درختان مختلفی هستند که در مناطق کوهستانی رشد میکنند. در این مطلب به شما نکته هایی در مورد کاشت پسته در مناطق کوهستانی و شرایط آن خواهیم گفت.
شرایط کاشت درخت پسته
قبل از این که اقدام به کاشت پسته کنید لازم است اطلاعات کاملی در مورد آب و هوای مناسب رشد پسته و شرایط خاک و آب منطقه به دست آورید. درخت پسته درختی مقاوم نسبت به خشکی است و تحمل تنش های آبی را دارد. با این حال بهتر است آبیاری آن اصولی و به موقع انجام شود چرا که روی محصول نهایی تاثیرات مثبتی دارد.
در ایران خاک مناسبی که پسته در آن کشت میشود, خاک شنی لومی است که بافت متوسطی از نظر سبکی و سنگینی است. در خاک های سنگین تر هم محصول قابل قبولی تولید می شود در صورتی که با لایه ای از شن زهکش طبیعی برای خاک ایجاد شود. ریشه های پسته عمیق هستند پس لازم است عمق خاک زیاد باشد.
بیشتر بخوانید: کاشت پسته در مناطق سردسیر
آبیاری بخش مهمی از مراحل کاشت پسته است. درختان در صورتی قادر به جذب عناصر غذایی از خاک هستند که این عناصر محلول باشند. به همین دلیل یک آبیاری مناسب نقش زیادی در سلامت محصول خواهد داشت. اگر در مراحل حساس رشد مثل هنگام تشکیل مغز پسته, درخت با کم آبی روبرو شود تاثیر منفی روی رشد میوه دارد. بهترین شکل آبیاری پسته استفاده از سیستم آبیاری قطره ای است. در این سیستم نهال ها یک روز در میان آبیاری میشوند و با افزایش به ۷ روز یکبار میرسد.
کوددهی و هرس درخت پسته
کوددهی پسته از ملزومات پرورش آن است. مزایای کوددهی مناسب در همه مراحل رشد پسته قابل مشاهده است. پتاسیم, فسفر, روی, آهن, بور و کلسیم از درشت مغذی هایی هستند که پسته به آن ها نیاز دارد. کمبود هر کدام از این ها موجب بروز مشکلاتی در درخت میشود. قبل از کوددهی لازم است آزمون خاک انجام شده و خاک از نظر میزان مواد غذایی موجود بررسی کامل شود. زمان و میزان کود مورد استفاده با توجه به آب و هوای منطقه و نوع پسته متغیر است. معمولا فصل بهار زمان خوبی است چون درخت رشد خود را آغاز میکند و کوددهی باعث افزایش سرعت رشد درخت میشود.
درخت پسته به شکل دو پایه است یعنی هم درخت نر هم درخت ماده دارد. این موضوع باعث شده تا لازم باشد هنگام کاشت درختان , به همراه هر ۸ درخت ماده یک یا دو درخت نر هم کاشته شود. علاوه بر این باید فاصلهی مناسب کاشت هم رعایت شود تا در رشد درخت خللی پیش نیاید. گرده افشانی به کمک باد انجام میشود و باید مراقب عواملی مثل باران یا طوفان های شدید بود چرا که در انجام گرده افشانی مشکل ایجاد میشود و تاثیر آن در محصول نهایی دیده میشود.
هرس کردن درختان پسته اگر به همراه فرم دهی باشد باعث رشد شاخه های قوی و تنومند میشود. اما اکثر باغداران هرس را برای از بین بردن شاخه های آسیب دیده و یا آفت زده به کار میبرند.
افت ها و بیماری ها در کمین درختان پسته هستند. استفاده از سموم شیمیایی با اشکال مختلف باعث حفظ محصولات از آسیب میشود.
مناطق مناسب برای کاشت پسته کدام اند؟
درخت پسته از آن دسته درختانی است که در شرایط و مناطق با آب و هواهای مختلف رشد میکند. اما با توجه به هزینه های بالا و مراقبت های فراوان و همچنین شرایط خاص کاشت و برداشت, لازم است بهترین منطقه انتخاب شود تا از نظر اقتصادی به صرفه باشد
بهترین منطقه برای رشد پسته آب و هوای گرم و نیمه خشک است. در این مناطق تابستان ها گرم و طولانی و زمستان سرد وخشک است. سرمای زمستان اهمیت زیادی دارد به دلیل اینکه جوانه ها در دوره خواب به این سرما نیاز دارند. متوسط دمای مطلوب برای درخت پسته ۲۵ الی ۳۵ درجه سانتی گراد است. رطوبت زیاد از عواملی است که مانع رشد پسته میشود. رطوبت گرده افشانی را تحت تاثیر قرار میدهد و باعث کاهش تولید محصول نهایی میشود. بارش باران زیاد هم برای درخت پسته مناسب نیست و آسیب زننده است. نکتهی مهم بعدی ارتفاع است. رشد درختان پسته در ارتفاع خیلی زیاد ممکن نیست. مناطق پر ارتفاع خاک سختی هم دارند که از رشد وسیع ریشه های درخت جلوگیری میکند.
کاشت پسته در مناطق کوهستانی
بارندگی زیاد, دمای پایین و ارتفاع زیاد از جمله ویژگی های مناطق کوهستانی است. شکل بارش در این مناطق بیشتر به صورت برف است. خاک در این مناطق دارای سنگریزه ی فراوان است و میزان آهک آن بالاست. با ویژگی هایی که در مورد درخت پسته گفته شد متوجه میشوید که مناطق کوهستانی برای کاشت پسته مناسب نیستند. ارتفاع زیاد و نوع خاک مانع رشد خوب پسته هستند و از کاشت پسته در این مناطق سودی حاصل نمیشود.
بیشتر بخوانید: کود ۱۰-۵۲-۱۰
هم چنین میزان بارش ها اگر زیاد باشد مانع گرده افشانی درست میشوند.
با این تفاسیر بهتر است با بررسی بیشتر مناطق مختلف, بهترین منطقه انتخاب شود تا هزینه و وقتی که برای کاشت پسته صرف میشود به هدر نرود.
بدون دیدگاه