دو هفته قبل از مشغول شدن به برداشت سیب زمینی، جوانه های روی خاک را بریده تا پوست گیاه فرصتی برای ضخیم شدن و برداشت و انبار کردن پیدا کند.

cwsd

نکاتی مهم برای کاشت سیب زمینی

سیب زمینی  گیاهی روز بلند بوده، به این معنا که به نور فراوان نیاز دارد. از کاشت سیب زمینی در مکان های سرد بپرهیزید زیرا برگ های آن برای رشد دچار مشکل می شوند. سیب زمینی با رشد سریع خود می تواند به از بین بردن علف های هرز یک باغ یا باغچه کمک کند.

بیشتر بخوانید: کود قوی برای پسته

اگر می خواهید داخل گلدان سیب زمینی ها را بکارید توجه داشته باشید که عمق و عرض آن به حداقل ۳۰ سانتی متر برسد و از زهکشی مناسبی برخوردار باشد.  با کود چند منظوره یا کود مرغوب باغچه، گلدان را تا نصفه پر کنید. دو عدد بذر آن را روی کود قرار دهید و روی آن را تا فاصله ۲/۵ سانتی متری از لبه گلدان، خاک بریزید. بعد از رشد کردن غده های سیب زمینی به اندازه یک تیله، آبیاری آن مسئله مهمی است پس آبیاری را در فواصل منظم انجام دهید. اگر سیب زمینی به اندازه کافی آب دریافت نکند کیفیت و اندازه آن کاهش پیدا می کند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *