موز یکی از میوه های محبوب در جهان است. درخت موز ویژگی ها و شرایط کاشت و برداشت متفاوتی دارد که در این مقاله با آن ها بیشتر آشنا میشوید.
درخت موز
درخت موز یکی از درختان بومی مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیری است. کشورهایی مثل استرالیا، مالزی و دیگر کشورهای جنوب شرق آسیا در پرورش موز پیشگام هستند. این درخت در دسته گیاهان علفی چند ساله قرار داشته و بزرگترین نوع آن ها بوده که به دلیل داشتن تنه بزرگ و بلند، درخت محسوب میشود.
این درخت به طور متوسط ۵ متر ارتفاع دارد. تنه این درخت از دمبرگ هایی پهن و طویل تشکیل شده که روی هم قرار گرفته اند.
این تنه نوعی تنه کاذب است و تنه اصلی درخت موز داخل خاک قرار داشته و معمولا ارتفاع کمی دارد.
درخت موز ریشه هایی با سیستم فیبری دارد. برگ های درخت هم اندازه بزرگی دارند. طول و عرض این برگ ها ۲ متر و ۶۰ سانتی متر است که به صورت مارپیچ روی تنه رشد میکنند.
بیشتر بخوانید: کود مناسب آگلونما
میوه موز به صورت خوشه ای در قسمت بالای درخت رشد میکنند. میوه موز ظاهر کشیده و خمیده شکلی دارد. موز میوه ای گوشتی است که پوست آن هم کمی گوشتی بوده و باعث میشود به راحتی از میوه جدا شود.
میوه موز ابتدا سبز رنگ است و هر چه رسیده تر شود به رنگ زرد نزدیک میشود. البته در گونه های خاصی از این درخت میوه به رنگ های قرمز و سیاه نیز دیده میشود.
خواص موز
میوه موز سرشار از پتاسیم، منیزیم، کلسیم و انواع ویتامین ها است. موز میتوانذ به تنهایی جایگزین یکی از وعده های غذایی باشد. این میوه بسیار کم کالری است و مواد مضر مثل کلسترول،سدیم یا چربی ندارد.
از فواید مهم این میوه میتوان به این موارد اشاره کرد:
- کاهش استرس و اضطراب
- کمک به گوارش و هضم غذاها
- کمک به رفع کم خونی
- کاهش سردرد
- بهبود زخم ها
انواع درخت موز
درخت موز انواع و گونه های مختلفی دارد که هر کدام ویژگی ها و مشخصات متفاوتی دارند.
یکی از انواع شناخته شده این درخت، گروس میشل است. این نوع درخت به علت داشتن باردهی بالا محبوب است. همچنین میوه ای بسیار گوشتی با طعم شیرین و خواص بسیار زیاد دارد.
درخت موز نندران یکی از انواع درخت ها است که به دلیل داشتن ویژگی های خاص، از میوه آن به صورت کال استفاده میکنند. برای خوش طعم شدن این میوه آن را پخته و سپس مصرف میکنند. تراکم خوشه ها نیز در این نوع از درخت موز کم است و میوه ها بلند تر و کشیده تر هستند.
درخت موز قرمز نوع خاصی از موز است که میوه آن به رنگ قرمز رشد میکند. طعم میوه آن بسیار شیرین و متفاوت است.
درخت موز روبوستا به صورت درختان پاکوتاه رشد میکند. میوه این درخت معمولا گوشتی تر و با طعم شیرین است. همچنین میون در ابتدا کاملا سبز بوده و به مرور زرد میشود.
یکی از انواع مقاوم و بسیار سازگار درختان موز، درخت موز راستالی است. این درخت مقاومت زیادی در برابر انواع آفت ها و بیماری ها از خود نشان میدهد و همچنین در بسیاری از مناطق میتواند به راحتی رشد کند.
تکثیر درخت موز
پرورش و تکثیر این درخت با چند روش قابل انجام است.
اولین روش کاشت بذر است. برای این کار معمولا بذر موز را در گلدانی میکارند. بعد از مدتی که بذر جوانه زد و کمی هم رشد کرد آن را به یک گلدان بزرگ منتقل میکنند. زمانی که بذر به میزان کافی رشد کرد به زمین اصلی انتقال داده میشود.
روش بعدی تقسیم ریشه نام دارد. برای این کار قسمتی از ریشه را از گیاه اصلی جدا میکنند و در یک بستر جدید دوباره میکارند.
از کاشت پاجوش هم برای تکثیر موز استفاده میشود. پاجوش ها را از گیاه اصلی و از قسمت ریشه جدا میکنند و در محل جدیدی میکارند.
کاشت و نگهداری از درخت موز
برای این که درخت موز پربار و سالم باشد باید شرایطی برای رشد آن فراهم شود. اولین مورد نور است. نمناسب برای رشد درخت موز بین ۲۵ تا ۳۵ درجه است. این دما بیشتر مختص اقلیم گرمسیری است که برای رشد درخت بسیار مناسب است. در دماهای بالاتر از ۳۸ درجه درخت دچار آفتاب سوختگی خواهد شد و در دماهای پایین تر از ۱۰ درجه دچار یخ زدگی میشود.
بهترین انواع خاک برای درختان موز، خاک های زهکشی شده و غنی شده با مواد مغذی هستند. ترکیب خاک معمولی با خاک برگ هم برای این درخت مناسب است.
آبیاری برای بیشتر گیاهان و درختان اهمیت ویژهور کافی و مستقیم خورشید برای درخت موز حیاتی است و به رشد بهتر آن کمک میکند.
بازه دمایی
ای داشته و به نوعی حیات آن ها به آب بستگی دارد. آبیاری موز در فصول گرم مثل تابستان دو بار در هفته و در فصل های سرد یک بار در هفته انجام میشود.
و در آخر کوددهی یکی از مراقبت های مهم برای این درخت است. این درخت باردهی بالایی داشته و میوه آن حجیم و گوشتی است.بنابراین به مواد مغذی زیادی نیاز دارد. کوددهی مناسب تنها راه تامین نیازهای تغذیه ای درخت موزاست. نیتروژن، فسفر، پتاسیم، روی، آهن، منگنز و بور از جمله عنصرهایی هستند که در رشد و باردهی درختان موزتاثیرگذار هستند. کودهای حاوی این عناصر اهمیت زیادی در تکمیل رشد این درختان به ویژه در ماه های اول دارند.
بیشتر بخوانید: تاثیر کود ۱۰X بر روی گرمک
برداشت موز
برداشت موزهای تجاری، زمانی که میوه به میزان دو سوم رشد رسیدند انجام میگیرد. موز از میوه هایی است که در معرض گاز اتیلن به سرعت نرم شده و پوست آن به رنگ قهوه ای در میآید.
این درخت با داشتن سرعت رشد بالا و محصول پر بار بسیار محبوب است و میوه آن مغذی و مفید و دارای ارزش غذایی بالاست.
مطالب دقیق وکافی بیان نشده
حتما کارشناسانه وکامل بیان شود