زعفران از جمله گیاهان گران قیمت و مفیدی است که ارزش غذایی و دارویی زیادی دارد. سالیان زیادی است که زعفران را با روش قدیمی و سنتی کشت میکنند اما امروزه کشت زعفران گلخانه ای مورد توجه قرار گرفته و علاقمندان زیادی به دنبال انجام آن هستند.
کاشت زعفران در گلخانه
زعفران گران ترین ادویه شناخته شده در جهان است. صادرات این گیاه سود بالایی دارد و ایران بزرگترین صادرکننده این محصول است. در چند سال اخیر کشورهایی مثل چین به دنبال تولید انبوه این محصول بوده اند و برای این کار روش های نوینی را به کار میبرند. کاشت زعفران در گلخانه چند سال قبل توسط چینی ها انجام شد و کم کم رواج پیدا کرد و امروزه به عنوان روش نوین پرورش زعفران شناخته شده است.
مزایای کاشت گلخانه ای زعفران
امروزه روش های قدیمی پرورش زعفران مثل کاشت خاکی بازدهی خوبی ندارد و کارشناسان کشاورزی سعی میکنند تا روش های جدید و بهینه ای برای تولید زعفران به کار ببرند. کاشت زعفران در گلخانه با روش هیدروپونیک و آیروپونیک انجام میشود و باعث شده است تا مصرف آب بیش از ۹۰ درصد کاهش پیدا کرده و همچنین میزان زعفران برداشتی نسبت به کشت سنتی آن چند برابر بیشتر باشد.
بیشتر بخوانید: کود زعفران مایع
- از اولین مزایای کاشت گلخانه ای زعفران, امکان کاشت این گیاه در مناطقی با آب و هوا و یا خاک غیر مناسب برای رشد زعفران است. مثل مناطقی که خیلی گرم هستند و یا مناطق سرد و کوهستانی.
- در گلخانه ها زعفران بیشتری برداشت میشود و این به دلیل استفاده ی حداکثری از فضای موجود به خاطر کاشت طبقه ای است.
- کیفبت زعفران برداشتی از گلخانه به مراتب بهتر است چرا که شرایط محیطی به خوبی کنترل شده و آسیبی به گیاه نمیرسد.
- کنترل شرایط محیطی مثل دما و رطوبت و همچنین نور امکان رشد بهتری را برای گیاه فراهم میکند.
- مصرف بهینه ی آب در مناطقی که با بحران آب مواجه هستند, موضوع پراهمیتی است. همچنین هزینه های کوددهی هم کمتر است.
- کاهش استفاده از سموم مختلف و آفت کش ها
در مقابل مزیت هایی که گفته شد کاشت گلخانه ای زعفران معایبی هم دارد مثل هزینه های راه اندازی گلخانه و نیاز به نیروی متخصص . همچنین حفظ مستمر شرایط محیطی به دلیل این که گیاه با کوچکترین تغییردر محیط ممکن است از خود واکنش نشان دهد.
مکان مناسب برای احداث گلخانه
مکانی که برای تبدیل شدن به گلخانه مناسب است میتواند سالن های مختلف و بلااستفاده, گلخانه های پلاستیکی, مکان هایی که در گذشته برای پرورش قارچ استفاده میشده و یا زیرزمین یک خانه مسکونی باشد. نکته ی مهم در مکان گلخانه این است که نور خورشید نباید مستقیم باشد به دلیل اینکه پیاز زعفران باید در تاریکی قرار بگیرد تا جوانه بزند. مکان باید سرپوشیده باشد و ترجیحا چند پنجره داشته باشد.
تجهیزات گلخانه
- برای شروع کاشت زعفران گلخانه نیاز به تجهیزاتی دارد که برای رشد زعفران ضروری است.
- قفسه با ابعاد متناسب محیط گلخانه برای قراردادن پیازها
- طبق یا سینی های چوبی که پیازها روی آن ها چیده میشوند.
- ایجاد شرایط مناسب محیطی مثل نور و رطوبت مناسب نیازمند داشتن وسیله هایی مثل لوازم سرمایشی و گرمایشی و همچنین دستگاه مه پاش برای تامین رطوبت است.
- کنترل و تامین نور لازم با لامپ های مناسب و استاندارد
- سیستم تهویه ای مناسب هم از ملزومات گلخانه زعفران است.
روش های کاشت زعفران در گلخانه
هیدروپونیک و آیروپونیک دو روش کاشت گلخانه ای هستند. در این روش ها از خاک استفاده نمیشود و تنها آب و هوا موردنیاز است.
در روش هیدروپونیک یا آب کشت . گیاه زعفران رشد سریعی دارد و زود وارد مرحله گلدهی میشود. زعفران برداشتی در این روش نسبت به دیگر روش ها بیشتر است.
برای کشت با روش هیدروپونیک ابتدا پیاز زعفران را تهیه میکنند. بهتر است این کار در خرداد ماه و تیرماه که زمان خواب پیازها است, انجام شود. پیازها باید اندازه و وزن مشخص داشته باشند تا کیفیت زعفران ها بیشتر شود. پیازهای خریداری شده در محیط مناسبی از نظر نور و دما نگهداری میشوند تا وقتی که جوانه بزنند. ابتدای شهریور کار انتقال پیازها به گلخانه شروع میشود.
بعد از انتقال پیازها به گلخانه عملیات کاشت شروع میشود. در روش هیدروپونیک, آب را به همراه مواد مغذی درون سینی هایی قرار میدهند و بعد پیازها را در این محلول میگذارند. با این کار رشد گیاه سریع تر اتفاق می افتد چون مواد مغذی و آب کافی در اختیار گیاه است.
بیشتر بخوانید: کود کامل شوک ده ایکس برای کاهو
در روش آیروپونیک یا هوا کشت پیازها را در گلخانه به صورت معلق نگهداری میکنند. آبیاری و کوددهی پیازها در این روش به وسیله اسپری کردن انجام میشود.
پیازها عموما ۲۰ روز بعد از اولین آبیاری شروع به گلدهی میکنند.
زمان برداشت زعفران ها در کشت گلخانه ای اذر ماه است و دو هفته تا ۲۰ روز زمان است تا گل های زعفران برداشت شوند.
کشت زعفران گلخانه ای روش بهینه و نوینی است و اگر با تخصص کافی انجام شود نتایج خوبی خواهند داشت.
بدون دیدگاه