پسته از محصولات سودآور و ازمغزیجات مهم و پرخاصیت و پرطرفدار است. کاشت و پرورش پسته شرایط خاصی دارد که باعث شده این محصول گران قیمت باشد. مرحله ی کاشت درختان از اهمیت بالایی برخوردار است و تعیین کننده سلامت درختان و محصول است. در این مقاله به نحوه کاشت پسته و چاله درخت پسته می پردازیم.
درخت پسته و شرایط پرورش و مراقبت از آن
درخت پسته مخصوص مناطق خشک و کمی معتدل است ودر آب و هوای سرد و یا مرطوب دوام چندانی ندارد. از ویژگی های خاص درختان پسته زمان باردهی آن ها است که حدودا ۵ سال بعد ازکاشت نهال صورت میگیرد. برای همین پرورش درخت پسته صبوری زیادی میخواهد.
محصول برداشتی از درختان جوان کم بوده و رفته رفته با افزایش سن درختان برداشت محصول هم زیاد میشود. عمر درختان پسته تا صد سال هم میرسد و در سن حدودا ۲۵ سالگی درخت پسته بیشترین مقدار باردهی را دارد. از شرایط نگهداری این درخت وجود نور کافی خورشید و آبیاری منظک است. درخت پسته در محیط خشک به خوبی دوام می آورد ولی با این وجود باید به طور مرتب آبیاری شود چرا که برای افزایش باردهی ضروری است.
بیشتر بخوانید: ارتفاع درخت پسته
از دیگر موارد مهم در مراقبت و پرورش درخت پسته رعایت فاصله مناسب بین درختان و همچنین فاصله درختان از آب است. اگر هنگام کاشت درختان بین آن ها فاصله ی مناسبی نباشد درهم تنیدگی شاخه ها بعد از رشد باعث نرسیدن نور خورشید به بخش هایی از درخت و از بین رفتن آن ها میشود. با توجه به اهمیت آبیاری تامین یک منبع پایدار آب برای درخت پسته ضروری است.
کوددهی هم از مسایل مهم در پرورش درخت پسته است. تنظیم یک برنامهی اصولی برای کوددهی باعث تامین عناصر غذایی مفید برای درخت و افزایش کیفیت محصول میشود.
کاشت درخت پسته و نکات مهم آن
قبل از شروع احداث باغ پسته و کاشت نهال آن موارد مهمی وجود دارد که باید به آن توجه شود. باغدار باید حدود یکسال قبل از کاشت درختان خاک زمین موردنظر را به طور کامل از نظر عناصر موجود, کمبود ها, پی اچ خاک و غیره بررسی کند و برای این کار از کارشناسان متخصص کمک بگیرد.
بعد از بررسی زمین و تشخیص مناسب بودن آن باید نقشه ای برای کاشت درنظر گرفت. طرح کاشت درختان بر اساس نوع خاک و آب و هوا و شیب زمین انتخا میشود و ممکن است مربع یا مثلث و یا مستطیل باشد.
بهترین زمان برای کاشت درختان به هوای منطقه بستگی دارد. اگر زمستان های معتدلی داشته باشد بهتر است نهال ها در پاییز کاشته شوند و در صورت وجود زمستان های خیلی سرد بهتر است همان کلشت بهاره انجام شود.
نحوه کاشت و چاله درخت پسته
بعد از آماده شدن زمین و بررسی همهی جوانب نوبت به کاشت نهال ها میرسد. نهال ها را از گلدان خارج کرده و در محلولی به نام پرانیلاژ به مدت ۵ دقیقه قرار میدهند. این محلول باعث ضدعفونی شدن ریشه های نهال میشود. بعد از آن سریعا نهال را داخل چاله ها قرار میدهند. حفر چاله درخت پسته اهمیت زیادی دارد. اگر چاله نامناسبی حفر شود نهال از بین رفته و یا ریشه ها برای رشد به مشکل برمی خورد و از بین میرود.
ایجاد چاله با عمق و قطر مناسب اولین مرحلهی کاشت نهال است. قطر یک متر و یا نیم متر با عمق یک و نیم متر برای کاشت نهال پسته مناسب است. بعد از برداشتن خاک چاله نهال را در آن قرار میدهند. نهال پسته باید از هر نظر سالم باشد و آسیب دیدگی نداشته باشد. بهتر است از نهال هایی که در گلدان رشد کرده اند و ارتفاعی در حدود ۵۰ سانتی متر و عمری بالغ بر ۱۳ ماه دارند استفاده شود.
نهال را به شکل درست داخل چاله قرار میدهند و بعد از آن چاله را با خاک خوب و مقداری کود پوسیده پر کرده و با پا خاک ها را فشرده میکنند تا ریشه به خوبی محکم شود. شکل قرار دادن نهال در خاک مهم است و نباید قسمت طوقهی نهال در خاک قرار بگیرد چون باعث خفگی ریشه ی نهال میشود. پس از پایان کاشت نهال باید اقدام به آبیاری کرد. نهال های پسته در ابتدای کاشت نیاز دارند که با یک قیم حمایت شوند و در برابر بادهای شدید مقاومت کنند تا زمانی که به اندازه کافی رشد کنند.
در مورد نحوهی آبیاری نیز باید گفت که اگر از همان ابتدا سیستم ابیاری قطره ای در نظر گرفته شود درخت دچار تنش آبی نمیشود. چند روز بعد از آبیاری اولیه نهال ها را بررسی میکنند و اگر نهالی خوب کاشته نشده باشد دوباره اطراف آن را خاک میریزند و آن را در محل محکم میکنند.
بیشتر بخوانید: تاثیر اسید هیومیک بر روی جوانه زنی
در ابتدای کاشت نهال پسته مصرف کودهای شیمیایی مفید است و باعث رشد بهتر ریشه ها میشود اما استفاده از کودهای حیوانی باعث پژمردگی ریشه ها میشود. پس از پایان مراحل کاشت نهال های پسته باید مراقبت ها شروع شود از قبیل آبیاری درست, سم پاشی و کوددهی, هرس و غیره.در این صورت است که به محصولی با کیفیت و پربار دست پیدا خواهید کرد.
بدون دیدگاه