پسته دریایی

یکی از انواع خاص و‌ منحصر به فرد پسته, پسته‌ی دریایی است. در این مقاله با ویژگی های آن و شرایط کاشت پسته‌ی دریایی آشنا می‌شوید.

پسته دریایی چیست؟

این گیاه زیاد شناخته شده نیست و افراد زیادی از وجود آن اطلاع ندارند. پسته دریایی یک نوع از پسته است که به نام های سله باقلا و اوباکله نیزمعروف است. این گیاه بیشتر درشمال ایران ودر محل تالاب نیلوفرهای دریایی رشد می‌کند. در واقع پسته ی دریایی که آن را پسته ی مرداب هم می گویند, بذر گل است. بذر گل های نیلوفر آبی که آن را  بصورت خشک یا بو داده استفاده می‌کنند. این پسته بسیار خوش طعم است و این مزه‌ی منحصر له فرد باعث شده پس از اولین استفاده افراد طرفدار آن شوند.

پسته دریایی

خواص پسته دریایی

جدا از طعم خوب, این پسته خواص بیشماری هم دارد که این خواص عبارتند از:

  • این پسته کالری پایینی دارد و در مقابل فیبر زیادی دارد و این موضوع باعث شده تا در برنامه غذایی بیماران دیابتی استفاده شود.
  • فیبر بالا قند خون را کاهش می‌دهد و باعث کم شدن اشتها هم می‌شود‌.
  • یک نوع خاصیت آرامبخشی دارد که در افراد دارای اختلال خواب مفید است و باعث خواب راحت می‌شود.
  •  برای مشکلات دهان و‌دندان به عنوان پیشگیری کننده بسیار مفید است.
  • آنتی اکسیدان های موحود در پسته دریایی به عنوان یک ضد التهاب در بدن عمل می‌کنند.
  • برای دردهای معده و مشکلات گوارشی هم می توان از پسته دریایی استفاده کرد.
  • کرم های پسته دریایی که از محصولات تولید شده از گیاه پسته دریایی هستند, با خواصی که دارند از پیری زودرس و آسیب های پوست جلوگیری می‌کنند.

بیشتر بخوانید: کود اوره برای درخت پسته

پسته دریایی چه مضراتی دارد؟

با وجود فایده های زیاد ممکن است برخی افراد به ترکیبات این گیاه حساسیت داشته باشند. همچنین مصرف بیش از اندازه این محصول باعث افت قند خون می‌شود پس لازم است به اندازه مصرف شود.

این گیاه به عنوان ضد اسهال شناخته می‌شود بنابراین مصرف بیش ازحد موجب یبوست خواهد شد.

در دوران بارداری مصرف پسته دریایی ممنوع است.

در مبتلایان آریتمی باید با نظر و اجازه پزشک مصرف شود.

پسته دریایی

ویژگی های گیاه شناسی پسته دریایی

همان طور که گفته شد پسته دریایی بذر نیلوفرهای دریایی است. این گل های زیبا در شهرهای شمال ایران رشد می‌کنند. تالاب انزلی از مناطقی است که در آن نیلوفرهای دریایی رشد می‌کنند.

خانواده ی نیلوفر دریایی گیاه علفی و چند ساله است که خاصیت دوزیستی هم دارد. این گیاه بومی کشورهای گرمسیر آسیایی است. از نظر ظاهری گیاهی است با برگ های بزرگ به رنگ سبز تیره و ساقه ای بلند که روی آن خارهای ریز وجود دارد. گل آن صورتی رنگ است  و میوه داخل آن رشد می‌کند.شکوفه ی نیلوفر دریایی در اواسط تابستان شروع به رشد می‌کند. این گل ها در آب های گل آلود و ساکن رشد می‌کند. مراقبت های نحلی از این گیاه باعث شده که حفظ شود و منقرض نشود. این گل ها از طریق ریزوم گره دار رشد می‌کنند. گرما از عواملی است که برای رشد ان ها ضروری است. اواخر تابستان در بازارهای محلی شمال ایران پسته دریایی را می‌توانید تهیه کنید.

طرز استفاده از پسته دریایی

در کشورهایی مثل چین و ژاپن به صورت خمیر بذر در تهیه شیرینی و دسر استفاده می‌شود. برای استفاده در غذاها باید دانه ها را چند ساعت در آب خیساند. بذرهای گیاه که در هسته ی سفت ان قرار دارند بعد از شکستن هسته می توان مصرف کرد.

دانه های بوداده پسته دریایی را بعضی افراد به عنوان جایگزین قهوه استفاده می‌کنند.  بذرها به شکل بوداده یا جوشانده و‌پخته استفاده می‌شوند. در شهرهای شمالی ایران اکثرا آن را به صورت خام مصرف می‌کنند.

همچنین این گیاه را به صورت خشک کرده می‌شود نگهداری کرد. دانه های تازه آن را هم در یخچال می توان نگه داشت و به مرور مصرف کرد و تا هفته ها سالم می مانند اما از نظر حفظ خواص ان بهتر است سریع تر مصرف شود.

پسته دریایی

کاشت پسته دریایی

رشد و پرورش این نوع پسته ارزش اقتصادی زیادی دارد. هرچند گیاه کمیابی است اما  تکثیر آن و صادرات آن به کشورهای شرق اسیا که از آن استفاده ی زیادی می‌کنند؛ فرصت خوب اقتصادی و کارآفرینی است. محل رشد این گیاه در آب با دمای ۲۵ درجه است و شرایط خاصی ندارد فقط آب ثابت نیاز دارد.

بیشتر بخوانید: نحوه و زمان کاشت پسته

کاشت این گیاه در خانه هم ممکن است. لازم است ابتدا پوسته را باز کرده و با احتیاط بذر را خارج کنید. بذر را مدتی باید در آب نگهداری کنید. بعد از سه هفته متوجه رشد اولین ساقه ها می‌شوید که کم کم به ساقه بلند به همراه برگ تبدیل می‌شود. بعد از رشد ریشه ها باید گیاه را پیوند بزنید. گلدانی را با خاک مخصوص گیاهان آبزی پر کرده و جوانه ها را روی سطح آن بکارید. بعد از آن یک آکواریوم بزرگ برای قرار دادن نهال تهیه کنید. گلدان را پایین بگذارید و آب پر کنیدتا برگ ها روی سطح قرار بگیرد. نور کافی هم برای رشد گیاه ضروری است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *