هیومیک اسید چیست، چگونه ساخته می شود،چه عملکرد و کاربردی دارد؟

هیومیک اسید چیست

یکی از مهمترین فعالیت های مرتبط با زندگی انسانی کشاورزی است، که حیات و ادامه زندگی جامعه های انسانی به آن بستگی دارد. مهمترین بخش مورد نیاز برای کشاورزی نیز بستر یا همان خاک است که کاشت در آن انجام می شود. در حال حاضر یکی از معروف ترین و پرکاربرد ترین کودهای کشاورزی، در بین کشاورزان هیومک اسید است. در این مقاله به این مطلب می پردازیم هیومیک اسید چیست، چگونه ساخته می شود،چه عملکرد و کاربردی دارد؟

خاک چیست؟

در کشاورزی خاک به عنوان یک منبع انرژی یا باطری عمل می کند، که مواد مورد نیاز را به گیاهان می رساند. اما این منبع انرژی نیز بی پایان نیست و پس از مدتی، حال کم یا زیاد، منابع موجود در خاک هم رو به کاهش می رود.

در واقع غنی ترین و حاصلخیز ترین خاک ها هم پس از آنکه مدتی در آنها کشاورزی شود از حاصلخیزی و غنای آنها کم می شود. در واقع مواد مغذی و معدنی آنها به محصول منتقل می شود و پس از مدتی از همان زمین هم نمی توان محصول مناسب برداشت کرد.

برای درک بهتر از این مورد، باید ابتدا به شناخت خاک و ساختار آن بپردازیم. خاک در واقع یک ترکیب از بسیاری مواد و موجودات زنده متفاوت است که وقتی تمام این موارد در حد و اندازه مناسب در کنار همدیگر قرار بگیرند، شرایط مناسب و یا حتی ایدآل و آرمانی را برای رشد گیاهان فراهم می کنند.

ترکیبات خاک

درواقع خاک ترکیبی از: بلورها و ترکیبات و مولوکول های معدنی متفاوت، بقایای گیاهی و جانوری، مواد شیمیایی متفاوت و موجودات ذره بینی و میکروسکوپی زنده است، که در کنار یکدیگر بافت و شکل و رنگ متفاوتی را ایجاد می کند. هرچه تنوع بلور ها و ترکیبات شیمیایی و معدنی موجود در خاک بیشتر باشد، در اصطلاح عمومی این خاک حاصلخیزتر و بهتر خواهد بود. البته حاصلخیزی خاک به موارد دیگری نیز بستگی دارد. مانند:

فاصله میان ذرات.

درصد جریان هوا در خاک.

میزان عبور و نفوذ آب.

میزان نگهداری و حفظ آب در خاک.

میزان و تنوع موجودات ذره بینی و میکروسکوپی موجود در خاک.

همینطور موجوداتی مانند کرم ها و حشرات مفید.

این ترکیبات در صورت ایجاد یک تعادل متناسب و مفید می توانند بهترین شرایط خاک برای کاشت و پرورش محصولات کشاورزی را فراهم کند.

در این بین یک سری معیارهای دیگر مانند پی اچ (PH) و میزان انتقال الکتریکی نیز در محاسبات علمی موثر اند که این دو عامل نیز  تا حد زیادی به میزان و درصد ترکیبات شیمیایی و عناصر معدنی در خاک بستگی دارد.

حال آگاهی از این شرایط در مورد ترکیبات و درصد عناصر در خاک به ما کمک بسیاری می کند. در واقع ما نمی توانیم که به راحتی خاک را تغییر دهیم یا جابجا کنیم. اما می توانیم با کمک یک سری از مواد شرایط و ویژگی های خاک را تغییر دهیم.

تغییر شرایط و ویژگی های خاک راه های متفاوتی دارد. از طریق کارها و فعالیت های فیزیکی و خاک ورزی و همینطور استفاده از مواد خاص شیمیایی و حتی ارگانیک می توان تغییرات مطلوبی را در خاک ایجاد کرد که تاحد بسیار زیاد، به حاصلخیزی خاک مزرعه و باغات کشاورزی منجر شود. تا بتوانیم محصولی مناسب و بازار پسند و سودآور برداشت کنیم.

