فضله کبوتر یا مدفوع کبوتر را به عنوان کود برای درختان مختلف استفاده می کنند. کود کبوتر کمپوست شده، یکی از بهترین انواع کودهاست. از فضله یا مدفوع کبوتر برای ساخت کمپوست از زبالهها استفاده می شود. اضافه کردن فضله کبوتر به زباله ها باعث فساد سریعتر در کمپوست سازی میشود و در نتیجه کودی هم که به دست میآید کود بسیار با کیفیتی است. مقدار مصرف کود کبوتر برای درخت پسته موضوع این مقاله است.
عناصر موجو در کود کبوتر
فضله یا مدفوع کبوتر دارای سه عنصر حیاتی مفید برای گیاهان است. این سه عنصر عبارتند از: نیتروژن، فسفر و پتاسیم. بسیاری از گیاهان و درختان برای رشد به کودهای کامل نیازمند هستند، کود کبوتر میتواند قسمتی از نیاز این گیاهان و درختان به نیتروژن، فسفر و پتاسیم را تأمین کند.
به دلیل ویژگی های تغذیه ای و ساختار سیستم هضم پرندگان به ویژه کبوتر، مواد مغذی کمیاب در فضولات و کود کبوتر بیشتر از کود گاو یا اسب است. محتوای نیتروژن در امرار معاش کبوترها ۴ برابر کود اسب و فسفر آن ۸ برابر کود گاوی است.
با استفاده صحیح از فضولات کبوتر، ساختار خاک و ترکیب شیمیایی آن بهبود می یابد و مواد مغذی اشباع می شوند که باعث افزایش فعالیت بیولوژیکی خاک می شود.
بیشتر بخوانید: بهترین ریزمغذی ها برای درخت پسته کدامند؟
موارد استفاده کود کبوتر
این کود برای گیاهان بوته ای مانند گوجه فرنگی، هندوانه، بادنجان، گل رز و دیگر گیاهان نیازمند به خاک غنی، بی نظیر است. کود کبوتر برای درختان میوه ای نظیر انگور، سیب و هلو نیز بسیار مفید است. همچنین از کود کبوتر برای درخت پسته نیز به دلیل دارا بودن مواد مغذی مفید به وفور استفاده می شود. یکی از موارد استفاده منحصر به فرد از این کود در جالیزکاری و کاشت خربزه است. از فواید کود کبوتر خاصیت ضد انگل بودن آن و ترد و نرم کردن خاک جالیز است.
از فضله کبوتر به غیر از به کاربردن آن به عنوان کود و نگهداشتن خاک در وضعیت عالی، در صنعت دباغی، چرم سازی و ساخت باروت نیز استفاده می شود.
در کنار فواید این کود برای گیاهان باید به مضرات آن هم پرداخته شود. یکی از مضرات این کود استفاده بیش از حد آن است که ممکن است ریشه گیاهان را بسوزاند یا آسیب جدی به گیاه وارد کند. همچنین بهتر است از فضله تازه کبوتر استفاده نشود زیرا دارای مقادیر زیادی آمونیاک است. از کود کبوتر نباید برای گیاهان چمنی، گلهای آپارتمانی و کاکتوس استفاده شود.
یکی دیگر از مضرات استفاده از فضله کبوتر امکان انتقال بیماری های مشترک بین انسان وکبوتر است که در صورت استفاده نادرست و عدم رعایت موارد بهداشتی در استفاده از مدفوع این حیوان می تواند خطرات زیادی برای انسان داشته باشد. شایعترین بیماریهایی که بین انسان و کبوتر مشترک است عبارتند از: آنفولانزا، کلامیدیوز، کریپتوسپوریدیوز، ژیاردیا، مایکوباکتریوم، آلوئولیت آلرژیک، کمپیلوباکتر، نیوکاسل، توکوپلاسموز، سالونلوز، هیستوپلاسموز، پسیتاکوزیس.
اگر کبوتری به یکی از این بیماریها مبتلا باشد، تماس دست انسان با فضله کبوتر یکی از راههای سریع ابتلا به بیماری است، بعضی از این ویروسها مدت های زیادی در زیر خاک زنده و منتظر ورود به بدن قربانی شان میمانند.
ترکیب فضله کبوتر
ترکیب شیمیایی مدفوع کبوترها به آنچه این پرندگان تغذیه می کنند بستگی دارد. علت افزایش نیتروژن در کود کبوتر، رژیم گیاهی و لوبیایی آنهاست. غلات با مواد افزودنی گچ، به افزایش پتاسیم و کلسیم در ترکیب کود کمک می کند. سایر مواد معدنی موجود در کود کبوتر عبارتند از: منیزیم، منگنز، آهن، کلسیم، مولیبدن، گوگرد و بور.
بخش عمده ای از خواص مفید در کود کبوتر، هنگام ذخیره فضولات این پرنده به صورت خام از بین می رود. بنابراین فضولات کبوتر باید به طور صحیح و اصولی و در مکانی مناسب خشک شده و به کود تبدیل شود. در بسیاری از کشورهای جهان، کود کبوتر پس از خشک شدن به صورت پودر خرد شده و هنگام استفاده برای تغذیه درختان به نسبت ۱ به ۱۰ در آب محلول می شود.
از کود کبوتر به صورت خشک به شکل پانسمان اغلب برای محصولات ریشه ای، درختان میوه و بوته های توت استفاده می شود.
مقدار مصرف کود کبوتر برای درخت پسته
مقدار کود استفاده شده در زیر درخت پسته به سن آن بستگی دارد. برای یک نهال کوچک حدود ۴ کیلوگرم و برای درخت بزرگتر حدود ۱۵ کیلوگرم در هر فصل کافی است. کود کبوتر در بهار یا پاییز استفاده می شود. این کود باید به طور مساوی در اطراف ساقه در دایره ای به شعاع حدود ۱ متر و در لایه ۱۰ سانتی متری خاک پراکنده شود.
از کود کبوتر به صورت مایع نیز استفاده می شود. اعتقاد بر این است که استفاده از محلول به دلیل اثردهی سریعتر موثرتر از کود خشک است.
بیشتر بخوانید: کود جلبک دریایی
به طور متوسط، یک کبوتر بالغ سالانه سه کیلوگرم مدفوع تولید می کند. از آنجا که این پرندگان بصورت جمعی زندگی می کنند، می توان مقدار قابل توجهی از مواد آلی را از محل زندگی آنان جمع آوری کرد. برای حفظ خواص مفید کود، لازم است که آن را به درستی ذخیره کرد. کود کبوتر معمولا به دو شکل خشک و مایع ذخیره می شود.
۱۵ کیلوگرم برای یک درخت زیاد نیست؟!
میزان استفاده با توجه به سن درخت نوع و بافت خاک و نحوه کود دهی هم می شود
میزان استفاده باید با توجه به سن درخت و نوع بافت و جنس خاک و آنالیز خاک بهتر تعیین میشه