خاک مهم ترین بخش زمین کشاورزی است. قبل از اقدام برای کاشت همه درختان و گیاهان باید خاک مناسب فراهم شود. درختان پسته با وجود این که در خاک های مختلف قابلیت رشد دارند اما انتخاب بهترین خاک برای کاشت نهال پسته اهمیت زیادی دارد و در کیفیت و میزان باردهی درخت موثر است.
ویژگی خاک
قبل از این که کاشت هر نوع درخت یا گیاهی آغاز شود باید خاک و زمین مناسبی فراهم شود. ویژگی های فیزیکی و همچنین شیمیایی خاک باید بررسی شود و در مورد خصوصیات ظاهری آن هم اطلاعات کاملی در دست باشد. راه حل این موضوع آزمایش خاک است. برای انجام این کار پروفیلی با عمق دو متری حفر شود به صورتی که لایه های مختلف خاک قابل دیدن باشد. بررسی لایه های مختلف خاک ویژگی های زیادی را مشخص میکند. ویژگی های ظاهری خاک, ترتیب لایه های خاک و ضخامت آن ها, استحکام خاک و بافت آن از جمله این ویژگی ها هستند.
نمونه برداری و آزمایش خاک
برداشتن بخش کوچکی از خاک و بردن آن به آزمایشگاه از اقدامات کاشت درختان و گیاهان است. در این آزمایش میزان عناصر و مواد مغذی خاک مشخص میشود. همچنین برای بررسی خاصیت ها و ویژگی های فیزیکی و شیمیایی و مهم تر خواص بیولوژیکی از نمونه برداری استفاده میشود. ویژگی دیگری که مشخص خواهد شد میزان پی اچ خاک است. پس از بررسی نتایج آزمایش ها و تفسیر آن ها به اطلاعات کاملی برای انجام کوددهی و مراقبت ی دیگر دست می یابید.
بیشتر بخوانید: آموزش کاشت درخت پسته
بهترین خاک برای کاشت نهال پسته
برای احداث باغ پسته ابتدا خاک مورد نظر را نمونه برداری میکنند. این کار باید اصولی وبا دقت انجام شود. محلی که از آن خاک نمونه برداشته میشود بهتر است از قسمت آبگیر باشد و رطوبت کافی برای کندن را داشته باشد. نمونه باید عاری از هر گونه سنگریزه و ریشه و یا کود باشد. خاک لایه لایه است و هر کدام از این لایه ها ویژگی خاصی دارند. نمونه گیری باید از همه لایه ها انجام شود.
در ایران بهترین و مناسب ترین خاک برای کاشت پسته خاک شنی لومی است. این خاک سبکی متوسطی دارد و درختان کاشته شده در این خاک بهترین نوع پسته را میدهند. در خاک های کمی سنگی تر هم مثل لومی رسی هم محصول خوبی رشد میکند به شرطی که با شن زهکش مناسبی برای آن ایجاد شود.
در کل خاک هایی که بافت سبک و لایه های کم تر دارند و در مقابل عمق زیاد دارند برای کاشت نهال پسته مناسب ترند. این نوع خاک ها محل خوبی برای رشد ریشه های عمیق پسته است و نفوذپذیری آن ها به گونه ای است که آب و مواد مغذی به سادگی به همه قسمت های درخت میشوند عمچنین برای ریشه ها تهویه ی خوبی دارد. در خاک هایی که لایه های زیاد و غمق کم دارند, ریشه های پسته رشد خوبی نخواهند داشت.
شرایط کاشت پسته
بعد از تحقیق کامل درمورد بهترین خاک برای کاشت پسته , مراحل کاشت آغاز میشود. برای کاشت درخت پسته باید شرایطی رعایت شود تا محصول با کیفیت و فراوانی تولید شود.
دمای مناسبی برای پسته که میتواند به راحتی در آن رشد کند تابستان گرم و خشک است. در کل این گیاه مقاومت خوبی در گرما و سایر اقلیم ها دارد. با این حال بروز گرمای بی سابقه در بهار باعث از بین رفتن گل ها میشود و یا گرمای زیاد زمان تشکیل مغزپسته باعث کوچکی مغز پسته ها میشود.
درختان پسته در برابر رطوبت مقاومت کمی دارند. اگر زمان گرده افشانی درخت باشد و رطوبت بیشتر مانعی برای این عمل درخت است و باعث کاهش گرده افشانی و نهایتا میزان محصول دریافتی کاهش مییابد. زمان رسیدن میوه ها این رطوبت زیاد باعث می شود تا پسته ها درگیر بیماری قارچی شوند.
درخت پسته برای رشد و تولید محصول به مواد و عناصر مغذی نیاز دارد. پس از آزمون خاک این نیازهای درخت مشخص شده و کمبودهای آن باید با کوددهی جبران شوند. برنامهی کوددهی اصولی و منظم برای درخت پسته از ضروریات پرورش این محصول است. کودهای شیمیایی دارای عناصری مثل پتاسیم, فسفر, منگنز, کلسیم, روی و آهن؛ تاثیرات خوبی در رشد درخت پسته دارند. بهترین فصل برای انجام کوددهی, فصل بهار است و دلیل آن افزایش سرعت رشد گیاه است و کوددهی عملا این سرعت را بیشتر میکند.
بیشتر بخوانید: کود اسید آمینه
آبیاری درختان پسته تاثیرات زیادی در میزان محصول قابل برداشت دارد. انتخاب روش آبیاری هم بسیار مهم است و مانع قرار گرفتن درخت در خشکی میشود. تامین منابع پایدار ازآب برای باغ پسته ضرورت زیادی دارد. سیستم آبیاری قطره ای روش مناسبی برای آبیاری درختان پسته است. میزان آبیاری هم به سن درخت و شرایط آب و هوا و خاک بستگی دارد.
هرس کردن درختان پسته بخش دیگری از برنامه های مراقبتی است. هرس کردن باعث رشد بیشتر شاخه ها و برگ ها شده و فرم زیبایی به درخت میدهد.
بدون دیدگاه