در واقع اگر ما بتوانیم خاکی حاصلخیز، و غنی با بافتی متناسب و خوب داشته باشیم می توان با قطعیت بالا گفت: نیاز ما به استفاده از انواع کود های کشاورزی تا حد زیادی کاهش خواهد یافت. در عوض هزینه های زیادی را که بابت استفاده از کودهای عمومی و عادی برای محصول می شود را برای کود های تخصصی می نماییم تا محصولی با کیفیت ممتاز برداشت کنیم. تا بیشترین سود ممکن را از کشاورزی و زحمات خود به دست آوریم.

خاک مزرعه نیز مانند گیاهان نیاز به مراقبت و رسیدگی دارد. یکی از مهمترین عوامل در خاک حفظ بافت و ساختار آن است.

یکی از مواد مهم در ساختار خاک که به صورت طبیعی درخاک تشکیل می شود مولوکولی به نام هیومیک اسید است. هیومیک اسید در حد بسیار کم در ساختار خاک بسیار موثر است و می تواند ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک را بسیار بهبود ببخشد.

هیومیک اسید چیست، چگونه ساخته می شود،چه عملکرد و کاربردی دارد؟

هیومیک اسید یک مولوکول طبیعی و ارگانیک است که در طول زمان زیاد از عناصر موجو در خاک تشکیل می شود. اما در بخشی از خاک ها امکان تشکیل آن وجود ندارد. چرا؟

چون مواد پیش نیاز تولید آن در آن خاکها ممکن است وجود نداشته باشد.

اما هیومیک اسید از چه و چگونه ساخته می شود؟

هیومیک اسید یک ماده آلی است. یعنی از باقی مانده مواد طبیعی ساخته می شود. بقایای جانوری و گیاهی در حجم بالا بر روی هم انباشته و زیر لایه های ضخیم زمین دفن می شوند و از این مرحله فرایند تشکیل هیومیک اسید آغاز می شود.

این فرایند به زمان زیاد نیاز دارد. در نتیجه میتوان گفت مانند یک ماده معدنی مواد اولیه این محصول از دل معادن به دست می آید.

هیومیک اسید به صورت طبیعی در مناطقی تشکیل می شود که پوشش گیاهی انبوه داشته و در طول تارخ به مدت زیادی جنگل بوده است.

این مناطق پس از آنکه با تغییرات جغرافیایی در زیر لایه های خاک دفن می شوند در طول گذر زمان ابتدا پوسیده شده و به تدریج با فشار بالا و گرما تجزیه و به تک مولوکول ها تجزیه می شوند.

پس از این دوباره مولوکولهای جدیدی را تشکیل می دهند. این مولکولهای طبیعی لئوناردیت نامیده می شوندکه پس از گذشت میلیونها سال تشکیل می شوند. یکی از موثر ترین مواد در بهبود خواص خاک هستند.

این بقایا در ابتدا با گذر زمان فشرده می شوند و اندک اندک به حالت هوموس درمی آیند. پس از این مرحله این مواد ابتدا به لئوناردیت و سپس به لیگنیت و پس از آن به زغال سنگ جوان و سپس به زغال سنگ تبدیل می شوند.

در نتیجه یکی از مهمترین مسائل در تولید هیومیک اسید داشتن ماده اولیه لئوناردیت طبیعی است که بتوان با فرآوری آن به هیومیک با کیفیت بالا و عالی دست یافت.

هیومیک اسید دارای مولکول هایی درشت و پلیمر مانند است که اساسا توسط گیاهان قابل جذب نیست اما در آن مواد دیگری هم که قابل جذب برای گیاهان باشد نیز موجود است.

هیومیک اسید اصلی ترین کار آن بهبود و اصلاح بافت خاک و ویژگی های فیزیکی و شیمیایی آن است. اما چگونه؟

اشاره شد که مولوکولهای اسید هیومیک آلی هستند اما توسط گیاه قابل جذب نیست به این دلیل که اندازه بزرگی دارند و از منافذ ریشه و برگ عبور نمی کنند. اما پیشتر گفتیم که خاک علاوه بر عناصر و مواد شیمیایی بستر زندگی و فعالیت بسیاری از موجودات ذره بینی و میکروسکوپی است. بسیاری از ویژگی های خاک نیز وابسته به تنوع و تعداد این موجودات است.

در واقع می توان گفت که خاک دارای دو بخش زنده و آلی، و معدنی است.

نتایج استفاده از هیومیک اسید

این موجودات ذره بینی و تک سلولی هم مانند تمام موجودات زنده نیاز به تغذیه دارند. بهترین ماده ای که این موجودات می توانند از آن تغذیه کنند مولوکول های هیومیک اسید هستند. هر چه فعالیت این موجودات و سوخت و ساز، و تولید مثل آنها بیشتر شود خاک دارای بافت  بهتر می شود. در واقع افزایش تعداد این موجودات منجر به ایجاد فاصله بیشتر در میان ذرات معدنی خاک شده و بافت خاک نرم تر و پوک تر می شود.

در نتیجه حرکت هوا در بین ذرات معدنی خاک بیشتر می شود.

فعالیت باکتری های هوازی در خاک بیشتر می شود.

بافت خاک پوک تر می شود.

نفوذ آب در خاک بیشتر می شود.

خاک حالت اسفنجی پیدا کرده و ماندگاری آب در بافت خاک و اطراف ریشه بیشتر می شود.

زمین رطوبت خود را برای مدت بیشتر حفظ می کند و گیاهان دیرتر تشنه می شوند.

آسیب گیاهان ناشی از تنش خشکی و تشنگی کمتر و مقاومت آنها به خشکی بیشتر می شود.

نیاز به آبیاری کمتر می شود.

فاصله بین مدارهای آبیاری بیشتر شده و در هزینه و مصرف آب هم صرفه جویی می شود.

رشد و نفوذ ریشه گیاهان در خاک، به دلیل پوک و نرم شدن خاک بیشتر می شود.

افزیش حجم ریشه های گیاه منجر به افزایش جذب مواد معدنی و شیمیایی و غذایی توسط گیاه می شود.

افزایش جذب مواد غذایی منجر به بهبود رشد و افزایش کیفیت و کمیت محصول می شود.

به واسطه افزایش فعالیت موجودات ذره بینی دمای خاک نیز در اطراف ریشه کمی افزایش می یابد و میزان فعالیت و جذب مواد توسط ریشه همم بالا می رود.

این موارد فقط یکی از کارکرد های هیومیک اسید بود، که منجر به افزایش تعداد موجودات ذره بینی و تک سلولی موجود در خاک بود.

این موارد تنها مزایا و نتایج استفاده از هیومیک اسید در بهبود ویژگی های فیزیکی خاک است.

اما در بسیاری از موارد شما خاکی با ویژگی های فیزیکی و ظاهری بسیار مناسب و عالی دارید اما باز هم رشد گیاه در آن مناسب نیست و محصول مطلوب به دست نمی آید.

از اینجا به بعد مربوط به ویژگی های شیمیایی خاک می شود.

پیشتر اشاره شد که خاک دارای ویژگی های فیزیکی و شیمیایی است.

مزایای استفاده از هیومیک اسید در بهبود شرایط فیزیکی خاک را بررسی کردیم.

تاثیر هیومیک اسید بر ویژگی های شیمیایی خاک

اما استفاده از هیومیک اسید بر روی خواص شیمیایی خاک نیز، تاثیر بسیار چشمگیری می گذارد.

مهمترین ویژگی شیمیایی موثر برای خاک در کشاورزی، میزان اسیدی یا قلیایی بودن خاک، یا همان P.H خاک است. هرچه میزان P.H خاک پایین تر باشد، جذب عناصر در گیاهان بالاتر می شود. دلیل این امر توان انتقال بالای عناصر بین خاک و ریشه به واسطه اسیدی بودن محیط است. در نتیجه ایجاد یک حد تعادل در P.H خاک می تواند به بهترین شکل به رشد و بهبود عملکرد گیاه و افزایش کیفیت محصول کمک کند.

حد معمول P.H در خاک بین ۵/۵ تا ۶/۵ است و گیاهان با توجه به نوع در این بازه می توانند به خوبی رشد کنند.

برای کاهش و متعادل کردن P.H خاک روش های بسیار زیادی وجود دارد. چه از نظر خاک ورزی و انجام یک سری از کارهای فیزیکی و چه با استفاده از مواد شیمیایی.

مواد شیماییی بسیار متنوعی برای کاهش P.H خاک استفاده می شود.

انواع اسید ها مانند:

اسید نیتریک و یا اسید سولفوریک و … . در مورد اسیدها باید به این مطلب توجه کرد که انتخاب نوع و میزان اسید و همچنین نحوه و زمان استفاده از آن مساله بسیار مهمی است که باید به دقت تعیین شود و استفاده از این مواد بدون در نظر گرفتن این موارد و بسیاری از مسایل دیگر میتواند آسیب بسیار زیادی ایجاد کند. به همین دلیل استفاده از اسیدها می تواند منجر به ایجاد آسیب یا حداقل عدم دستیابی به نتیجه مطلوب شود.

برخی دیگر از عناصر مانند گوگرد در شکل های مختلف آن نیز این کار را تا حدی انجام می دهند.

اما بهترین، موثر ترین، بی خطر ترین و پر فایده ترین ماده برای کاهش P.H خاک همانطور که تا کنون هم در مورد آن صحبت کرده ایم، هیومیک اسید است. چرا که هیومیک اسید چنانکه که بالاتر هم ذکر شد علاوه بر کاهش P.H کارهای بسیار دیگری هم برای خاک انجام می دهد.

در واقع هیومیک اسید یک ماده برای بهسازی و بهبود شرایط و بافت و ویژگی های خاک است که P.H نیز یکی از ویژگی های آن است.

از دیگر سو، هیومیک اسید یک ماده طبیعی با رنگی بسیار تیره است که پس از استفاده از آن رنگ خاک نیز تا حد زیادی تیره تر می شود. یکی از مهمترین مزایای تیره تر شدن رنگ خاک افزایش میزان جذب انرژی نوری خورشید است. به این واسطه گرمای سطح خاک هم افزایش میابد. این افزایش دما در خاک منجر به افزایش میزان فعالیت موجودات ذره بینی و تک سلولی زنده موجود در خاک می شود که مزیت های این مسأله را در بالاتر توضیح دادیم.

نتایج استفاده از هیومیک اسید

مجموعه ای مزایایی که در مورد هیومیک اسید اشاره شد. سایر مزایا  که با توجه به ادامه توضیحات برای هیومیک اسید می توان ذکر کرد در ادامه فهرست وار بیان می شود:

افزایش تعداد موجودات ذره بینی زنده در خاک

افزایش میزان نفوذ آب در خاک.

اصلاح ساختار شیمیایی خاک و ایجاد تعادل در جذب عناصر.

کاهش شوری خاک.

کاهش P.H خاک.

افزایش میزان جذب عناصر در خاک.

کلاته کردن و قابل جذب کردن مواد معدنی موجود در خاک که به صورت بسته یا بلوکه در خاک در آمده اند.

برای توضیح بیشتر این موارد باید گفت که: پس از استفاده از انواع کودها خصوصا به صورت آبیاری مقدار زیادی از این مواد به دلایل مختلف در خاک باقی می ماند و به صورت غیر قابل جذب برای گیاهان می شود که در اصطلاح به این مسأله بلوکه شدن عناصر می گویند.

بلوکه شدن به موارد بسیار زیادی بستگی دارد که مهمترین آنها شکل و ساختار خاک و همینطور میزان P.H خاک است. میزان نمک و انواع شوری خاک نیز در این مورد بسیار تاثیر گذار است.این مواد به صورت مولوکول های چسبیده به یک دیگر ساختار های بزرگ و غیر قابل جذبی را برای ریشه گیاهان ایجاد می کند.

و یا به واسطه شوری و انواع نمک های موجود در خاک مواد معدنی مغذی برای گیاه با نمک ها ترکیب می شوند و از دسترس گیاه خارج یا برای آنها به صورت غیر قابل جذب در می آیند.

در واقع شما هزینه زیادی را بابت خرید و استفاده از کود انجام می دهید اما عملا هیچ فایده ای ندارد.

در واقع درصد کمی از کود،‌شاید نزدیک به ۲۰٪‌از آن جذب گیاه می شود و مابقی به صورت بلوکه در خاک در می آید و یا با دفعات بعدی آبیاری از دسترس گیاه خارج شده و به اصطلاح آبشویی می شود. در نتیجه شما مجبور به کود دهی دوباره می شوید.

برای برطرف کردن این مشکل استفاده از هیومیک اسید بهترین راه حل است.

هیومیک اسید به دلیل ساختار و کارکردی که دارد این عناصر را کلاته کرده. یعنی آنها را یک به یک از همدیگر جدا و به صورت قابل جذب برای ریشه گیاهان در می آورد. این کار هم با تاثیر این ماده در ویژگی های فیزیکی و هم شیمایی خاک اجام می شود.

در واقع هیومیک اسید با داشتن خاصیت کلات کنندگی که در بالا شرح داده شد به افزایش میزان جذب مواد مغذی و کودها در گیاهان نیز کمک می کند.

مولوکولهای هیومیک اسید در خاک با انواع نمک ها وارد واکنش شده و در این فرآیند جای عناصر مغذی و مواد غذایی در پیوندهای نمکی با بخشی از مولکول های هیومیک اسید عوض می شود تا این مواد مغذی آزاد شده بتوانند توسط ریشه گیاه جذب شده و به رشد گیاهان کمک کنند.

این واکنشها که با بیان ساده مطرح شد در نتیجه منجر به کاهش میزان شوری خاک و افزایش جذب مواد معدنی توسط ریشه گیاهان شده و رشد و تولید محصول را افزایش می دهد.

به دلیل بهبود شرایط فیزیکی و شیمیایی خاک پس از استفاده از هیومیک اسید رشد ریشه ها بیشتر شده و گیاه تحریک به ریشه دهی می شود و حجم و اندازه ریشه ها نیز افزایش می یابد.

از طرف دیگر به دلیل شکل ساختار و اندازه مولوکول های هیومیک اسید. این مولوکول ها در خاک باعث ایجاد یک شبکه های توری شکل می شوند. این ساختار ها با توجه به شکل و اندازه آنها باعث دفع و دور کردن عناصر سنگین و مضر مثل سرب و … موجود در خاک از اطراف ریشه گیاهان می شوند که منجر به رشد بهتر و تولید محصول سالم تر و با کیفیت تر هم می شود.

تمام این مزایا در کنار هم منجر به تولید حجم و کمیت بیشتر محصولات کشاورزی می شود. در واقع تناز و میزان محصول تولید شده بیشتر می شود. همچنین یک محصول سالم تر و با کیفیت بهتر و بیشتر تولید می شود.افزایش جذب مواد غذایی به واسطه استفاده از هیومیک اسید باعث بهبود کمیت و کیفیت محصولات می شود. از ریزش محصولات هم جلوگیری می کند. چراکه وقتی گیاه توان تغذیه محصولاتی را که به وجود آورده داشته باشد. در نتیجه اجازه ریزش و از دست رفتن آنها را نخواهد داد.

اما تمام مواردی که در بالا گفته شد و دست یابی به آنها در صورت استفاده از هیومیک اسید واقعی و اصلی و با کیفیت است.

هیومیک اسیدی که از مواد واقعی و طبیعی ساخته شده باشد نه اینکه از ترکیب موادی مانند پودر زغال سنگ و سایر موارد بی کیفیت تولید شده باشد.

برای خرید بهترین و موثر ترین نوع هیومیک موجود در بازار با ما تماس بگیرید.

از مزایای خرید از ما می توان موارد زیر را مطرح کرد.

ابتدا این که سایت هیومیک اسید مرجع و مصدر تخصصی و حرفه ای فروش هیومیک اسید در ایران است. دلیل اتخاب اسم سایت ما نیز همین است.

سایت ما وارد کننده اصلی و مرجع واردات بهترین محصول هیومیک اسید در ایران است و بهترین برند های هیومیک دنیا را در ایران وارد و توزیع می نماید.

عرضه مستقیم و با کیفیت ترین محصول هیومیک اسید با بهترین قیمت مزیت اصلی سایت اسید هیومیک است.

مزیت دیگر خرید از سایت ما ارائه ی مشاوره تخصصی و دقیق از سوی بهترین و با تجربه ترین متخصصین کشاورزی است. درواقع شما با خرید از ما مشاوره و راهنمایی های لازم را برای استفاده از محصولات خریداره شده به بهترین شکل را دریافت خواهید کرد. ما هرگز در مسیر تولید محصول شما را تنها نخواهیم کذاشت و با ارائه مشاوره و راهنمایی های تخصصی لازم شما را در تولید بهترین محصولات و به دست آوردن حد اکثر سود ممکن کمک خواهیم کرد.سرمایه اصلی ما رضایت مشتری است.

برای خرید بهترین و موثر ترین هیومیک اسید با بهترین قیمت و مشاوره تخصصی با ما در تماس باشید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *