درخت پسته در برابر شرایط محیطی نسبتا مقاوم است و این باعث شده در مناطق مختلف رشد کند اما انتخاب بهترین محل برای کاشت پسته از نظر اقتصادی مهم است چرا که پرورش پسته هزینه و زمان زیادی نیاز دارد. کاشت پسته در مناطق سردسیر ممکن است یا خیر؟ در این مطلب به شما خواهیم گفت.
ویژگی های درخت پسته
درخت پسته درخت یا درختچه ای با ارتفاع کم است. از نوع گیاهان دو پایه است و گل های نر و ماده به صورت جداگانه روی پایه های مختلف رشد میکنند. درخت نر گرده تولید میکند و درخت ماده پسته را تولید میکند. از این جهت در باغات پسته به ازای هر ۸ درخت ماده یک درخت نر میکارند.
میوه درخت پسته از محبوب ترین خشکبار است و ارزش غذایی بالایی دارد. پرورش پسته کاری پرهزینه است و برای همین قیمت بالایی دارد و باعث شده تجارت آن بسیار پر سود باشد. ایران از بزرگ ترین تولید کنندگان پسته است. شهر رفسنجان در استان کرمان مرکز اصلی تولید پسته در ایران است. زمان باردهی پسته نسبتا طولانی است و بعد از ۵ سال از کاشت نهال شروع به باردهی میکند. در بعضی از گونه ها این زمان طولانی تر است و تا ۸ سال طول میکشد.
بیشتر بخوانید: کاشت پسته در مناطق گرمسیری
مقدار پسته تولید شده در اولین باردهی یک یا دو کیلوگرم است. پس از گذشت سالها و افزایش سن درخت مقدار محصول هم افزایش پیدا میکند و در حدود سال پانزدهم باردهی به ۳۵ کیلوگرم از هر درخت میرسد. درخت پسته در ایران انواع مختلفی دارد و از معروف ترین آن ها پسته اکبری, احمدآقایی, کله قوچی و اوحدی هستند.
از نظر شرایط اقلیمی درخت پسته در هوای گرم و خشک رشد خوبی دارد اما تحمل رطوبت زیاد و یخبندان را ندارد. رطوبت زیاد مانع انجام درست گرده افشانی میشود و در نهایت محصول کمی تولید میشود. رطوبت زیاد در فصل میوه دهی باعث بروز بیماری های قارچی میوه میشود.
درخت پسته با دو روش کشت مستقیم و کشت گلدانی تکثیر میشود که هر کدام مزایایی دارند و انتخاب آن به نوع و گونه پسته و شرایط زمین و باغ بستگی دارد.
شرایط نگهداری درخت پسته
ابیاری قسمت مهمی در پرورش گیاهان و درختان است. در مورد درختان پسته هم این موضوع صدق میکند. هر چند درخت پسته در خشکی مقاوم است اما این دلیلی بر بی اهمیت بودن آبیاری ان نیست. آبیاری اصولی و منظم باعث میشود کیفیت محصول و مقدار آن به میزان زیادی افزایش پیدا کند. سیستم آبیاری مناسب برای باغات پسته آبیاری قطره ای است. به دلیل زمان طولانی رشد و میوه دهی این درختان, باغداران باید برای آبیاری منبع مناسب و پایداری فراهم کنند چون قرار گرفتن درختان در بی آبی به آن ها آسیب میزند.
درخت پسته در طول دوره رشد به انواع عناصر مغذی نیاز دارند. اگر این نیازها از خاک تامین نشود باید از کودهای مختلف شیمیایی و حیوانی استفاده نمود. قبل از کاشت پسته با انجام آزمون خاک از وجود یا کمبود این عناصر آگاه شده و با کوددهی مناسب کمبودها را جبران کنید.
نیتروژن, فسفر, پتاسیم, روی, کلسیم و منیزیم بخشی ازعناصر مورد نیازپسته هستند. تنظیم برنامهی کوددهی منظم در رسیدن به محصول بهتر بسیار کارگشا است و کمک زیادی به باغدار میکند. در این راه بهتر است از نظر کارشناسان این موضوع استقاده کرد تا نتیجه بهتری حاصل شود.
مناطق مناسب کاشت پسته کدام اند؟
همان طور که گفته شد پسته در مناطق گرم و خشک رشد خوبی دارد. مناطق معتدل و مناطقی که تابستان گرم و طولانی و زمستان سرد دارند بهترین اقلیم برای رشد پسته هستند. دمای مطلوب برای درخت پسته بین ۲۵ تا ۳۵ درجه است. تغییرات دمایی بیشتر و کم تر ازاین دما باعث ایجاد مشکلاتی در درختان میشود. مناطقی که ارتفاع آن ها زیاد است برای کاشت درخت پسته مناسب نیستند. نوع خاک در این مناطق سنگریزه دار و سخت است و امکان رشد به ریشه های درخت داده نمی شود. مناطق مرطوب و پر بارش هم در گرده افشانی درختان اختلال اسجاد میکند و مناسب کاشت پسته نیستند.
کاشت پسته در مناطق سردسیر
با مطالبی که در مورد ویژگی های درخت پسته گفته شد به این نتیجه می رسیم که بهتر است در این مناطق از کاشت پسته صرق نظر شود. برای این کار پر هزینه و زمان بر لازم است بهترین مکان انتخاب شود چون سود اقتصادی مهم است. اما با رعایت شرایطی کاشت پسته در مناطق سردسیر هم ممکن است. نکته ی اول زمان مناسب کاشت است. در مناطق سردسیر بعد از پایان یخبندان باید شروع به کاشت نهال پسته کرد. در غیر اینصورت نهال ها آسیب زیادی میبینند. استفاده از نهال های مقاوم و سالم هم اهمیت زیادی دارد. اصلاح خاک و تامین عناصر غذایی آن هم به رشد پسته در این مناطق کمک میکند. همچنین باعث مقاومت درخت در برابر آسیب شرایط محیطی میشود.
بیشتر بخوانید: کود پتاس بالا برای درخت انجیر
اگر شرایط گفته شده دقیق رعایت شود میتوان پسته را در این مناطف هم پرورش داد هرچند بازدهی آن به خوبی مناطق گرمسیری نخواهد بود.
بدون دیدگاه