کودهای مورد نیاز درخت پسته، وقتی علائم کمبود روی درخت ظاهر شد، بخشی از برداشت همان سال از بین رفت، مخصوصاً به این دلیل که پسته گاهی فقط هنگام مرگ کمبودهایی نشان می دهد، به همین دلیل به پسته گیاه دیوانه می گویند.
اگر به هر دلیلی علائم کمبود روی درخت ظاهر شد، بهترین راه برای رفع سریع مشکل، اسپری است، زیرا مانند یک سرم عمل می کند، در اسرع وقت عمل می کند و آسیبی جدی به درخت می رساند.
کود کشاورزی
استفاده از کود حیوانی علاوه بر جنبه تغذیه ای، برای بهبود ساختار، دانه بندی، تهویه و بیولوژی خاک و همچنین افزایش ظرفیت تبادل کاتیونی خاک مورد استفاده قرار می گیرد.
نوع کودهای مورد نیاز درخت پسته: نیتروژن (کیلوگرم/تن)، فسفر (کیلوگرم/تن)، پتاسیم (کیلوگرم/تن)
کود گاوی ۴/۳ ۳/۱ ۵/۳
کود گوسفندی ۲/۸ ۱/۲ ۴/۸
کود مرغ ۲۰ ۲۵ ۱۳
مقدار مواد مغذی کود مرغ بیش از گوسفند بیشتر از گاو است، اما مقدار مواد مغذی کود مرغ برای رفع تمام نیازهای گیاه کافی نیست. کود مرغی سریعتر از کود حیوانات دیگر تجزیه می شود، اما اثرات آن در خاک زودتر از بین می رود.
زمان مصرف
زمان استفاده از کود حیوانی از اواسط پاییز تا اوایل زمستان است. در صورت مصرف پس از مدت ذکر شده، به دلیل رقابت در مصرف نیتروژن تجزیه کننده های کود با درخت و عدم دسترسی گیاهان به نیتروژن کافی، تغییرات فیزیولوژیکی مانند زرد شدن برگ ها در فصل اول ایجاد می کند. این مشکل در مورد کودهایی که به خوبی تجزیه نشده اند جدی تر است.
بیشتر بخوانید: بهترین کود برای رشد سریع نهال پسته
نحوه مصرف کودهای مورد نیاز درخت پسته
هر ۲ سال یکبار در انتهای درخت سایه بان به طور متناوب یک سوراخ به عمق ۴۰ سانتی متر و عرض ۵۰ سانتی متر در یک طرف درخت حفر شود و در آن کودهای مورد نیاز درخت پسته بریزید و از ریختن کود حیوانی روی سطح خاک خودداری کنید (مخصوصاً در خاک های رسی). زیرا قسمتی از کود که در سطح خاک ریخته می شود و در معرض نور مستقیم خورشید و هوا قرار می گیرد تجزیه شده و هدر می رود و قسمت دیگر به دلیل اینکه می تواند آب و مواد غذایی بیشتری را جذب کرده و به گیاه برساند. باعث رشد ریشه ها در بالای زمین می شود، بنابراین خشکی تابستان و سرمای زمستان می تواند ریشه درختان را تهدید کند.
کودهای شیمیایی
هنگام استفاده از کودهای شیمیایی، همیشه میزان کود را با توجه به چرخه آبیاری تنظیم کنید. در دوره های آبیاری بیش از ۶۰ روز باید میزان مصرف به طور دقیق محاسبه و احتیاط ها رعایت شود. به عنوان مثال، با افزایش فاصله بین دو آبیاری، مقدار کود نیتروژن باید کاهش یابد.
۱- دادن کود تجزیه نشده در پایان فصل زمستان باعث فعالیت شدید میکروارگانیسم های خاک به دلیل تجزیه کود و رقابت برای مصرف نیتروژن با درخت می شود که می تواند باعث کمبود نیتروژن در خاک در اوایل فصل رشد و زرد شدن خاک شود.
۲- غرقابی طولانی مدت باغات در اوایل فصل رشد که می تواند منجر به زرد شدن برگ ها و شیوع آفات و بیماری هایی مانند شیره سیاه شود.
نحوه استفاده از کود نیتروژن
۵۰ درصد نیتروژن مورد نیاز درختان بارور در اسفند، ۲۵ درصد در اردیبهشت، نهایتا تا خرداد، ۲۵ درصد باقیمانده با آب قبل از برداشت در شهریور ماه.
۱- اولین عرضه کود نیتروژن دار به استفاده از نوع اوره ارجحیت دارد زیرا در سرمای اواخر زمستان و اوایل بهار بهتر جذب می شود.
۲- قسمت دوم کود نیتروژن دار باید به صورت نیترات اوره مصرف شود که تا پایان فصل رشد بذرها را به تدریج جذب می کند، علاوه بر نیترات آمونیوم که امکان تشخیص گل ها را از بین می برد. جوانه ها سال بعد در این دوره
۳- دوز سوم کود نیتروژن دار که یکی از کودهای مورد نیاز درخت پسته است، به صورت نیترات آمونیوم ارجح است تا قبل از ریزش برگ ها کاملا جذب درخت شود و ذخیره مناسبی برای شروع فصل بعد ایجاد کند.
استفاده از کود نیتروژن دار برای درختان جوان
برای درختان کمتر از ۳ سال از اسفند تا پایان تیرماه با هر سیکل آبیاری در مجموع ۱۰۰ کیلوگرم کود اوره در هکتار توصیه می شود. در مورد درختان جوان بین ۳ تا ۸ سال به ازای هر سال افزایش سن ۵۰ کیلو نیتروژن به مقدار اولیه اضافه می شود تا اینکه در سال هشتم به ۴۰۰ کیلو در هکتار برسد.
کود فسفر (آمونیوم فسفات)
به دلیل PH بالای خاکهای مناطق پستهکاری و وجود مقدار زیادی آهک در این خاکها، هر ساله بخشی از فسفر خاک تثبیتشده برای گیاه بیمصرف میشود. به دلیل حرکت کند این عنصر در خاک، این کودهای مورد نیاز درخت پسته، باید از اواسط پاییز تا اوایل زمستان به صورت نواری در عمق ۳۰-۴۰ سانتی متری به خاک داده شود و تا شروع کشت حداقل دو بار آبیاری شود.
بیشتر بخوانید: پرورش پتوس
کود پتاسیم (سولفات پتاسیم)
این عنصر باعث افزایش مقاومت گیاه در برابر شوری خاک و کمبود آب و افزایش میزان رسیدن پسته می شود. این عنصر در اکثر خاکهای رسی به شدت تثبیت می شود و در خاکهای شنی قابلیت شستشو دارد، بنابراین افزودن کود پتاسیم ممکن است در همه خاکهای مناطق پسته کاری یک ضرورت باشد. زمان و نحوه استفاده مانند کودهای فسفری است.
۱- شوری و وجود یک کاناپه در سطح، مانکو دئو، ریشه های عمیق و طولانی مدت.
۲- در ابتدای فصل رشد، مهمترین لحظه ای که درخت به مواد غذایی از خاک نیاز دارد سرما است و فعالیت ریشه ها کند است و ریشه می تواند درصد بسیار کمی از مواد غذایی را جذب کند.
۳- در هنگام پر شدن سریع بذرها، ریشه ممکن است تمام نیازهای درخت را برآورده نکند، حتی اگر غذای کافی داشته باشد.
بنابراین به دلایل فوق استفاده از محلول پاشی و محلول پاشی در مورد پسته باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
بدون دیدگاه