درخت خرمالو

نام علمی خرمالو Diospyros kaki و از خانواده Elenaceae است. درخت یا درختچه خرمالو دارای ارتفاع متوسط ​​و گل‌های آن بر دو پایه مجزا نر و ماده و میوه آن رنگارنگ، خوش طعم و دارای تانن و ذخایر مواد قندی است. خاستگاه خرمالو چین و ژاپن است و از دیرباز کشت آن در ایران رواج داشته است. نوع کشت شده آن دارای میوه نارنجی زیبا و شبیه گوجه‌فرنگی بدون هسته و با پوست نازک است.

میزان و نوع قند میوه خرمالو ۱۳ تا ۱۹ درصد گلوکز است. تا زمانی که پوست میوه کاملاً نرسیده باشد حاوی مقدار زیادی تانن است و به همین دلیل در صنایع رنگرزی در ژاپن از آن استفاده می‌شود.

روش صحیح کاشت درخت خرمالو در باغچه

در مرحله اول باید نهال خرمالو خریداری کنید بنابراین نهال خریداری شده برای کاشت درخت میوه مزبور باید استحکام خوبی داشته باشد و بهتر است از نوع آسیایی یا آمریکایی باشد. در هنگام خرید به این نکته توجه کنید که ریشه نهال برهنه است و تا زمان کاشت باید مواظب بود که ریشه‌ها را تهدید نکند.

لازم به ذکر است که با توجه به شرایط کاشت بذر درخت خرمالو برای احداث باغ، پرورش درخت از طریق نهال بسیار راحت‌تر از بذر آن است.

درخت خرمالو

بسته به نوع آب و هوای محل زندگی خود، نهال‌های خریداری شده را در اوایل پاییز یا بهار بکارید. درخت خرمالو آسیایی آب و هوایی را ترجیح می‌دهد که دمای آن زیر ۰ درجه سانتیگراد نباشد، بنابراین کاشت آن در اوایل بهار پیشنهاد می‌شود. از طرفی برای ارقام آمریکایی بهتر است در پاییز زمانی که دما به سردی زمستان نیست، کاشت شود.

بیشتر بخوانید: کود پتاس

برای کاشت درخت خرمالو در حیاط، مکانی را انتخاب کنید که نور زیادی داشته باشد و خاک زهکشی خوبی داشته باشد. در نتیجه به طور کلی می‌توان گفت محل کاشت درخت خرمالو باید در بیشتر ساعات روز دارای نور خورشید و سایه کم‌تر باشد. از طرفی باید از کاشت نهال در محلی که احتمال رکود آب آبیاری وجود دارد خودداری کرد. لازم به ذکر است که خرمالو آمریکایی در مقایسه با گونه آسیایی خود در برابر شرایط نوری ضعیف و زهکشی ضعیف خاک مقاومت کم‌تری دارد.

سپس پس از انتخاب محل مناسب، حفره‌ای به قطر ۷/۶ سانتیمتر در خاک به ارتفاع ۵ سانتیمتر حفر کنید. در مرحله بعد ریشه‌های نهال را طوری در سوراخ قرار می‌دهند که پایه درخت دقیقا بالاتر از سطح خاک باشد. پس از انجام مراحل قبل، سوراخ را با مخلوط خاک و کمپوست پر کنید و یک هرم کوچک دور پایه درخت بسازید.

پایه درخت را با مالچ بپوشانید تا ریشه نهال خنک شود. به همین دلیل برای پوشاندن خاک و جلوگیری از پخش شدن آن مالچ اضافه می‌کنند و از طرفی می‌تواند از تبخیر زیاد آب جلوگیری کند. بهتر است از مالچ‌ها با مواد آلی استفاده شود تا با رشد درخت خرمالو و فرسایش مالچ‌ها، مواد مغذی به بافت خاک اضافه شود.

پس از کاشت درخت خرمالو، هر روز درخت را آبیاری کنید تا بافت خاک در طول سال اول به طور مرتب مرطوب شود. ریشه درخت خرمالو به کندی رشد می‌کند، بنابراین آنچه مهم است آبیاری مداوم است. از آنجایی که خاک محل کاشت درخت خرمالو از قدرت زهکشی خوبی برخوردار است، فرآیند آبیاری خرمالو باید هر روز به مدت ۳۰ ثانیه تا یک دقیقه انجام شود.

درخت خرمالو

لازم به ذکر است پس از سال اول برای آبیاری درختان میوه خرمالو فقط زمانی آبیاری کنید که خاک درخت خرمالو خشک شده باشد. در رابطه با موضوع همه چیز در مورد درخت خرمالو می‌توان گفت که هر چهار ماه یک بار (سه بار در سال) در طول سه سال، کوددهی درخت خرمالو باید با برنامه‌ریزی منظم انجام شود.

مقدار کوددهی خرمالو باید به گونه‌ای باشد که در هر بار کوددهی یک یا دو فنجان (۲۵۳ تا ۹۰۷ گرم یا سی‌سی) کود مایع یا کود NPK به خاک اضافه شود و پس از سه سال فقط. دو بار کوددهی درخت خرمالو باید سالی یک بار یا به عبارتی هر شش ماه یکبار انجام شود.

در طول سه سال با توجه به آنچه گفته شد به درخت کود مناسب بدهید و از کوددهی زیاد آن خودداری کنید زیرا درخت مذکور در این مدت باید کاملاً با خاک خود سازگار شود و کوددهی زیاد باعث کاهش رشد درخت می‌شود.

در سال اول پس از کاشت، شاخه‌های مرکزی را با استفاده از یک قیچی تیز باغ هرس کنید. در نتیجه چنین هرس درخت خرمالو، شاخه‌های دیگر به خوبی فاصله گرفته و زاویه آن‌ها به سمت بیرون خواهد بود و همه با یک شاخه مرکزی به سمت بالا حرکت می‌کنند و تنه درخت ساخته می‌شود. از هرس شاخه‌ها بعد از سال اول خودداری کنید مگر اینکه شاخه‌ها قبلا شکسته باشند.

پس از گذشت سه سال از کاشت و رشد درخت می‌توان گفت که درخت مذکور میوه داده است و می‌توانید در زمان مذکور از طعم میوه آن لذت ببرید.

نگاهی کلی‌تر به هرس درخت خرمالو

کل درخت خرمالو فقط یک بار هرس می‌شود و آن تشکیل شاخه‌های اصلی است. در سال‌های بعد، هرس منحصراً شامل حذف شاخه‌های خشک و قطع انتهای شاخه‌های سال قبل به منظور ایجاد شاخه‌های جوان است.

درخت خرمالو

زیرا میوه خرمالو فقط روی این گونه شاخه‌ها ظاهر می‌شد و بنابراین باید سعی کرد تا حد امکان تعداد این شاخه‌های جوان را افزایش داد. در زمان هرس درخت خرمالو، شاخه‌های اصلی به گونه‌ای شکل می‌گیرند که شاخه‌های اصلی حداقل یک متر از زمین شروع می‌شوند.

خرمالو وحشی میوه کوچکی دارد که لذیذ و خوراکی است و حاوی هسته یا دانه‌های زیادی است. در زمستان بذرهای آن را طبقه‌بندی می‌کنند (دوره سردی را سپری می‌کنند) و در بهار سال بعد در خزانه می‌کارند.

بیشتر بخوانید: کود

یک سال پس از کاشت بذر در خزانه، نهال‌ها را به محل اصلی منتقل می‌کنند و اغلب اتفاق می‌افتد که نهال‌های جوان خرمالو را می‌توان در پاییز همان سال در محل اصلی خود پیوند زد. در این صورت باید با اسکنه پیوند زد ولی معمولاً یک سال پس از کاشت درخت خرمالو، نهال‌های جوان را در بهار در محل اصلی پیوند می‌زنند. پیوند مورد استفاده در این فصل برای درخت خرمالو، پیوند شکمی می‌باشد که از انواع پیوند درختان میوه است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *