زعفران چیست و چه تاریخچه ای دارد. اولین بار در کجا کاشته شد و …. همه چیز درباره زعفران و جواب این قبیل سوالات را در امطلب دنبال کنید.
زعفران چیست؟
زعفران گران قیمت ترین ادویه در جهان با خاصیت های فراوان و بی نظیر است. علاوه بر ادویه بودن, خواص دارویی زیادی نیز دارد. این گیاه در کشورهایی مثل ایران, ایتالیا, سوییس, پاکستان و مغرب کاشته میشود. در ایران بخش بزرگی از زعفران تولید شده به سایر کشورها صادر میشود و می توان گفت مهم ترین محصول صادراتی غیرنفتی است. شهرهای مختلف استان خراسان مرکز تولید زعفران هستند و در آن جا این گیاه به طلای سرخ معروف است.
گیاهشناسی زعفران
زعفران گیاهی چند ساله است که ارتفاعی حدودا ۳۰ سانتی متری دارد. گل های این گیاه دارای شش گلبرگ و به رنگ بنفش است. گل ها سه پرچم و یک مادگی دارند. این مادگی به یک کلاله ی سه شاخه و قرمز رنگ منتهی میشود. قسمت مورد استفاده زعفران انتهای همین کلاله است که رنگ و بوی بسیار خوبی دارد.
بیشتر بخوانید: مقدار مصرف کود کبوتر برای درخت پسته؟
نام قدیم زعفران, زرپران بوده است و به مرور تغییر پیدا کرده است. زعفران از گیاهانی است که پیاز دارند. این پیاز پوسته ی قهوه ای رنگی دارد و زعفران با همین پیاز تکثیر میشود.
زعفران ترکیبات مختلفی دارد که در آزمایشگاه ها میزان آن مشخص میشود. هر چه درصد این ترکیبات مهم بیشتر باشد کیفیت زعفران بهتر است.
سافرانال که باعث ایجاد عطر وبوی فوق العاده در زعفران میشود.
عامل ایجاد طعم بسیار خوب زعفران پیروکسین است.
کروسین که ترکیبی ضد سرطان نیز است موجب ایجاد رنگ زیبای زعفران میشود.
خواص زعفران
چه در گذشته وچه در زمان حال زعفران را گیاهی با خواص زیاد دارویی و غذایی میشناسند. این گیاه سرشار از مواد مغذی وویتامین ها است به طوری که در طب قدیم به آن داروخانه میگفتند. از جمله فواید این گیاه این موارد را میتوان نام برد: تقویت بینایی, بهبود افسردگی و اختلالات روحی, تقویت بدن وسیستم ایمنی, جوانسازی پوست و ضد سرطان.
زعفران در گذشته گیاه شادی آور بوده است و برای بهبود حالات افسردگی بسیار موثر است. خوردن روزانه چای زعفران باعث ایجاد حس شادی میشود. همچنین قرار دادن زعفران در رژیم غذایی سالمندان کمک زیادی به بهبود بینایی و نیز قوای جسمانی آن ها میکند.
با وجود این فواید مصرف بیش از حد زعفران نیز آسیب های زیادی در پی دارد و باعث کاهش ضربان قلب, خونریزی از بینی و سرگیجه و بی حالی میشود.
انواع زعفران
تقسیم بندی زعفران بر اساس روش های جدا کردن کلاله از خامه انجام میشود. هر یک از انواع مختلف زعفران خصوصیات متفاوتی دارند. زعفران پوشال, دختر پیچ, سفیدی, نگین و سرگل از انواع معروف زعفران هستند. تشخیص زعفران اصل کار مهمی است چون با توجه به قیمت بالا افرادی اقدام به فروش زعفران تقلبی میکنند. راه هایی وجود دارد که کمک کننده است مثل ویژگی های ظاهری زعفران و کلاله ی آن, از روی طعم آن که به تلخی می زند. استفاده از شعله و چند روش دیگر.
کاشت زعفران
کاشت زعفران اولین بار در ایران در زمان عهد باستان انجام شد. بعد از آن زعفران به روم و یونان برده شد و در آن جا نیز پرورش داده شد. در گذشته ایران مهم ترین و بزرگترین صادر کننده زعفران بود و با گذشت زمان کشورهای دیگری هم شروع به تجارت زعفران کردند و رقیب ایران شدند مثل امارات و اسپانیا.
مهم ترین استان در تولید زعفران ایران, استان خراسان است. شهرهای گناباد, زاوه, تربت جام, نیشابور, بجستان و تایباد در تولید زعفران پیشگام هستند. استان خراسان جنوبی نیز بعد از خراسان رضوی جایگاه دوم تولید زعفران را به خود اختصاص داده است.
کاشت زعفران و برداشت آن بسیار پرزحمت است و سختی های زیادی دارد. برای به دست آوردن ۲۸ گرم زعفران ۴۵۰۰ گل زعفران نیاز است. از هر ۲۰۰ هزار گل زعفران حدود ۵ کیلوگرم زعفران به دست میآید که بعد از خشک شدن یک کیلوگرم میشود. برداشت زعفران فقط با دست امکان پذیر است و همین شرایط باعث شده تا قیمت بالایی داشته باشد.
کاشت زعفران با دو روش انجام میشود. کاشت در زمین کشاورزی و به روش سنتی
کاشت زعفران در گلخانه
مرغوب ترین نوع زعفران همان است که با روش سنتی کاشته شده است. اما روش گلخانه ای روش بهینه ای است که باعث کاهش هزینه ها در بخش های مختلف پرورش زعفران میشود.
قبل از شروع به کاشت باید پیازهای مناسبی تهیه شود. نوع پیاز و سلامت آن در محصول برداشتی تاثیر زیادی دارد. همچنین فراهم کردن زمین و خاک مناسب در روش سنتی و شرایط مناسب گلخانه در روش کاشت گلخانه ای از ملزومات پرورش زعفران است.
بیشتر بخوانید: بهترین خاک برای کاشت نهال پسته
این گیاه نسبتا مقاوم است به همین دلیل میتوانید آن را در باغچه و حتی گلدان هم بکارید و زعفران تولید کنید.
تولید زعفران کار بسیار پرزحمتی است و به این علت ارزش اقتصادی زیادی دارد. همه چیزدرباره زعفران و ویژگی ها و خواص آن گفته شد و با این گیاه شگفت انگیز آشنا شدید.
بدون دیدگاه