درخت سنجد

سنجد درختی با عمر طولانی است که سریع رشد می کند. همچنین درخت سنجد مقاوم است و می تواند شرایط محیطی طاقت فرسا چون باد، خشکسالی و آلودگی جوی را تحمل کند. این درخت دارای انواع متنوع و بسیار پرکاربردی است. سنجد را زیتون روسی نیز می نامند، زیرا ظاهر آن به درخت زیتون شباهت دارد. در ادامه توضیحات بیشتری درباره این درخت ارائه شده است که امیدواریم این مطالب برای شما مفید باشد.

درخت سنجد و پرورش آن

میوه‌های درخت سنجد، کوچک، بیضی شکل و به رنگ قرمز یا قهوه ای هستند که خوراکی بوده و از نظر غذایی ارزش بالایی دارند. درخت سنجد، بعد از حدود ۵ الی ۶ سال، در اردیبهشت گل و اواخر تابستان و پائیز میوه می دهد. شاخه های آن غالبا خاردار بوده و گاهی گیاه به صورت درختچه ظاهر می شود. این درخت به دلیل مقاومت در برابر خشکی خاک و وزش باد های شدید برای کنترل باد و کولاک زمستانه به صورت فراوان استفاده می شود.

درخت سنجد

از این درخت به عنوان بادشکن می توان استفاده کرد. سنجد با اغلب خاک ها سازگاری دارد و رشد می کند. با کاشت درختان سنجد به صورت متراکم می توان از آن ها به صورت پرچین در اطراف باغ ها استفاده کرد. درخت سنجد  ۳ قسمت برون بر (پوست قهوه‌ای رنگ)، میان‌بر (آردی شکل) و درون بر (هسته چوبی و سفت داخل سنجد) دارد که قسمت آردی شکل و هسته داخل آن دارای ارزش غذایی فراوانی است.  قسمت میان‌بر آن از ۲ نوع قند گلوکز و فروکتوز، ۷ نوع چربی اشباع شده و اشباع نشده تشکیل شده است.

بیشتر بخوانید: تاثیر فروت ست بر گوجه فرنگی

شرایط پرورش درخت سنجد

  • نور مناسب برای سنجد

این گیاه به مکانی با نور کامل آفتاب یعنی حدود ۶ الی ۸ ساعت نور آفتاب به صورت مستقیم نیاز دارد. کمبود نور و وجود سایه در محل این گیاهان، از جمله دلایل عدم گلدهی و میوه دهی آن است. بنابراین در صورت شدید بودن نور خورشید،  درخت سنجد بازهم شرایط مناسب رشد کردن را دارد.

درخت سنجد

  • آبیاری درخت سنجد 

بعد از کاشت درخت سنجد، مسئله مهم بعدی آبیاری آن است. این درخت به آب کمی نیاز دارد و زمان مناسب آبیاری این درختان تیر و مرداد ماه است که در فصل رشد باید با فاصله  ۱۵ روز آبیاری شوند و پس از رشد هر ۴۰ روز یک بار آبیاری کافی است.

  • دما و رطوبت درخت سنجد

این درختان توانایی تحمل سرمای زمستانه تا منفی ۳۵ درجه سانتیگراد و گرمای تابستان تا ۴۵ درجه سانتیگراد را دارند.  از جمله بهترین درختان که می توان در مناطق بادخیز کشت کرد، درخت سنجد است.  در صورتی که شرایط رطوبت هوا بیش از ۶۵ درصد باشد، توصیه می شود در این شرایط درخت سنجد کشت نگردد چون گل های آن غالبا می ریزند و به میوه تبدیل نمی شوند.

  • خاک مناسب برای سنجد

خاک مناسب برای کاشت درخت سنجد باید بافت متوسطی داشته باشد. سنجد در مناطق کوهپایه ای نیز رشد موفقی دارد و از جمله گیاهان اقتصادی در اینگونه مناطق به حساب می آید.  کود مناسب برای تقویت خاک آن، کود دامی است.  کاشت نهال آن باید در اسفند ماه در عمق ۱۰ الی ۳۰ سانتی متر باشد و فاصله کشت نیز بهتر است ۴ الی ۵ متر باشد.

  • تکثیر و کاشت سنجد

از جمله روش‌های تکثیر این گیاه پرکاربرد می توان به بذر، قلمه زدن و خوابانیدن اشاره کرد که بهترین روش تکثیر آن همان قلمه زدن است. البته توجه داشته باشید که ریشه زایی قلمه‌ها آسان نبوده و به نوع قلمه و شرایط دیگر وابسته است.

درخت سنجد

  • آفات و بیماری های سنجد

درختان سنجد را آفات چندان زیادی تهدید نمی کنند و هزینه خریدن سم و انجام سمپاشی را ندارند که به همین دلیل لازم به استفاده از سموم شیمیایی نبوده و محصولات سالم تری را می تون تولید کرد. گاهی شپشک ها و یا لاروهای حشرات مزاحمت ایجاد می کنند. از بیماری های این گیاه می توان به لکه برگی، قانقاریا و…  اشاره کرد که معمولا به علت شرایط نامناسب محیط به وجود می آیند.

بیشتر بخوانید: کود برای رشد سریع ریشه

  • کاشت نهال سنجد

بهترین زمان برای کاشت نهال سنجد اواخر زمستان (نیمه اول اسفند ماه) است. ابتدا گودالی را در فضای باغ یا باغچه خود بکنید. اندازه دقیقی برای این گودال نمی توان مشخص کرد، گودال را تقریبا دو تا سه برابرعرض و طول ریشه حفر کنید. هرچه گودال شما بزرگ‌تر باشد، می توانید نهال را به راحتی درون آن قرار دهید و شروع رشد ریشه راحت‌تر خواهد بود. اما گودال را خیلی عمیق یا خیلی کم‌عمق حفر نکنید. عمق ۱۰ تا ۳۰ سانتیمتری برای نهال سنجد مناسب است. سپس ریشه نهال را در گودال آماده شده، به صورت عمودی و بدون فشار به ریشه‌ها قرار دهید و داخل گودال را با ترکیبی از خاک باغچه و کود دامی پوسیده پر کنید. بلافاصله بعد از کاشت، نهال را آبیاری کنید. این کار را چند ساعت بعد دوباره انجام دهید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *