درخت پرتقال

ما به خوبی می‌دانیم که گیاهان مختلف به شرایط آب و هوایی و شرایط رشد متفاوتی نیاز دارند و رعایت این نکات و همچنین توجه به مراقبت‌های لازم که در ادامه به آن خواهیم پرداخت می‌تواند به رشد مناسب گیاه و افزایش بهره‌وری و عملکرد کمک کند. درخت پرتقال با نام علمی Citrus sinensis از خانواده افراسانا و خانواده سدابی و خانواده مرکبات است. این درخت که جزو درختان میوه محسوب می‌شود دارای شاخ و برگ‌های همیشه سبز و گل‌های سفید رنگ است و ارتفاع درختان نارنج معمولاً به ۱ تا ۵ متر می‌رسد.

کاشت این درخت بیشتر در مناطقی با آب و هوای معتدل تا گرمسیری انجام می‌شود، میوه این درخت طعم بسیار مطبوعی دارد و انواع مختلفی دارد. این میوه که به سرما حساس است نمی‌تواند زمستان سخت و سرمای شدید را تحمل کند.

کاشت درخت پرتقال

میوه پرتقال در فصل پاییز در صدر پرفروش‌ترین‌ها قرار دارد و با رنگ نارنجی و شکل جذابش دوستداران زیادی دارد. حال سوال اینجاست که آیا از نحوه کاشت درخت پرتقال و شرایط نگهداری آن اطلاع دارید؟ آیا می‌دانید چگونه می‌توانید عملکرد درخت را افزایش دهید و شرایط لازم برای باردهی بهینه آن را فراهم کنید؟

درخت پرتقال

این میوه که دارای خواص فراوانی است از خانواده مرکبات است و در مناطق مختلف ایران کشت و کاشته می‌شود. مرکبات برای رشد خود به آب و هوای مرطوب گرمسیری و نیمه گرمسیری نیاز دارند به همین دلیل در بسیاری از مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری ایران رشد خوبی دارند.

بیشتر بخوانید: نگهداری و پرورش دیفن باخیا

انواع روش‌های کاشت درخت پرتقال

کاشت درخت پرتقال روش‌های مختلفی دارد، از جمله نهال پرتقال، کاشت بذر و قلمه. قلمه زنی از بهترین راه های تولید درخت پرتقال است. زیرا نهال‌های مقاوم‌تر و سالم‌تری می‌دهد. نهال‌هایی که از طریق کاشت بذر ایجاد می‌شوند عموما ضعیف هستند و رشد خوبی ندارند و معمولاً در اثر پوسیدگی ریشه از بین می‌روند.

چگونه درخت پرتقال بکاریم؟

همانطور که گفتیم بهترین روش کاشت پرتقال قلمه است و نهال‌هایی که از این طریق تولید و کاشته می‌شوند کیفیت و سلامت بهتری دارند. کاشت درخت پرتقال ایجاد گودالی به عمق ۰.۵ تا ۱ متر و استفاده از مخلوط ماسه، کود حیوانی و خاک حاوی برگ‌های پوسیده برای گودال ضروری است. مهم این است که درخت نارنج با اینکه رطوبت هوا را دوست دارد، اما جمع شدن آب در اطراف ریشه باعث پوسیدگی آن می‌شود. بنابراین باید از کاشت عمیق نهال خودداری شود.

فاصله مناسب کاشت درخت پرتقال

درخت پرتقال گونه‌ای از درختان هستند که فاصله نزدیک را دوست ندارند و باید با فاصله مناسب کاشته شوند تا نور و مواد غذایی کافی دریافت کنند. اگرچه با هرس به موقع و صحیح می‌توان رشد برگ درخت را کنترل کرد، اما با توجه به اقلیم و شرایط آب و هوایی، باید حداقل ۳ در ۳ متر تا حداکثر ۸ در ۸ متر در مزارع کشاورزی استفاده شود.

امروزه بسیاری از باغداران طرفدار کاشت درختان متراکم هستند و هنگام کاشت درختان پرتقال باید شرایط آب و هوایی و آب و هوایی را ترجیح داد. در مناطق معتدل که رطوبت زیاد است، کاشت متراکم باعث افزایش آفات قارچی می‌شود.

درخت پرتقال

از طرفی در مناطقی که گرما بیش‌تر و رطوبت کم‌تر و یا احتمالاً هوا سردتر است، نزدیکی درختان از سرمازدگی جلوگیری می‌کند. البته باید در نظر داشت که فاصله کم نیاز به غنی سازی بیشتر خاک از نظر عناصر غذایی و معدنی دارد.

