اگر عاشق فصل تابستان و میوههای آن هستید، نمیتوانید زردآلو را نادیده بگیرید. درخت زردآلو، از قرنها پیش تا به همین امروز در کشور چین به صورت وحشی روئیده است. اما در اوایل قرن نخست میلادی، جاده راه ابریشم وسیلهای شد تا میوه زردآلو به آسیا و سپس به اروپا برده شود. کاشت درخت زردآلو در سراسر جهان طرفداران خود را دارد. اما آیا مراحل کاشت درخت زردآلو را میدانید؟ خواص زردآلو چیست؟ باغهای زردآلو به زیبایی و عطر خوش شهرت دارند. پرورش زردآلو فعالیتی جذاب و سودآور برای باغبانان است. این میوه سرشار از مواد مغذی است و برگ قیسی آن نیز بسیار محبوب است. در ادامه این مقاله به شیوه کاشت درخت زردآلو، طلای تابستانه خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
چرا زردآلو بخوریم؟ آیا خواص میوه زردآلو را میدانید؟
- زردآلو مقادیر اسید سالیسیک دارد و به همین جهت برای رماتیسم، مفید است.
- رفع کننده تشنگی، اشتها آور و رفع کننده یبوست است.
- این میوه حاوی مقادیر آهن، ویتامین A و ویتامین C است.
- زردآلو از بروز بیماریهای قلبی جلوگیری خواهد نمود و آنتی اکسیدان است.
- این میوه سرشار از بتاکاروتن و لیکوپن است.
- زردآلو دارای گروه ویتامینهای B و پتاسیم است. این ماده باعث تنظیم فشار خون میشود و درمانی برای بیخوابی، فراموشی و خستگی است.
- روغن هسته زردآلو برای نرم کردن پوست استفاده میشود. آیا میدانید جایگاه ایران در میان تولید کنندگان زردآلو در جهان چگونه است؟ با ما همراه باشید.
بیشتر بخوانید: بهترین کود برای درخت پسته
بزرگترین صادرکنندگان زردآلو در جهان
کشورهای اسپانیا، فرانسه، ازبکستان، ایتالیا و ترکیه به ترتیب بزرگترین صادرکنندگان زردآلو در جهان هستند. صادرات زردآلو سالانه بیش از ۴۶۰ میلیون دلار برای تولید کنندگان سودآور بوده است. همچنین بزرگترین تولید کنندگان زردآلو در جهان به ترتیب ترکیه، ازبکستان و ایران هستند. کشور ایران با تولید ۳۴۴ هزار تن در جایگاه سوم ایستاده است. کشور ترکیه ۸۳۳ هزار تن و ازبکستان ۵۲۹ هزار تن زردآلو تولید نمودهاند. این آمار متعلق به سال زراعی ۲۰۲۰_۲۰۲۱ است.
۲ روش برای کاشت درخت زردآلو:
- کاشتن نهال زردآلو؛ بهترین شیوه برای کاشت درخت زردآلو، استفاده از قلمه و نهال زردآلو است. بهترین راه، کاشتن قلمهی ۲ یا ۳ ساله است. دقت کنید که در هنگام کاشت باید مراقبت بسیاری از ریشهها شود. خاک نباید بیش از اندازه خیس باشد و کافی است کمی مرطوب باشد.
- کاشتن هسته زردآلو؛ در این شیوه با توجه به متراژ محیطی که هستهها را میکارید باید هستههای مناسبی انتخاب کنید. برای متراژ کوچک بهتر است هستههای کوچک و برای متراژ بزرگ هستههای بزرگ را انتخاب کنید. در این روش با قرار دادن هستهها در خاک و یا در داخل یک ظرف آب که با پارچه پوشیده شده است اقدام کنید.
به این نکات توجه کنید:
- میوه زردآلو در مناطقی با شرایط آب و هوایی خنک رشد بهتری دارد و در مناطق گرمسیر که زمستانهای گرمی ندارند هم امکان رشد دارد.
- برای کاشت هسته زردآلو باید تا زمان جوانه زدن صبر کنید.
- درخت زردآلو باید در نقطهای قرار داشته باشد که نور و گرمای بسیاری دریافت کند.
- نهال این درخت در برابر بادهای شدید نیاز به مراقبت دارد.
- دقت کنید که باغ زردآلو یا باغچهای که قصد کاشتن زردآلو در آن را دارید باید از چند نوع میوه و مرکبات خالی باشد. برای نمونه توت فرنگی، بادمجان، تمشک، فلفل، گوجه فرنگی و سیب زمینی نباید در نزدیکی درختهای زردآلو باشند.
- در صورتی که آب و هوای یک منطقه معتدل باشد، امکان کاشت درخت زردآلو در فصل پائیز وجود دارد.
- بین نهالهای زردآلو باید ۶ تا ۷ متر فاصله وجود داشته باشد.
- استفاده از خاک و کودهای بهداشتی را پیشنهاد میکنیم. همچنین دستکش مناسب را نباید در هنگام کار فراموش کنید.
کاشت درخت زردآلو
بهترین زمان برای آغاز فرآیند کاشت درخت زردآلو، در فصل بهار است. در روزهای ابتدایی که هنوز درختان خواب هستند این کار را شروع کنید. درختان زردآلو باید پیش از رسیدن گرمای تابستان کاشته شده باشند. دقت کنید که خاک مناسب برای زرد آلو لومی و زهکشی شده است. میزان اسیدیته نیز بین ۶.۷ تا ۷.۵ باشد مناسبتر است. هرگز فراموش نکنید که باید از کاشتن نهال زردآلو در مناطقی با بادهای سهمگین و یا یخبندانهای سخت و طولانی خودداری کنید. درخت زردآلو باید در ارتفاعات مناسب پرورش داده شود. ابتدا باید گودال هایی برای قرار گیری نهال و افزودن خاک و کود به آن حفر شوند. پس از جایگیری نهال، آبیاری نخست را انجام دهید. بهتر است حدود ۷ سانتیمتر از خاک را با استفاده از کمپوست پر کنید.
فرآیند آبیاری
زردآلو به میزان آب معتدلی نیاز دارد. آبیاری بیش از حد و اشتباه ریشه را خواهد پوساند. در فصل تابستان، هر ۱۰ روز یک بار و درست در زمانی که خاک خشک شده است آبیاری کنید. بهتر است تا آبیاری با استفاده از وسیلهای مانند شلنگ انجام شود. شلنگ را در خاک اطراف بگذارید تا قطره قطره آب به خاک اطراف منتقل شود.
کوددهی به درخت زردآلو:
- درخت زردآلو در خاکی با میزان مواد آلی خوب رشد بهتری دارد.
- افزودن کود پوسیده با کیفیت، برگهای خشک و کمپوست راه حل مناسبی است.
- افزودن نیتروژن و فسفر را فراموش نکنید.
- کودهای سنتی و غنی را سالی یک بار در فصل بهار استفاده کنید.
- برای دورههای رشد و گلدهی از کودهای ۳ دوره استفاده کنید.
- در اواخر پائیز به درخت زردآلو کودهای کم نیتروژن بدهید. همچنین در هنگام میوهدادن این کار را تکرار کنید.
برداشت میوه زردآلو
این درخت پس از ۳ یا ۴ سال از زمان کاشت نخستین میوه خود را خواهد داد. شاخههای حامل زردآلو نباید بیش از ۳ یا ۴ زردآلو داشته باشند. برای افزایش کیفیت محصول باید شاخهها را تنک کنید. فصل برداشت زردآلو متناسب به نوع آن میتواند اواسط تابستان یا اوایل پائیز باشد. در هنگام برداشت به پوست حساس زردآلوها دقت کنید تا آسیب نبینند. همچنین بهتر است تا ارتفاع درخت زردآلو را در حدود ۹۱ سانتیمتر حفظ کنید. فرآیند هرس درخت زردآلو بسیار اهمیت دارد. شاخههایی که مازاد رشد دارند را هرس کنید.
انواع زردآلو در ایران را بشناسید:
- زردآلو قیسی
- زردآلو شاهرود
- زردآلو جهانگیری
- زردآلو هادکات
- زردآلو تیلتون
- زردآلو اوردباد
- زردآلو عسگر آبادی
- زرد آلو نادری
- زردآلو رویال
کاشت درخت زردآلو متناسب با نوع آن دارای نکاتی خواهد بود که برای بازدهی بهتر باید به آنها توجه کنید.
بدون دیدگاه