گل ندادن درختان میوه یکی از مشکلات اساسی برای باغداران است که حل این مشکل با انجام چند اقدام ساده امکان پذیر است. برای بررسی علت گل ندادن درخت کیوی ابتدا شناخت کلی از این درخت و شرایط کاشت و برداشت آن نیاز است که به آن میپردازیم.
درخت کیوی
کیوی میوه ای بیضی شکل است که پوست قهوه ای رنگ و پرزدار دارد. قسمت گوشتی ای میوه سبز رنگ به همرا دانه های ریز است. طعم کیوی ترش و گاهی شیرین است. درخت کیوی برای اولین بار در کشور چین پرورش داده شده و سپس به دیگر کشورها صادر شد و کاشت آن رواج پیدا کرد.
از نظر کارشناسان تغذیه، کیوی ارزش غذایی بالا و همچنین خواص زیادی مثل بهبود گوارش, موثر بودن در لاغری و تنظیم فشار خون دارد. این میوه کم کالری است و برای رژیم لاغری میوه مفیدی است.
درخت کیوی از درختان بالارونده است و طول شاخه هایش گاهی به ۷ متر هم می رسند و باید برای شاخه ها تکیه گاه درست شود. ریشه های این درخت بزرگ و عمیق هستند و روی برگ های آن زائده هایی پرز مانند است که کار تبخیر و تعریق گیاه را به عهده دارند. آب و هوای مناسب برای رشد درخت کیوی آب و هوای معتدل است و برای جوانه زدن یک دوره سرما نیاز دارد. درختان هوای سرد زمستان را تحمل میکنند اما نباید در معرض گرمای بیشتر از ۴۰ درجه قرار بگیرند.درخت کیوی از گیاهان دو پایه است که حشرات و باد برای آن گرذه افشانی انجام میدهند و برای میوه دهی به هر دو درخت نر و ماده نیاز است.
بیشتر بخوانید: کود ۱۰ ۵۲ ۱۰ برای هلو
شرایط نگهداری از درخت کیوی
خاک مناسب برای رشد این درخت خاک لوم شنی است. عمق خاک باید زیاد باشد و دارای زهکشی مناسبی بوده تا رطوبت خاک حفظ شود. خاک قلیایی برای رشد کیوی مناسب نیست و پی اچ خاک باید در حدود ۵/۵ باشد.
کیوی در شرایط سایه و نیمه سایه رشد میکند اما در زمان گلدهی باید نور کامل خورشید را دریافت کند.
کاشت و تکثیر درخت کیوی
این درختان با کاشت بذر و قلمه زدن و پیوند زدن تکثیر میشوند. بهترین روش قلمه زدن است. کاشت از طریق بذر حدود ۷ سال طول میکشد و تا زمان گلدهی هم جنس درخت مشخص نمیشود.
قلمه زنی معمولا در خرداد ماه انجام میشود.
گلدهی درخت کیوی
رنگ گل های کیوی ابتدای رشد به رنگ شیری است و بعد از گذشت مدتی طلایی رنگ میشوند. گل های درخت کیوی فاقد شهد هستند و رایحه و عطر زیادی هم دارند که به اطراف منتشر میکنند. فاقد شهد بودن این گل ها باعث ایجاد مشکل در گرده افشانی آن ها میشود چون شهدی وجود ندارد که زنبورهای عسل ترغیب به گرده افشانی شوند. گل های کیوی نر و ماده دارند و راه تشخیص این موضوع این است که گل ها روی پایه نر زودتر از ماده شکفته میشوند.
علت گل ندادن درخت کیوی
هدف از کاشت درخت کیوی و مراقبت از آن، طی شدن مراحل رشد و در نهایت برداشت میوه است. وقتی درخت وارد فاز گلدهی نشود در نتیجه میوه ای تولید نخواهد شد. در این صورت وقت و هزینه ای که باغدار صرف درختان کیوی کرده عملا بی فایده بوده و سودی نصیب او نمیشود. اولین مورد ی که برای علت گل ندادن درخت کیوی مطرح میشود این است که هنوز زمان گلدهی فرا نرسیده باشد. شاید به دلیل وجود شرایطی گلدهی به تاخیر افتاده باشد.
یکی دیگر از علت های گل ندادن درخت کیوی هرس کردن غیر اصولی است. هرس کردن درخت به منظور حذف شاخه های اضافی و در جهت افزایش باردهی درخت انجام میشود و باید متخصصین این کار را انجام دهند. در غیر اینصورت باعث ایجاد مشکلاتی مثل گل ندادن میشود.
دمای مناسب و خاک هم روی این مساله اثرگذارند.اگر شرایط دمایی مناسب نباشد گلدهی اتفاق نمی افتد. رشد و گلدهی درخت کیوی در هوای خیلی سرد یا خیلی گرم ممکن نیست. به همین علت قبل از آغاز به کاشت درخت کیوی باید شرایط دمایی و آب و هوایی منطقه به دقت مورد بررسی قرار بگیرد. در مورد خاک هم باید تغذیه خاک رعایت شود تا از نظر ترکیبات مغذی دچار کمبود نباشد. عنصری که روی گلدهی درختان تاثیر دارد نیتروژن است که باید با استفاده از کودهای نیتروژن دار برای درخت فراهم شود.
کودهای دیگری هم هستند که روی رشد و گلدهی کیوی تاثیر میگذارند. بهترین کار انتخاب و استفاده از بهترین کودهاست تا از تامین عناصر مغذی برای درخت مطمئن شوید.
بیشتر بخوانید: نحوه کاشت زعفران در گلدان
از عوامل دیگری که میتواند علت گل ندادن درخت کیوی باشد، آفت ها هستند. مراقبت از درخت در برابر حمله آفت های مختلف اهمیت زیادی دارد. استفاده به موقع از آفت کش ها و کودهایی که خاصیت آفت کشی دارند برای جلوگیری ازاین موضوع موثر است. درخت کیوی ممکن است دچار بیماری های مختلف هم شود و باعث شود گلدهی انجام نشود. باغدار باید به صورت مداوم درختان را از نظر بیماری و آفت بررسی کند تا مشکلی برای گلدهی بوجود نیاید.
علت گل ندادن درخت کیوی بعد از مشخص شدن باید در سریع ترین زمان رفع شود تا در دوره های بعدی رشد تکرار نشود و ضرر بیشتری متوجه باغدار نشود.
بدون دیدگاه