بهترین فصل کاشت درخت پرتقال چه فصلی است؟

معمولاً درخت پرتقال مانند دیگر درختان در پایان فصول سرد کاشته می‌شود. در مناطقی که سرمای شدید زمستانی وجود دارد، کاشت نهال پرتقال در اواخر زمستان یا اوایل بهار توصیه می‌شود، اما در مناطقی که زمستان معتدل است، می‌توان این کار را در پاییز و یا زمستان نیز انجام داد. در مناطق شمالی ایران، مرکبات معمولاً از اواخر پاییز تا اوایل بهار کاشته می‌شوند، البته اواخر زمستان در این مناطق مناسب‌تر است.

به عنوان مثال در مناطقی که وزش باد بیش‌تر است کاشت درخت پرتقال در بهار توصیه می‌شود. یا در مناطقی که زمستان بسیار سرد است ممکن است نهال در زمستان یخ بزند به همین دلیل کاشت پاییزه ترجیح داده می‌شود.

خاک مناسب برای کاشت درخت پرتقال چیست و چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

خاک یکی از مهم‌ترین عوامل رشد و نمو درختان است که مواد مغذی و معدنی لازم را در اختیار آن‌ها قرار می‌دهد. توجه به خاک و مواد موجود در آن کمک زیادی به سلامت درخت پرتقال می‌کند، به طوری که یکی از راه‌های اصلی مبارزه با آفات است.

نکته‌ای که در کاشت پرتقال باید رعایت شود استفاده از خاکی است که زهکشی مناسبی داشته باشد. خاک نیمه سبک ماسه‌ای و رسی با PH بین ۷ تا ۸ بهترین خاک برای پرورش این درخت  است. خاکی که زهکشی مناسبی ندارد با نگه داشتن آب در آن باعث پوسیدگی ریشه می‌شود. ترکیبی از ماسه، خاک برگ، خاک رس و کود دامی بهترین خاک برای کاشت نهال پرتقال است.

درخت پرتقال

چگونه به درخت بالغ پرتقال آب دهیم؟

گفتیم که درخت پرتقال با اینکه رطوبت هوا را دوست دارد، جمع شدن آب در ریشه باعث پوسیدگی آن می‌شود. بنابراین باید به آبیاری توجه ویژه‌ای شود. درخت نارنج در فصل رشد نیاز به آبیاری منظم دارد و آبیاری منظم بر کیفیت میوه آن تاثیر می‌گذارد اما در پاییز نیازی به آبیاری ندارد.

همچنین با کاشت درخت پرتقال نیازی به آبیاری عمیق نیست، آبیاری تا عمق ۲.۵ تا ۴ سانتیمتری از سطح خاک کافی است. نهال پرتقال به آب کم‌تری نیاز دارد. به طور معمول پوسیدگی ریشه بیشتر در سال اول و دوم کاشت پرتقال اتفاق می‌افتد و باید با پرهیز از آبیاری زیاد از آن جلوگیری کرد.

بیشتر بخوانید: کود سه بیست برای سیب زمینی

نحوه و نوع کوددهی

برای تامین عناصر غذایی مورد نیاز گیاه، یکی از روش‌های مرسوم استفاده از کود است. همیشه به همه باغداران توصیه می‌شود هنگام کاشت درخت پرتقال و قبل از کوددهی، خاک را آزمایش کنند تا از مواد معدنی و مواد مغذی مورد نیاز خاک مطلع شوند و از کمبودهای آن مطلع شوند. یا اینکه با آزمایش تعدادی از برگ درختان به نیازهای آن‌ها پی ببرند.

معمولا برای درخت پرتقال استفاده از دو نوع کود حیوانی و شیمیایی توصیه می‌شود. استفاده از دو کود اوره و نیتروژن برای درختان پرتقال توصیه می‌شود.

۲ دیدگاه

  • باسلام و درود خدمت شما و تشکر از اطلاعات بسیار عالی درصورت امکان در مورد انواع مختلف سبزیجات و صیفی جات مثل گوجه‌فرنگی و انواع بادمجان وفلفل دستورالعمل هایی بدهیددرضمن قیمت محصولات تولیدی خودوآدرس برای مراجعه راهم ذکرنماییدممنون میشوم

    • سلام
      مقالات در مورد محصولاتی که پرسیدید در مقالات سایت بارگذاری شده
      جهت خرید و تهیه کودها با شماره ۰۹۱۲۰۹۶۳۹۷۸ تماس بگیرید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *