کود جلبک دریایی در کشاورزی

جلبک‌های دریایی برای اولین ‌بار در قرن نوزدهم هجری توسط ساحل نشینان مورد استفاده قرار گرفتند. امروزه استفاده کردن از کود جلبک دریایی در کشاورزی و صنعت باغبانی با استقبال فراوانی روبرو شده‌ است، چرا که بعد از استفاده از این کود کشاورزان شاهد موارد مثبتی همچون افزایش محصولات خود و افزایش جذب مواد غذایی موجود در خاک بوده‌اند. علاوه‌ بر موارد گفته شده کشاورزان با استفاده از کود جلبک دریایی بر روی زمین‌های خود شاهد افزایش مقاومت به آفات خاص، افزایش جوانه زنی و افزایش مقاومت در برابر یخ زدگی را برای گیاهان خود بوده‌اند. کشاورزان از هنگام پی بردن به خواص گفته‌ شده جلبک دریایی، استفاده از جلبک‌های دریایی را در کشاورزی خود افزایش داده‌اند و این‌گونه پیشرفت‌های زیادی را در زمینه کشاورزی و پرورش آبزیان به دست آورده‌اند.

جلبک‌های دریایی مورد استفاده در کشاورزی به رنگ‌های قهوه‌ای، سبز و آبی هستند که از جلبک‌های قهوه‌ای بیشتر در مزارع ایرلند استفاده می‌شود و جلبک‌هایی که به رنگ سبز مایل به آبی نیز هستند از اهمیت بیشتری در کشاورزی برخوردار هستند، چون این جلبک‌ها توانایی تثبیت نیتروژن اتمسفر به بدنه خود را دارا هستند.

جلبک‌های دریایی به‌خاطر داشتن عناصر مفیدی همچون فسفر، پتاسیم و بعضی از عناصر به مقداری ناچیز در بیشتر مناطق ساحلی از آن‌ها به‌ عنوان کود بیولوژیکی استفاده می‌شود. بعضی از کشاورزان برای استفاده کردن از جلبک‌های دریایی آن‌ها را با مواد آلی مخلوط می‌کنند و برای افزایش حاصلخیزی خاک از این جلبک‌ها استفاده می‌کنند. اما بعضی دیگر از کشاورزان کودهای جلبک دریایی را به‌طور مستقیم به خاک اضافه می‌کنند و به کود این اجازه را می‌دهند که با گذشت زمان پوسیده شود و مواد آلی آن‌ها توسط خاک جذب بشود.

اهمیت استفاده از کود جلبک دریایی در کشاورزی

استفاده از کود جلبک دریایی در کشاورزی اهمیت زیادی را دارد و کشاورزان همواره از این کود برای حاصلخیزی خاک و افزایش کیفیت محصولات خود استفاده می‌کنند. اگر مایل به دانستن اهمیت و دلایل استفاده از کود جلبک دریایی در کشاورزی هستید، پیشنهاد می‌دهم که تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا دلیل ارزش و اهمیت استفاده از کود جلبک دریایی را برای شما بیان کنیم.

اهمیت استفاده از کود جلبک دریایی به‌خاطر وجود بعضی از عنصرهای مغذی لازم برای رشد گیاه همچون عنصر ازت، فسفر، پتاسیم و بسیاری دیگر از عنصرهای ضروری و مورد نیاز گیاهان است. جلبک‌های دریایی به‌خاطر داشتن مقادیر بالایی از فیبر و همچنین نقش آن‌ها در بهبود وضعیت فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک و بهبود ظرفیت نگهداری آب استفاده‌های گوناگونی از آن‌ها می‌شود. امروزه فرآورده‌های حاصل از جلبک‌های دریایی به‌طور گسترده‌ای در کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرند و این موجب افزایش تولید محصولات کشاورزی و همین‌طور بهبود کیفیت این محصولات شده‌ است و وجود این عوامل نیز در کنار یکدیگر موجب افزایش درآمد کشاورزان در اقصی نقاط جهان شده‌ است.

عصاره جلبک دریایی دارای برخی از عناصر ماکرو، میکرو و بعضی دیگر از هورمون‌های رشد یا تنظیم ‌کننده‌های گیاهی آمینواسیدها، پلی‌ساکارید ها و بسیاری دیگر از مواد مغذی و ضروری برای رشد گیاه است.کودهای دارای عصاره جلبک دریایی به‌صورت محلول پاشی و مصرف در خاک در گیاهان زراعی و باغی و همین‌طور گلخانه‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد.

لازم به ذکر است که کود جلبک دریایی به‌خاطر داشتن ترکیبات هورمونی و مواد تنظیم کننده رشد همچون جیبرلین و اکسین ها و سیتوکین ها خواص زیادی را به گیاهان می‌بخشند که از جمله این خواص می‌توان به طویل شدن سلولی، ایجاد گل، رشد برگ، سبز کردن بذر، افزایش اندازه میوه، یک دست شدن میوه‌ها و کاهش اثرات بسیاری از آفات و بیماری‌های گیاهی در گیاهان را اشاره کرد که این عوامل اهمیت استفاده از این کود را توسط کشاورزان چندین برابر کرده‌ است.

مطالعه بیشتر : بهترین کود جلبک دریایی چیست؟

کود جلبک دریایی در کشاورزی

هورمون‌های موجود در کودهای جلبک دریایی در کشاورزی

کود جلبک دریایی مورد استفاده در کشاورزی دارای هورمون‌های مناسب رشد گیاهی شامل هورمون سیتوکینین، اکسین ها و بتائین هستند که وجود هر یک از این هورمون‌ها برای تکمیل فرآیند رشد و تکامل گیاهان ضروری است. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا ویژگی‌ها و خصوصیات هر یک از این هورمون‌ها را برایتان بیان کنیم.

هورمون سیتوکین: سیتوکین ها از جمله مهم‌ترین هورمون‌های گیاهی برای رشد گیاهان هستند که نقش آن‌ها تحریک و فعال کردن فرایندهای رشد اولیه گیاه است. جلبک دریایی با داشتن هورمون ضروری سیتوکینین موجب تحریک رشد گیاه با قدرت بسیار زیادی می‌شود و می‌تواند تمامی ریز مغذی‌ها را به برگ انتقال بدهد. هورمون سیتوکینین توانایی به تاخیر انداختن روند پیری گیاهان را نیز دارد و می‌تواند موجب ایجاد طراوت و شادابی در گیاهان شود.

هورمون اکسین: هورمون‌های گیاهی اکسین جزو اولین هورمون‌های گیاهی هستند که مورد استفاده بشر قرار گرفتند. هورمون اکسین نقش‌های مهمی را همچون طویل شدن سلول‌ها و اندام‌ها دارد و می‌تواند لایه زاینده را درون گیاه فعال کند که موجب می‌شود لایه زاینده توسط اکسیدها درون ساقه گیاه از بالا به پائین حرکت نماید. هورمون اکسین همچنین دارای خاصیت نور گرایی یا فتوتروپیسم است که این خاصیت در گیاه موجب می‌شود که گیاه به سمت نور برای رشد بیشتر خم بشود.

هورمون بتائین: هورمون بتائین نقش مهمی را در پدیده اسمز ایفا می‌کند و موجب افزایش جذب مواد مغذی و ضروری توسط گیاه می‌شود و از خشکی گیاه جلوگیری می‌کند.

بیشتر بخوانید: کود اسید هیومیک در کشاورزی چیست و چگونه ساخته می‌شود؟

اثرات استفاده کردن از کود جلبک دریایی در کشاورزی

استفاده از کود جلبک دریایی در کشاورزی برای رشد گیاهان بسیار و مهم مهم و ضروری است و فواید بسیار زیادی را نیز برای گیاهان به‌همراه دارد که در زیر آن‌ها را برای شما بیان می‌کنیم.

زمانی‌ که دمای هوا کاهش پیدا می‌کند و ظرفیت جذب آب و مواد معدنی نیز توسط ریشه گیاه کم می‌شود، رشد گیاه با اختلال مواجه می‌شود. دمای پایین همچنین موجب کاهش بعضی از ویتامین‌های ضروری ریشه شده و رشد ریشه را کاهش می‌دهد. در این هنگام کشاورزان از کود جلبک دریایی حاوی هورمون‌های بتائین و مانیتور استفاده می‌کنند؛ چرا که این کود از ایجاد تنش دما این گیاه و اختلال در رشد ریشه گیاه جلوگیری می‌کند و در نهایت قادر است که اختلال در رشد ریشه گیاه را از بین ببرد و باعث می‌شود که گیاه به فرایند رشد طبیعی خود بازگردد.

استفاده از کود جلبک دریایی به‌صورت محلول بر روی گیاهان می‌تواند موجب تحریک فرایند فتوسنتز در گیاه شده و باعث تولید بهترین قند و نشاسته در گیاهان می شود. جلبک دریایی همچنین فرایند کلروفیل سازی را بهبود می‌بخشد و از رشد برگ‌ها جلوگیری می‌کند و موجب افزایش فرایند فتوسنتز در گیاه می‌شود.

جلبک‌های دریایی به‌خاطر داشتن پلی‌ساکارید های سولفات و همین‌طور الیگوساکاریدهایی با وزن مولکولی کم می‌توانند فعالیت‌های بیولوژیکی را در گیاهان به‌خوبی انجام بدهند. علاوه‌ بر این کود جلبک دریایی دارای خواص آنتی‌اکسیدانی و ضد قارچی است و استفاده از آن برای گیاهان می‌تواند موجب تقویت سیستم دفاعی در گیاهان شود و مقاومت گیاه را در برابر آفات و بیماری‌های گوناگون افزایش می‌دهد.

کشاورزان با استفاده کردن از کود جلبک دریایی می‌توانند موجب افزایش مقاومت گیاهان در برابر تنش‌های محیطی همچون ایجاد وضعیت افزایش دما، خشکی و شوری محیط شوند. همچنین جلبک‌های دریایی به‌خاطر داشتن مانیتور و بتائین موجب حفظ تعادل اسمزی در سلول‌های گیاهی می‌شوند. با توجه به مطالب گفته‌ شده سلول‌ها در این وضعیت آب کمتری را از دست می‌دهند و مقاومت خود را در برابر استرس‌های ناشی از خشکی محیط افزایش می‌دهند.

بیشتر بخوانید: کود جلبک دریایی برای زرشک

زمان استفاده کردن از کود جلبک دریایی توسط کشاورزان

کشاورزان برای‌ اینکه بتوانند بهترین نتیجه را از کود جلبک دریایی بر روی گیاهان خود بگیرند باید به نحوه و زمان استفاده از این کود دقت کنند. بهترین زمان استفاده از کود جلبک دریایی حدود ۱۰ روز قبل از برداشت میوه‌ها و سبزیجات است؛ چون با انجام این کار کشاورز ماندگاری محصولات خود را به‌طرز باورنکردنی افزایش می‌دهد. کشاورزان در صورتی‌ که یک تا دو روز قبل از برداشت گل‌های شاخه بریده محلول عصاره جلبک دریایی را بر روی گیاهان اسپری کنند، می‌توانند ماندگاری و طول عمر گل‌ها را نیز افزایش بدهند.

جمع بندی

امروزه استفاده از کود جلبک دریایی در کشاورزی توسط کشاورزان و باغداران بسیار افزایش‌ یافته است. چون جلبک دریایی دارای مواد معدنی و عناصر مغذی است که وجود این ماده غذایی در صنعت کشاورزی و برای استفاده‌ی گیاهان بسیار با اهمیت و ضروری است. استفاده از کود جلبک دریایی برای گیاهان فواید زیادی را دارد که از آن جمله می‌توان به افزایش فعالیت میکروارگانیسم‌های مفید خاک، کاهش آفات گیاهی، افزایش مقاومت در مواقع ایجاد استرس‌های محیطی و بسیاری از موارد دیگر اشاره نمود. با توجه به تحقیقات محققان در زمینه اثرات مثبت استفاده از کود جلبک گیاهی دریایی در کشاورزی مصرف این کودها توسط کشاورزان مورد استقبال زیادی قرار گرفته‌ است و موجب شده‌ است که کشاورزان با بهره‌گیری از این کود خاکی حاصلخیز و محصولاتی با کیفیت را پرورش بدهند. کلیه عوامل گفته‌ شده موجب افزایش درآمد کشاورزان و سطح رضایت آن‌ها از استفاده از این کود می‌شود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *