پسته از خشکبار محبوب و پرطرفدار است و به خاطر وجود مواد مغذی خاصیت های زیادی دارد. کشور ایران از تولید کنندگان بزرگ و صادرکنندگان اصلی این محصول است. شهر رفسنجان در استان کرمان قطب تولید پسته است. مدت زمان باردهی این درخت نسبتا طولانی است و بیشتر از ۵ سال طول میکشد تا نهالی که کاشته شده به ثمر برسد. این ویژگی و شرایط کاشت و نگهداری, باعث شده تا این محصول قیمت بالایی داشته باشد. بخاطر سودآوری بالای پسته باغداران همیشه به دنبال کشت این محصول هستند. کاشت درخت پسته و احداث باغ نکات و شرایطی دارد که با رعایت کردن آن ها به محصول مرغوب و قابل قبولی دست پیدا خواهند کرد. در ادامه با آموزش کاشت درخت پسته بیشتر آشنا می شوید.
خاک مناسب کاشت پسته
درخت پسته در بیشتر خاک ها با جنس و بافت مختلف و گوناگون کاشته میشود و حتی در زمین های شور و آهکی هم تحمل خوبی نسبت به دیگر گیاهان دارد. اما در زمین های کم عمق و سخت و سنگی دوام خوبی ندارد. خاک مطلوب برای رشد پسته خاک با پی اچ خنثی و زهکشی بالا است. ریشه های درخت پسته عمیق هستند برای همین خاک های شنی و رسی برای رشد آن مناسب اند.
فصل مناسب کاشت پسته
انتخاب زمان مناسب برای کاشت درخت پسته به نوع آن و شرایط آب و هوا و خاک وهمچنین شیوهی کاشت بستگی دارد.
کاشت درخت درشرایط گرمای شدید و یا یخبندان نباید امجام بگیرد. در مناطق معتدل آب و هوایی که گرما و سرمای ملایمی دارند, کاشت پسته در فصل پاییز توصیه میشود. در این زمان نهال ها در خواب هستند و تا زمان شروع هوای سرد ریشه ها با خاک تطبیق پیدا میکنند.
بیشتر بخوانید: پسته دریایی
آموزش کاشت درخت پسته
قبل از شروع کاشت درختان باید زمین دارای خاک مناسب را فراهم کرد. عمق خاک در زمین موردنظر باید حدود سه متر باشد و نوع خاک بهتر است خاک لوم باشد. بعد از آن با استفاده از روش های زیر به کاشت درختان اقدام کنید.
روش اول کشت به صورت مستقیم است. یعنی بذر پسته را به طور مستقیم در زمین اصلی میکارند. اگر از آب خوب و باکیفیت برای آبیاری استفاده شود, محصول حاصل از این روش بسیار مرغوب خواهد بود. برای این کار پوست پسته باید با دست جدا شده و شسته شود سپس در آب قرار داده شود. بعد از یک شبانه روز ان ها را از آب خارج کرده و داخل دستمال مرطوبی قرار میدهند تا زمانی که جوانه بزنند. تا این زمان باید رطوبت دستمال و دانه ها حفظ شود. بعد از رشد نیم سانتی متری جوانه ها, آن ها را زمین اصلی میکارند.
بعد از ریختن خاک اگر احتمال آسیب جوانه ها وجود دارد روی آن ها را بپوشانید تا محفوظ باشند.
روش دوم برای کاشت درخت پسته استفاده از شیوهی کاشت در گلدان است. در روش گلدانی بذرها را در اواخر زمستان میکارند. بذرهای انتخابی را ابتدا میشویند و ضدعفونی میکنند سپس در گلدان مناسب و دارای زهکش در عمق ۳ سانتی متری میکارند. روی آن را با ماسه میپوشانند و آب میدهند. با رشد ریشه ها بهتر است آن ها را به گلدان بزرگ تر منتقل کنید. بهتر است نهال به مدت دو یا سه سال در گلدان رشد کند و پس از این زمان آن ها در زمین باغ کاشته شوند. از برتری های این روش صرفه جویی در مصرف آب و انرژی است .
مراقبت های پس از کاشت پسته
هنگام کاشت درختان پسته باید فاصله ی مناسبی که حدودا سه متر است در بین آن ها رعایت شود. این کار برای رشد بهتر درخت ضروری است. همچنین فاصله ی بین ردیف ها باید ۶ متر باشد. انتخاب روش آبیاری مناسب نقش مهمی در رشد درخت پسته و باردهی آن دارد. سیستم آبیاری قطره ای گزینهی مناسبی است و از قرار گرفتن درختان در موقعیت خشکی جلوگیری میکند. آبیاری باغات پسته به منبع ثابت آب نیاز دارد مه قبل از شروع به کاشت درختان باید فراهم شده باشد.
کوددهی به درختان پسته در تولید و دستیابی به محصول مطلوب بسیار کمک کننده است. کودهای حاوی مواد مغذی مثل فسفر, پتاسیم, روی, آهن و منگنز به رشد رویشی و زایشی درختان سرعت میدهد. تنظیم برنامه کوددهی مناسب درخت پسته از ملزومات پرورش این محصول است.
هرس کردن و همچنین سم پاشی از دیگر مراقبت های ضروری درخت پسته است. هرس کردن موجب میشود تا شاخه های اضافی جدا شده و درخت فرم بگیرد. آفت های مختلفی نیز وجود دارد که باعث آسیب درختان میسود. استفاده از سموم شیمیاییدر این مورد کارساز است.
بیشتر بخوانید: نحوه و زمان کاشت پسته
برداشت پسته
بعد از گذشت ۵ الی ۶ سال اولین محصول درخت پسته قابل برداشت است. میزان آن کم بوده و به یک یا دو کیلوگرم میرسد. با گذشت زمان و افزایش سن درختان این مقدار هم افزایش پیدا میکند و در اوج سال های باردهی به ۳۵ کیلوگرم از هر درخت میرسد.
بدون دیدگاه