کود اوره چیست و چه فوایدی دارد؟ آیا از کود اوره برای سیب زمینی استفاده میشود؟ چه مزایایی برای این گیاه دارد؟ برای پاسخ به این سوالات مطلب زیر را آماده کرده ایم.
کود اوره چیست؟
کودهای شیمیایی بر اساس میزان عناصری که در خود دارند، نامگذاری میشوند. استفاده از کودهای مختلف باعث جبران کمبودهای غذایی گیاهان و درختان میشود. انتخاب کود مناسب تنها زمانی امکان پذیر است که شناخت کافی از نیازهای گیاه و کمبودهای خاک داشته باشید. این شناخت با بررسی اطلاعات حاصل از آزمایش خاک و وضعیت گیاه به دست میآید.
نیتروژن یکی از حیاتی ترین عناصر در رشد گیاهان است. کود اوره حاوی ۴۶ درصد نیتروژن است که یک منبع غنی از این عنصر به شمار میرود. کود اوره و دیگر کودهای نیتروژن دار مهم ترین تاثیر را بر افزایش رشد گیاهان دارند. شکل ظاهری کود اوره بلوری و رنگ آن هم سفید است. ترکیب اوره متشکل از کربن دی اکسید و آمونیاک است. از ویژگی های مهم این کودها قابلیت انحلال بالا در آب و یا حلال های دیگر است که باعث میشود امکان جذب شدن از طریق برگ ها را نیز داشته باشد.
بیشتر بخوانید: کود npk برای سیب زمینی
کود اوره را از ترکیب آمونیاک و دی اکسید کربن تحت فشار بالا در دو مرحله تهیه میکنند.
مزایای استفاده ازکود اوره برای گیاه
کود اوره یکی از کودهای مقرون به صرفه محسوب میشود که ارزان قیمت است و در عین حال مقدار زیادی نیتروژن را برای گیاه فراهم میکند و نسبت به دیگر کودهای نیتروژن دار بازدهی بیشتری دارد. کود اوره را میتوان به راحتی ذخیره و نگهداری کرد به علت این که خطر انفجار و آتش گرفتن ندارد. همچنین روش های زیادی برای استفاده از آن وجود دارد. از ویژگی های خوب این کود امکان ترکیب با عناصر و کودهای دیگر است که میتواند تاثیر کودها را چند برابر کند. همچنین کود اوره میتواند با تنظیم اسیدیته خاک به رشد گیاهان در خاک های اسیدی کمک کند.
معایب استفاده از کود اوره برای گیاهان
مهم ترین معایب استفاده از کود اوره ضرری است که برای سلامتی انسان دارد. کود اوره باعث تحریک پوست و چشم انسان میشود همینطور باعث بروز مشکلات تنفسی شده و اگر به طور مداوم با پوست تماس داشته باشد موجب ایجاد التهاب روی پوست میشود. کود اوره در مجاورت با گرما تبخیر میشود و گازهای سمی تولید میکند. از نکات مهم در رابطه با استفاده از این کود این است که نباید با آمونیوم نیترات مخلوط شود. کودهایی مثل آمونیوم سولفات، آمونیوم نیترات و پتاسیم نیترات را میتوان جایگزین کود اوره کرد زمانی که استفاده از کود اوره به هر دلیلی ممکن نباشد. در مقایسه با کودهای نیتروژن دار دیگر، جذب کود اوره توسط گیاه کم تر انجام میشود. علت این اتفاق هم این است که گیاهان بیشتر میتوانند نیتروژن را به شکل نیترات استفاده کنند و جذب نیترات برای آن ها ساده تر است.
روش های استفاده از کود اوره
کود اوره را بیشتر با دو روش برای گیاهان و درختان استفاده میکنند:
روش اول روش محلول پاشی است که در آن کود اوره را با آب مخلوط کرده و سپس روی برگ ها و ساقه گیاهان اسپری میکنند.
روش دوم تزریق به خاک است که کود اوره را با روش هایی به داخل خاک اضافه میکنند.
کود اوره برای سیب زمینی
بعد از آماده سازی زمین و خاک برای کاشت سیب زمینی مهم ترین موضوع کوددهی است. قبل از کوددهی برای تشخیص نیاز خاک باید آزمون خاک را انجام داد تا از عنصرهای موجود در آن اطلاعات دقیقی به دست آید. سیب زمینی دارای گونه های مختلف زودرس یا بهاره، میان رس با تابستانه و دیررس و پاییزه است که هر کدام از آن ها به کوددهی متفاوتی نیاز دارند. مهم ترین عنصرها در کوددهی سیب زمینی عناصر ماکرو هستند که شامل پتاسیم، نیتروژن و فسفر میشوند. هر کدام از این عنصرها برای رشد گیاه سیب زمینی در مراحل مختلف ضروری است.
استفاده از کود اوره برای سیب زمینی باعث تامین نیتروژن کافی برای گیاه میشود. نیاز نیتروژن در گونه های زودرس سیب زمینی کمتر از نوع دیررس است. سیب زمینی در ابتدای دوره رشد خود به مقدار نیتروژن بیشتری نیاز دارد و در مراحل بعدی رشد نیاز گیاه به نیتروژن کم تر است و عناصر دیگر مثل پتاسیم و فسفر اهمیت بیشتری دارند. به همین دلیل ازکودهایی مثل سولفات امونیوم استفاده میکنند.
کود اوره برای سیب زمینی باعث میشود کود از طریق برگ ها و ساقه ها جذب گیاه شوند و بعد از رسیدن به برگ ها خود را به ریشه ها رسانده و در نهایت باعث رشد بیشتر درختان و گیاهان میشود.
استفاده از کود اوره برای سیب زمینی در مراحل ابتدایی رشد مثل جوانه زنی باعث میشود جوانه ها زودتر به گلدهی برسند. در مراحل دیگری مثل تشکیل غده، نیتروژن با افزایش مواد جذبی در گیاه باعث میشود پروتئین بیشتری تولید شده که در نتیجه آن حجم و اندازه غده سیب زمینی بیشتر میشود.
بیشتر بخوانید: تاثیر فروت ست بر توت فرنگی
زمان مصرف کود اوره برای سیب زمینی
زمان مصرف کود اوره با توجه به نوع سیب زمینی و شرایط زمین و آب و هوا تعیین میشود. اما به طور کلی استقاده از کود اوره در فصول سرد انجام میشود به این علت که در فصل های گرم، اوره هنگام ترکیب با مواد آلی خاک به آمونیاک تبدیل میشود که جذب آن برای گیاه مشکل است.
بدون دیدگاه