سیب زمینی چهارمین محصول بعد از گندم، برنج و ذرت است که پرورش آن از اهمیت زیادی برخوردار است. این محصول در برنامه غذایی مردم جایگاه مهمی دارد و یکی از پرمصرف ترین صیفی جات محسوب میشود. برای رسیدن به محصول پربار سسب زمینی کوددهی بسیا موثر است. در این مقاله به بررسی تاثیر کود پتاس در سیب زمینی میپردازیم.
سیب زمینی چه ویژگی هایی دارد؟
سیب زمینی یکی از صیفی جات و متعلق به خانواده سولاناسه است. گیاهان دیگری مثل گوجه فرنگی و بادمجان هم در همین گروه قرار میگیرند. تاریخچه کاشت سیب زمینی برای نخستین بار در کشورپرو انجام شده است. سیب زمینی ارقام و گونه های مختلفی مثل فورجا، چائوکا، آندی جنا و کورتیلوبوم را شامل میشود.
سیب زمینی در سبد غذایی مردم جهان از پرمصرف ترین ها است و به همین دلیل کشورها به دنبال تولید و پرورش حداکثری این محصول هستند. کشورهایی مثل چین، هند و روسیه بزرگ ترین تولیدکنندگان سیب زمینی هستند. در این رتبه بندی کشور ایران در جایگاه سیزدهم قرار دارد.
بیشتر بخوانید: کود اوره برای سیب زمینی
کاشت و پرورش سیب زمینی
برای آغاز کاشت سیب زمینی اولین اقدام فراهم کردن زمین مناسب است. سیب زمینی اغلب سازگاری بالایی دارد و در بیشتر زمین ها با ویژگی های مختلف رشد میکند. اما برای بازدهی بیشتر و دستیابی به محصول با کیفیت لازم است تا بهترین خاک را برای کاشت سیب زمینی انتخاب کرد. آب و هوای مناسب برای رشد سیب زمینی هوای سرد است و این گیاه آب و هوای خنک را ترجیح میدهد. دمایی بین ۱۲ تا ۲۰ درجه در شب و روز بهترین دما برای رشد سیب زمینی است.
خاک مناسب برای رشد این گیاه میتواند خاک های مختلف با عمق های متفاوت باشد اما بهترین خاک برای رشد سیب زمینی، خاک لومی شنی است که پی اچ آن اسیدی باشد. این خاک نفوذپذیری و زهکشی خوبی داشته و اجازه میدهد ریشه سیب زمینی به راحتی گسترش پیدا کند. ریشه های سیب زمینی به نسبت دیگر گیاهان ضعیف تر هستند و اگر خاک شرایط مناسبی نداشته باشد، عملکرد گیاه کاهش پیدا میکند و آسیب میبیند. زمان مناسب آماده سازی خاک و شخم زدن زمین زمانی است که خاک کمی مرطوب باشد تا کلوخ تشکیل نشود.
بهترین زمان کشت سیب زمینی
کاشت سیب زمینی اغلب زمانی انجام میشود که زمین در حال گرم شدن است یعنی از اواسط اسفند کاشت سیب زمینی را آغاز میکنند و تا فروردین ماه ادامه پیدا میکند. این بازه زمانی بهترین زمان برای کاشت این محصول است و نتیجه خوبی دارد.
کوددهی سیب زمینی
مثل همه گیاهان برای سیب زمینی هم کوددهی تاثیرات زیادی دارذ و باعث افزایش میزان برداشت و کیفیت محصول این گیاه میشود. در برنامه کوددهی سیب زمینی باید مقدار مناسب کود در زمان های مناسب تعیین شود در این صورت است که تاثیر مثبتی روی گیاه دارد. هرچند سیب زمینی گیاه حساسی نیست اما برای بهبود کیفیت و کمیت محصول لازم است از کودهای شیمیایی مختلف استفاده شود.
اولین قدم برای شروع کوددهی بررسی نتایج آزمون های خاک است که نشان میدهند خاک موردنظر چه کمبودهایی دارد. سیب زمینی برای رشد به تمامی درشت مغذی ها مثل نیتروژن، پتاسیم، گوگرد و فسفر نیاز دارد همینطور ریز مغذی ها یا عناصر ماکرو مثل بور، آهن و مس هم برای این گیاه ضروری هستند. کوددهی سیب زمینی در ۵ قسمت انجام میشود.
- قبل از کاشت بذرها با کودهای حاوی پتاسیم و گوگرد و فسفات
- زمان کاشت بذر با کود سه بیست و اسید هیومیک
- ده روز بعد از آغاز برگ دهی
- زمان خاک دهی زمین
- کوددهی در زمان غده دهی برای رشد بیشتر غده ها که مرحله بسیار مهمی است.
تاثیر کود پتاس در سیب زمینی
عنصر پتاسیم از عناصر مهم و موثر برای رشد بهتر و بیشتر گیاهان و درختان است. برای سیب زمینی هم این عنصر مزایای زیادی به همراه دارد. کمبود پتاسیم در گیاه باعث بروز مشکلاتی میشود. عنصر پتاسیم نقش زیادی در تسریع جوانه زنی و ایجاد مقاومت در ریشه های سیب زمینی دارد. افزایش مقاومت ریشه ها باعث میشود ریشه در شرایط نامساعد محیط کم ترین آسیب را ببیند.
استحکام بخشیدن به گیاهان از مزایای دیگر پتاسیم است همچنین منجر به افزایش رشد گیاه با بهبود فعالیت های مهم گیاه میشود مثل افزایش تولید قند و پروتئین که تاثیر مستقیمی روی رشد گیاهان دارد. کمبود این عنصر مهم باعث ضعف ساقه های گیاه میشود. از اثرات مهم کمبود پتاسیم تغییر رنگ غده های سیب زمینی است که موجب میشود غده ها رنگی کبود مانند به خود بگیرند که در فروش آن تاثیر منفی خواهند داشت. کود پتاس دارای درصد بالایی از عنصر پتاسیم است.
تاثیر کود پتاس در سیب زمینی از ابتدای کاشت بذر قابل مشاهد است. از این کود میتوان قبل از کاشت بذرها در خاک و برای تقویت خاک و ریشه زایی استفاده کرد. یکی از مراحلی که تاثیر کود پتاس در سیب زمینی بسیار چشمگیر است زمان تشکیل غده ها است. کود پتاس باعث افزایش مطلوب حجم و وزن غده ها میشود و همچنین تاثیراتی روی بهبود رنگ و طعم سیب زمینی دارد. همه این موارد در نهایت باعث میشوند تا محصول به دست آمده کیفیت بسیار خوبی داشته باشد.
بیشتر بخوانید: تاثیر فروت ست بر روی هندوانه
همچنین برای مشاهده تاثیر کود پتاس در سیب زمینی باید در مراحل مهم رشد گیاه از این کود به مقدار مناسبی استفاده نمود تا نتیجه بهتری حاصل شود.
کودهای پتاس در انواع مختلفی وجود دارند که درصدهای پتاسیم موجود در آن ها متفاوت است و در کنار عناصر دیگری به کاررفته تا تاثیر آن بیشتر شود.
بدون دیدگاه